Havacılık Firmalarının Yatırımları İçin Çekim Merkezi Oldu

  • 0
  • 1.269
Yazı Boyutu:

İzmir’in, havacılık ve uzay sanayinde gelişmesini sağlamaya yönelik “II. İzmir Küresel Havacılık, Uzay ve Offset Konferansı”,  6-7-8 Ekim 2010 tarihlerinde, Ege Serbest Bölgesi A.Ş ESBAŞ Teknoloji Merkezi Konferans Salonunda yapılacak.
Konferansa, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Savunma Sanayi Müsteşarı Murat Bayar’ın yanı sıra, Boeing Uluslararası İş Geliştirme Bölümü Başkan Yardımcısı Mark Kronenberg,  EADS Endüstriyel Geliştirme Başkan Yardımcısı Hans de Graaff,  Lockheed Martin Uluslar arası Endüstriyel İşbirliği Müdürü Ricardo Martinez, Sikorsky  Başkan Yardımcısı ve Pazarlama Grubu Başkanı Stephen Estill gibi dünya havacılık sektörünün önde gelen kuruluşlarının üst düzey temsilcileri de katılacak.
Yurtdışı ve yurtiçinden gelecek katılımcıların ilk buluşması Kaya İzmir termal Otelde 5 Ekim 2010 günü saat 18:30’da yapılacak açılış kokteylinde olacak.

Milyar Dolarlık Ofset Taahhütleri Yatırıma Dönüşüyor
Konferansın birinci günü olan 6 Ekim 2010 Çarşamba günü, konferansın açılış programından sonra “offset” anlaşmalarına ayrılacak. Türkiye’ye ürünlerini satan yabancı kuruluşların Türkiye’de yatırım yapmalarını öngören offset anlaşmalarıyla ilgili Türk ve yabancı yatırımcılar istek ve görüşlerini dile getirip, ortak yatırım imkanları arayacaklar. 
Bugüne kadar imzalanmış toplam 84 Offset Sözleşmesi kapsamında 8.2 Milyar Dolar offset taahhüt altına alınmıştır. Bu taahhütlerin 4 Milyar Dolarlık kısmı gerçekleştirilmiştir. Havacılık alanında offset kanalıyla 2007 yılında 130 Milyon Dolar, 2008 yılında 189.5 Milyon Dolar tutarında ihracat gerçekleştirilmiştir.
Türkiye’ye doğrudan yabancı sermaye girişi, teknoloji, know-how girişi sağlayacak offset toplantılarının bu bölümünde,  Boeing, EADS ve Lockheed Martin gibi yabancı kuruluşlarla birlikte Türk havacılık sanayinin önde gelen kuruluşlarından  Alp Havacılık, Kale Havacılık, Roketsan ve TAİ yöneticileri bir araya gelerek, karşılıklı olarak ortak yatırım imkanlarını değerlendirecekler. 

Alman Havacılık Kümeleri Başkanları Deneyimlerini Paylaşacak
Havacılık sektöründe eğitim, kalite sertifikasyon ve AR-GE için arama konferanslarının yapılacağı üçüncü günde ise, uçak üretiminde son teknolojik gelişmeler üzerine de görüş alışverişinde bulunulacak.

Boeing başta olmak üzere ünlü uçak üreticilerinin pek çoğunun çalıştığı eğitim ve sertifikasyon kuruluşu PRI-NADCAP koordinatörü Hannah Bryan da konferansın konuşmacıları arasında olacak. PRI-NADCAP’ın kontrolünden geçip sertifikasını alabilen firmaların ürünleri, uçak sanayine üretici firmalar tarafından kalite endişesi olmadan kullanılıyor.

Havacılık Meslek Yüksek Okulu Açılışı
Havacılık ve Uzay Konferansının en önemli bölümlerinden biri de havacılık sanayinde üretimde çok önemli bir unsur olan kalifiye eleman sorununun çözümüne yönelik çalışmalar olacak. Bu amaçla, Gaziemir’de kurulan Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksek Okulu Uçak Teknolojisi Programı’na alınan ilk otuz öğrenci, Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar’ın 7 Ekim Perşembe günü katılacağı açılış töreni ile, okul açılışı gerçekleşecektir.

Proje Pazarı
İlk Türk uçağını yapan Nuri Demirağ’ın torunu Prof. Banu Onural’ın sunacağı ‘Nuri Demirağ’ın Vizyonu” bölümünün de yer alacağı konferansın son gününde proje pazarı da kurulacak.  Proje sahibi kişi ve kuruluşlarla, yatırım yapacak proje arayan sanayici ve işadamlarını bir araya getirecek proje pazarında, yaklaşık 100 projenin ve finansman imkanlarının görüşülmesi bekleniyor.

