Herkesin kanı kırmızı akar!..”

  • 0
  • 1.431
Yazı Boyutu:

Soyer Kültür Sanat Fabrikası’nda bir ilk daha; Ankara Ekin Tiyatrosu’nun önümüzdeki sezon sahneleyeceği Maskeliler (İntifada) Oyunu’nun özel gösterimi SKSF’de gerçekleştirildi. Savaşın kötü yüzünü gösteren ve Filistin sorununa dikkat çeken oyun ayakta alkışlandı…
 
İsrailli yazar Ian Hatsor’un kaleme aldığı savaşın kötü ve kirli yüzünü gösteren Maskeliler (İntifada) oyununun özel gösterimi Soyer Kültür Sanat Fabrikası’nda (SKSF) gerçekleştirildi. Filistin sorununa dikkatleri çeken oyun, özellikle sanatçılar Turgay Tanülkü, Serdar Kamalıoğlu ve Ömer Polat’ın ortaya koydukları performans ile ayakta alkışlandılar.
Amacı kültür-sanatın desteklenmesi ve geliştirilmesi olan Soyer Kültür Sanat Fabrikası’nın katkılarıyla Görsel Sanatlar Salonu’nda yapılan gösterim yılın en sıcak günleri olmasına karşın ilgi gördü. ankara Ekin Tiyatrosu’nun önümüzdeki sezon sahneleyeceği, yönetmenliğini ve ışık tasarımını, sanatseverlerin yakından tanıdığı Gürol Tonbul’un yaptığı Maskeliler (İntifada) Oyunu’nun Yapımcılığını Faruk Güvenç’in üstleniyor.
Özel dekoru ve kostümleriyle ilgi çeken oyunda, savaş ortamında kişilerin kendileri ve birbirleriyle hesaplaşmaları büyük bir dikkatle izlendi. Seyircinin nefes almadan izlediği oyun bittiğinde izleyenler oyuncuları ve oyunu hazırlayanları dakikalarca alkışladılar.
Oyunun yönetmeni Gürol Tonbul kendilerine büyük katkıda bulunan SKSF Müdürü Mehmet Refik Soyer için hazırladı seramikten yapılma Hitit anıtı biçiminde bir plaket verdi.
Oyunun büyük beğeni kazanmasının kendilerini umutlandırdığını belirten Gürol Tonbul oyunu anlatırken “Önemli olan mantığın gücünün ya da gücün mantığını ortaya koymaktı” dedi. Tonbul şunları söyledi:
“Oyunda, gergin bir atmosferde sınırları çizilmiş, can derdine düşmüş üç insan buluruz karşımızda… Üç kardeşin, kendi haklı dünyalarında özgürlük ve bağımsızlıkları için kararlılık ve öfkelerinden başka hiçbir şeyleri yoktur. Ve bu labirentte üçünün de istemeden bulaştığı bir pislik mutlaka vardır ve bu dünyada onurlu, özgürlükçü, anti emperyalist bir barışı savunmak için sanata ve sanatla pekişen mantığın gücüne her zamankinden fazla ihtiyacımız vardır.”
 
OYUNUN ANA TEMASI:
“Herkes başka türlü sevinir, başka türlü öfkelenir.
Herkes sevinç ve öfke sözcüklerinin hangi duygu ve davranışları doğuracağını bilir.
Ve herkes başka türlü ölür; yalnızlığın kahredici Filistin topraklarında...
Ölüm, Filistin'de olasılık halindeyken bile, gördüğünüzden daha başka dehşet uyandırır insanda.
Ve kan, herkesin damarından kırmızı akar orada da...
Ve herkesin zaafları başka başkadır. Herkesin yapacağı ve yapamayacağı, feda edebileceği ve yaşamak uğruna göze alabilecekleri farklı farklıdır bu coğrafyada. Maskeliler üç kardeşin gözünden bu kavramları sorgulayan bir oyun. Dünden bugüne, burnumuzun dibindeki bir coğrafyadaki soruna odaklanmamızı sağlayacak ilginç bir labirent...”
 
 
 
MASKELİLER (İNTİFADA)
 
Yazan              Ian Hatsor
Yöneten           Gürol Tonbul
Dekor- Kostüm Tayfun Çebi
Yapım             Faruk Güvenç
 
Oyuncular: Turgay Tanülkü- Serdar Kamalıoğlu- Ömer Polat

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sanayiden Sanata

Lise öğrencilerinden ingilizce müzikaller

Sanatın ‘marka’ yüzü olacak

Kültürel İzlerin Düşünsel Evreleri Alaçatı ART Shop’da

Konservatuvar TRT'den Bir Bahar Akşamı dinletisi

Dünya Prömiyeri İzmir'de

Arşiv