Hedef 2030

  • 0
  • 546
Hedef 2030
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Büyükşehir Belediyesi, İzmir’in kent içi ulaşımında gelecek 15 yılı şekillendirecek “İzmir Ulaşım Ana Planı” hazırlıklarını sürdürüyor.  40 bin hanede 120 bin kişiyle anket çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi,  30 ilçenin yerel yöneticilerini de bir araya getirerek süreçle ilgili bilgilendirdi.
 
Teknolojik ilerleme ve gelişen ihtiyaçlar doğrultusunda ulaşım ana planında güncelleme çalışmaları yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2030 yılına kadarki kent içi ulaşımı şekillendirecek ‘İzmir Ulaşım Ana Planı’ ile ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Vatandaşların ulaşım ihtiyaçlarının belirlenmesi, taleplerin alınması ve yeni ulaşım ana planının bu doğrultuda şekillenmesi amacıyla alanında uzman ekipler tarafından toplam 40 bin hanede 120 bin kişiyle yüz yüze görüşme yapılıyor.

Sahada yürütülen çalışmaların yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi, katılımcı demokratik yönetim anlayışı çerçevesinde ilçe belediyelerini yürütülen çalışmalar hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerileri almak üzere bir toplantı düzenledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda yapılan toplantıya, 30 ilçe belediyesinde görevli ulaşım, planlama bölümleri yöneticileri katıldı. Açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, bugüne kadar ulaşımla ilgili kentte yürütülen çalışmaların 2009 yılında onaylanmış “İzmir Ulaşım Ana Planı” doğrultusunda yürütüldüğünü, sınırlara 30 ilçenin dahil edilmesiyle birlikte İzmir bütünü için İzmir Ulaşım Ana Planı’nı güncelleyerek çalışmaları sürdüreceklerini belirtti. İlçe belediyeleri ile yapılan bu toplantıların devam edeceğini belirten Gökçe, gelecek görüş, öneri ve isteklerin ulaşım ana planının yatırımlarını doğru yönlendirmesini sağlayacağını vurguladı. Kent içinde yürütülen önemli ulaşım yatırımları ile ilgili de bilgiler aktaran Gökçe; şöyle devam etti:    “Deniz ulaşımının kara ulaşımından aldığı payı artırmak için önemli çalışmalar yapıyoruz. Yeni aldığımız 15 yolcu gemisinden 8’i, 3 yolcu arabalı vapurundan da 1’i hizmete girdi. Diğerleri de arka arkaya geliyor. Bu yıl Foça’ya başlattığımız seferleri seneye Urla ve Mordoğan’a yapacağız. ‘Tam Adaptif Akıllı Trafik Sistemi’miz Türkiye’de ilk olacak. Toros’ta ‘Akıllı Trafik Yönetim Merkezi’ kuruyoruz. Pilot uygulama yaptığımız Bornova ve Bayraklı’da kavşak sıkışıklığında iyileşmeler görüyoruz. Yaygınlaştıkça kavşaklarda bekleme süresi azalacak. Raylı sistem, tramvay, yol yapım çalışmalarımız, alt ve üst geçit yatırımlarımız devam ediyor. Bergama’dan, Dikili’ye, Dikili’den Kınık’a kadar İzmir’in tüm ilçelerini kapsayarak hazırlanacak İzmir Ulaşım Ana Planı’nda kentin temel sorunlarıyla ilgili sizlerden doğru girdiler almamız ve plana dahil etmemiz çok önemli.”
 
2017’de bitiyor
Toplantıya katılan Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla, İzmir Ulaşım Ana Planı paydaşları olarak burada bulunmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Atilla, “Ortak akılla bu planın hazırlanıyor olması çok önemli. İzmir, trafik yoğunluğu açısından diğer büyük kentlere oranla daha rahat. Ancak 2030 yılı diyoruz. Önümüzdeki yıllar için halkın katılımıyla, bizlerin katılımıyla böyle bir planın hazırlanması sevindirici” dedi.
Toplantıda, 2015 yılı Ağustos ayında başlayan ve 2017 yılı Nisan ayında tamamlanacak “İzmir Ulaşım Ana Planı” çalışmaları hakkında yerel yöneticilere bir sunum yapıldı.
 
120 bin kişiyle görüşülüyor
İzmir Ulaşım Ana Planı güncelleme çalışmaları, 250 kişilik bir ekiple yürütülüyor. Vatandaşların ulaşım ihtiyaçlarının belirlenmesi, taleplerin alınması ve yeni ulaşım ana planının bu doğrultuda şekillenmesi amacıyla alanında uzman ekipler tarafından toplam 40 bin hanede 120 bin kişiyle iki aydır görüşmeler sürüyor. Anket çalışması kısa bir süre sonra sonuçlanacak. Ayrıca 5 bin sürücü, yolcu ve yayayla da anketler gerçekleştirilecek.
 
Bilimsel ulaşım modeli
Yapılacak çalışmalarla, kentte gerçekleşen günlük yolculuk verileri toplanacak ve yolculuk özellikleri dikkate alınarak gelecekte tüm kentte oluşacak ulaşım talebi tahmin edilecek ve bu talebe uygun bir ulaşım ağı oluşturulacak. Ayrıca plan kapsamında karayolu şebekesi önerileri, toplu taşıma sistemi hat ve işletme planları, raylı sistem önerileri,  yaya yolu ve bisiklet yolu geliştirme önerileri, otopark politikaları, şehirlerarası ve kırsal ulaşım bağlantıları gibi projelere bilimsel bir altlık oluşturulacak.

Plan çalışmaları kapsamında  1/1000 ölçekli Kent Merkezi Trafik sirkülasyon planları, 100  hemzemin kavşak ön projesi, 10 tane köprülü kavşak ön projesi, raylı sistem ön projeleri, karayolu koridor ön projeleri, toplu taşıma sistemleri ön fizibiliteleri, İzmir’e uygun ulaşım modelleme yazılımı ve trafik simülasyon yazılımı hazırlanacak.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Başkan Mustafa Turan mali durum tablosunu paylaştı

Bayraklı, halkın belediyesidir!

Alaçatı Ot Festivali coşkuyla başladı

“Maratonİzmir” için geri sayım başladı

ilk resmi ziyaret mezun olduğu üniversiteye

Baharı Başkan Mutlu’yla karşıladı

Arşiv