ESBAŞ Havacılık Firmalarının Üretim Merkezi Haline Geliyor
Hatırlanacağı gibi kısa bir süre önce Amerikan Pratt& Whitney ile Kale Havacılık ortaklığı,  dünyanın en gelişmiş savaş uçakları olan F-35 uçaklarının motorlarındaki 4000 parçadan yaklaşık 300’ünün ESBAŞ’da üretileceğini açıkladılar. Fabrikanın temelinin, Cumhuriyetimizin kuruluş günü olan 29 Ekim’de atılması planlanıyor. İlk etapta 60 milyon dolar yatırım yapılması planlanan tesisin yatırım toplamının daha sonra 200 milyon dolara kadar ulaşacağı ifade edilmektedir. Fabrikanın 2012 yılında seri üretime geçmesi ve ilk etapta 700 kişiye istihdam yaratması beklenmektedir. 
ESBAŞ ileri teknoloji yatırımlarına uygun altyapısı ile Türkiye’nin önde gelen sanayi bölgelerinden biri olduğu için, F 35 motor parçalarının üretim yeri hem yabancı ve hem de yerli ortaklar tarafından tereddüt duyulmadan belirlendi ve Ege Serbest Bölgesi tercih edildi.  Böylece ESBAŞ, Boeing uçaklarının elektrik donanım kabloları, Airbus uçaklarının yakıt tankları gibi uçak üretiminde hayati önem taşıyan bazı parçalarla birlikte, uçak motoru üretiminde de önemli bir merkez haline gelmiş olacak ve bu yatırımla birlikte Ege Serbest Bölgesi, havacılık sektöründe bir çekim merkezi haline gelecektir.

Sanayici için yeni açılım, binlerce kişiye iş
ESBAŞ’ın havacılık sektörünü yatırıma çekmeye yönelik attığı adımların bir süre sonra İzmir ve çevresine de yayılmasını bekliyoruz. Otomotiv ve otomotiv yan sanayinde İzmir, Manisa, Kemalpaşa, Torbalı gibi il ve ilçelerde ciddi yatırımlar bulunuyor. Bu tesislerden bazılarının, bazı ek yatırımlarla ve sertifikalandırma çalışmalarıyla birlikte havacılık sanayine yönelik üretim yapan sanayi kuruluşlarına dönüşmesi mümkün. Böylece Ege Bölgesi katma değeri yüksek üretim yapan kuruluşların kümelendiği bir bölge olarak Türk ve dünya ekonomisinde bir üst sınıfa geçme fırsatını yakalayabilir.
ESBAŞ bu amaçla Almanya’nın en önemli üç havacılık kümesi ile anlaşmalar yaptı. Bu kümeler İzmir’deki kuruluşlar ile birlikte ortak hareket etme imkânı bulabilecek, karşılıklı olarak bilgi değişimi ve teknoloji paylaşımında bulunabilecekler.
Her birinde ortalama 300 ile 400 KOBİ’nin faaliyet gösterdiği, binlerce kişinin istihdam edildiği Alman havacılık kümelerinin deneyimleri,  konferans süresince kümelerin en üst düzey yöneticiler tarafından aktarılacak.  Önümüzdeki hafta Hanse Havacılık Kümelenmesi Başkanı Uwe Gröning,  Bavairia Havacılık Kümelenmesi Başkanı Dr. Martin Haunschild ve AVIABELT Havacılık Kümelenmesi Başkanı Sn. Michael Hoffmann konuk konuşmacılarımız arasında olacak.

ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Tuncer’in Mesajı
Bundan 10 yıl önce Ege Serbest Bölgesinde 5 milyon dolarlık yatırımla, dünyadaki sayılı Uzay Kampları’ndan birini kurarak havacılık ve uzay sektörüne verdiği önemi gösteren ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Tuncer konferansın önemine şu sözlerle dikkat çekiyor: “ESBAŞ ve EGEV’in destekleriyle Türkiye’nin ilk ve tek Havacılık ve Uzay Kümelenmesi’nin kuruluş çalışmalarını tamamlamasından sonra verdiği meyveleri görmekten büyük bir memnuniyet duymaktayım.
Havacılık Kümelenmesi, şimdi de SSM ile birlikte, İZKA ve ESBAŞ’ın ana sponsorluğunda “II. İzmir Küresel Havacılık, Uzay ve Offset Konferansı”nı düzenliyor. Bu ve benzeri çalışmalar sayesinde Türkiye’de Havacılık sanayine yönelik üretim faaliyetlerinin çok önemli seviyelere çıkacağı kanaatindeyim. Türk Kale Gurubu ile Amerikan United Technologies Corporation (Pratt and Whitney) ortaklığında F-35 uçaklarının motor parçalarının, bölgemizde üretilecek olması da Türkiye ve İzmir için çok büyük bir adım olacak. Bu tür yüksek katma değerli ürünlerin ülkemizde üretilmesi, ekonomimizin gelişimine katkı sağladığı kadar insan kaynaklarımızın daha da kalifiye hale gelmesi için de çok önemlidir. Bu ve benzeri yerli/yabancı iş birliktelikleri sayesinde ülkemize teknoloji transferi sağlanmakta ve firmalarımız ileri teknoloji kullanarak uluslararası arena da rekabet üstünlüğü elde etmektedirler.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

10 yılda 20 kat büyüyecek

TÜBİTAK Başkanından öğrencilere müjde

Intel ve BAU’dan iş birliği

Zirvede ‘Lucia’ sürprizi

Yapay zekâ hayatımızın ayrılmaz bir parçası olacak

Günümüzün Bilinmeyen Dünyası

Arşiv