Hem Diyabetliyim Hem Sağlıklıyım

Sağlık Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Sağlık Tesisleri’nde “14 Kasım Dünya Diyabet Günü” kapsamında kurulan bilgilendirme standları ile farkındalık oluşturuldu.

  • 0
  • 1.291
Hem Diyabetliyim Hem Sağlıklıyım
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Sağlık Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Sağlık Tesisleri’nde “14 Kasım Dünya Diyabet Günü” kapsamında kurulan bilgilendirme standları ile farkındalık oluşturuldu.

Tüm gün boyunca devam eden etkinliklerde yer alan standlarda sağlık çalışanları tarafından diyabet ile ilgili bilgilendirmeler yapılarak hem  broşürler dağıtıldı hemde standı ziyaret edenlerin kan şekeri ölçümleri yapıldı. Diyabetin simgesi olarak kabul edilen mavi renkte balonların dağıtıldığı stantta başvuran vatandaşların yakalarına farkındalığın arttırılması amacıyla mavi kurdeleler takıldı.

İzmir Kuzey KHB Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Emin Erbaycu “Son yılların en önemli hastalıklarından biri olan Diyabet, iyi kontrol edilmediğinde özellikle kalp, böbrek ve göz için çok ciddi bir tehdit oluşturabilmektedir. Kalp hastalığının görülme sıklığı 2-4 kat daha fazla iken,  Kronik Böbrek Hastalığına neden olan hastalıklar içinde ilk sırada Diyabet gelmektedir. 14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında tüm Sağlık Tesislerimiz kurdukları standlar ve gerçekleştirdikleri çeşitli eğitimler ile Diyabet ginüne dikkat çekerek farkındalık oluşturmuşlardır. Emeği geçen tüm çalışanlarımızın ellerine yüreğine sağlık diyor tüm hastalarımıza acil şifalar diliyor diyabet hastalarımızı eğitim okullarımıza bekliyoruz.” dedi.

 

Tepecik  Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk ve Erişkin Endokrinoloji Kliniği çalışanları, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğü ve Diyabet Eğitim Hemşirelerinin  organize ettiği etkinlik de ilk kayıt önüne kurulan stantta İnsülin Kalemi, Diyabet Sohbet Haritaları, Karbonhidrat Sayımı Yöntemi ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Standa başvuran 933 kişinin  ücretsiz rastlantısal kan şekeri ölçümleri yapılarak,  kan şekeri normalin dışında çıkanlar ilgili birimlere yönlendirildi. Diyabet hastalarına diyabette beslenme, fiziksel aktivite ve yaşam biçimi konularında bilgi verildi. Standa başvuranlara mavi kurdele dağıtıldı ve Palyaço ile animasyon gösterisi etkinliğe renk katıldı.

 

Diyabet Gittikçe Büyüyen Bir Sorun…
Ülkemizde diyabet ve diyabete bağlı gelişen sağlık problemleri önemli bir yer tutmaktadır. 2015 yılında diyabetli yetişkin sayısı 415 milyon iken bu sayının 2040’a kadar 642 milyona ulaşacağı ya da başka bir deyişle 10 kişiden birinin diyabetli olacağı tahmin ediliyor. Bu kapsamda çalışmalarını sürdüren Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi, diyabet konusunda hasta ve hasta yakınlarını bilgilendirmeye devam ediyor. Kurulan bilgilendirme standını yerinde ziyaret eden Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Teoman ŞEN, İdari ve Mali Hizmetler Müdürü Recep KÖSE ve Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Gülperi DEMİRKAYA, kan şekeri ölçümlerini yaptırdılar.

Eğitim ve Danışmanlık Hizmeti Verildi…
Alsancak Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi bahçesinde, Bayraklı Semt Polikliniğinde ve Alsancak Kıbrıs Şehitleri caddesi önünde kurulan standla halkın diyabetle ilgili farkındalığının arttırılması hedeflendi. Etkinlikler kapsamında, başvuran vatandaşların kan şekeri ölçümleri yapıldı, kan şekeri yüksek olanlar dahiliye polikliniğine yönlendirildi. Standa başvuran hastalara broşürle bilgilendirme yapılırken; ayrıca hastane diyabet hemşiresi Ayşe BEKEM tarafından diyabet ile ilgili eğitim ve danışmanlık hizmeti verildi.

Huzurevinde Diyabet Eğitimi…
Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi’nde ise Diyabet Okulu eğitimleri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Buca Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde gerçekleştirildi. Hastane Diyabet Hemşireleri Gülten Biçersoy ve Sezen Serin tarafından verilen eğitime çok sayıda hasta ve personel katıldı.

14 kasım Dünya Diyabet Günü ve Diyabet Okullarının önemini vurgulayan Hastane Diyabet Hemşireleri Gülten Biçersoy ve Sezen Serin “Buca Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi çalışan ve yaşlılarının ayaklarına okulumuzu götürerek orada eğitimlerimizi yaptık. 175. Öğrencimizin mezuniyet diplomasını vermiş olmanın sevinç ve gururunu yaşıyoruz. Okulumuza herkes katılabilir ve eğitimlerimiz ücretsizdir.”  dediler.

Aliağa okullarında Tip 1 Diyabet tanısı konmuş öğrenciler ve aileleri Aliağa Devlet Hastanesi etkinliklerine davet edilerek. Etkinlikte çocuklara Tiyatro Eğitmeni Evrim Yaşar tarafından kaleme alınan '' Yaşam Tatlı'' isimli tiyatro gösterisi stajyer öğrenciler başarıyla sergilendi. Diyabetli çocuklara ara öğün ve ikram dağıtımı sonrasında Uzman Diyetisyen Ebru Doğanay ile Tip 1 diyabet söyleşisi yapıldı. Kız ve erkek diyabetli öğrenciler için ayrı ayrı tasarlanmış olan bileklikler, kimlik kartları ve katılım diplomaları Diyabet ve Eğitim Hemşireleri Sevda Özdemir ve Sevide Türkmen tarafından dağıtılması ile son buldu.

Bergama, Menemen Devlet Hastanesi’nde de devam eden diyabet etkinliklerinde kurulan standlar hasta ve çalışanlar tarafından oldukça ilgiyle karşılandı. Standlarda hayatlarında ilk defa kan şekeri ölçümü yaptırdıklarını ifade eden ve kan şekeri yüksek çıkan hastalar eğitimleri verilerek ilgili polikliniklere yönlendirildiler.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Her ikrama ‘evet’ demeyin

Arşiv