Hijyende bir ilki gerçekleştiriyor

  • 0
  • 671
Hijyende bir ilki gerçekleştiriyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi  Hastanesi hijyen konusunda Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmeye hazırlanıyor. EÜ Hastanesi Eylül ayında hastalara hijyen eğitimi verecek. EÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı  Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Çağrı Büke; “Hastanede tedavi gören hastaların,  enfeksiyon kapma riski çok yüksek. Bunun için hastanelerde hijyene her zaman önem veriliyor. Ancak en önemli noktalardan biri olan doktorun ve hemşirenin hijyeni atlanıyor. Doktor bir hastayı muayene edip diğer hastaya geçmeden önce dahi ellerini yıkamalıdır. Eylül  ayında hastalara ve sağlık personeline hijyen eğitimi vermeye başlayacağız.  Başlatacağımız  hijyen çalışmaları  ile hastalara; doktorların ve hemşirelerin hijyen duyarlılığını sorgulamayı öğreteceğiz” dedi.

Hastanede enfeksiyon kapma oranlarına da dikkat çeken Prof. Dr. Büke, “Hastanede yatan hastaların enfeksiyon kapma riski yüzde 10’dur. Yoğun bakım, organ nakli, yeni doğan, hematoloji, onkoloji gibi ünitelerde bu oran yüzde 50’lere kadar çıkabiliyor. Hastanede enfeksiyon kaparak ölen insan sayı çok fazla, hastalarımızı bu duruma karşı bilinçlendirmek istiyoruz”  diye konuştu.

HASTANE ENFEKSİYONU SAĞLIK MALİYETİNİ KATLIYOR
Hastanede enfeksiyonunun sağlık harcamalarını da artırdığına dikkat çeken Prof. Dr. Büke,  “Bir hasta, hastaneden enfeksiyon kaptığı zaman, yattığı gün sayısı, yapılan testler, kullanılan antibiyotik hastanın masrafını katlıyor ve sağlık sektörüne büyük yük getiriyor. Hastanede kapılan enfeksiyon hastalıklarının azalması ile sağlık maliyetleri yarı yarıya bile düşebilir” dedi.
 
EĞİTİMİ DOKTORLAR VERECEK
Prof. Dr. Büke  “Eğitimi doktorlar verecek. Yoğun bakımda yatan hastalar haricinde tüm kliniklerde yatan hastalara eğitim vereceğiz. Verdiğimiz eğitimi görsel ve işitsel materyallerle de destekleyeceğiz” dedi.
Bu uygulamanın yayılmasını istediğini belirten Prof. Dr. Büke  “Biz bir ilki başlatıyoruz, umarım bu uygulama diğer hastanelere de yayılır. Hastalar doktora ‘Beni muayene ediyorsun ama ellerin temiz mi?’ diyebilmeli. Ancak hastalarımız bunu sormuyor, çünkü bulaşabilecek enfeksiyondan ve getirdiği tehlikelerden habersiz, bu konularda bilgilendirme yapacağız, bunu dışında  el hijyeninin nasıl sağlanacağı üzerine eğitim vereceğiz” diye konuştu. İZMİR(Ege Ajans/F. Jülide Karagöz- İsmail Hakkı Sun- Nurdan Dinçer)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmir Şehir Hastanesi'nde Elektrokonvülsif Tedavi (EKT)

Çağımızın hastalığı: Karaciğer yağlanması

Diyabetik Retinopati Hastalığında Erken Tanı Önemli

Yeni Teknolojiler Hayat Kurtarıyor

5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Arşiv