İç piyasaya da ekonomik fiyatta kaliteli zeytinyağı

  • 0
  • 944
Yazı Boyutu:

Türk halkının dünyanın en pahalı zeytinyağını tükettiğini belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı  İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli, market zincirlerinin raf ücreti istememesi durumunda, ortalama ihracat fiyatı olan 3.39 dolar civarında bir fiyata uluslar arası laboratuvarlardan akredite edilmiş zeytinyağını Türk halkına sunmaya hazır olduklarını söyledi.
 
EZZİB Başkanı Ali Nedim Güreli, Ege İhracatçı Birlikleri’nde düzenlediği basın toplantısında gündemi meşgul eden tağşiş (zeytinyağına bitkisel yağ karıştırılması), zeytin ve zeytinyağı ihracatındaki gelişmeler ve Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi’nin çalışmaları hakkında bilgi verdi.
 
2023 ihracat zeytinyağı sektörü olarak 3.8 milyar dolarlık bir hedef belirlendiğini dile getiren Ali Nedim Güreli: “2023’e daha 11 senemiz var. İhracatımızı 15 kat kadar arttırmamız lazım. Türkiye’de zeytin ağacı varlığı yeni dikimlerle beraber 180 milyona çıktı. Üretimin her sene artarak 2023 yılında şimdiki miktarın 3 katına katlanmasını bu sayede ihracat hedefimize ulaşmayı bekliyoruz “ diyerek görüşlerini belirtti.
 
“AKREDİTE GARANTİLİ ZEYTİNYAĞLARINI RAFLARA KOYARIZ”
Zincir mağazalardan her hangibiri tarafından raf bedeli alınmaması halinde şimdiki fiyatım en az yarısına karşılık gelen ortalama ihraç fiyatında Türk tüketicisine zeytinyağı satmaya hazır olduklarını açıklayan Güreli,  “Mağaza zincirleri bize böyle bir fırsat versin, yarı fiyatına yağı raflara dizeriz. Üstelik hileli yağa karşı akredite laboratuvar garantili yağları raflara koyarız. Üreticiden 5 liradan aldığı yağı, basit bir filtre işleminden sonra 15 liraya satan markaların hakimiyetini azaltmalıyız” dedi. Güreyi şöyle devam etti: “Bizim ortalama zeytinyağı ihracat fiyatımız 3.39 dolar. Yani 6-6.50 lira. Biz bu fiyata Brezilya’ya, Japonya’ya yağ gönderiyorsak, Türk halkına da ortalama bu fiyatlardan yağ satmaya hazırız. Raflarda uygun fiyatlı ve akredite laboratuvar tarafından  saflık garantisi verilmiş zeytinyağını Türk halkı yer mi yemez mi  o zaman görün. Bakalım zeytinyağı tüketimi artıyor mu artmıyor mu? Fiyatlar düşüyor mu düşmüyor mu? Ben 2 sene daha başkanım. Bu sözümün arkasındayım.”
 
“BÜYÜK MARKALAR TAĞŞİŞ YAPMAZ”
Ali Nedim Güreli gündemi meşgul eden tağşiş polemikleri için ise; “Büyük markalarda tağşiş olmaz diye düşünüyorum. Aklı başında olan firmalar marka değerlerini düşürmemek için kendilerini riske atmaz ve kaliteli üretim yapar. Tek sıkıntı, iç piyasada marka bağımlılığına bağlı az sayıda satıcının olduğu oligopolistik bir yapı var. Bu yapının farkında olan iç piyasadaki sayıları bir elin parmaklarını geçmeyen marka sahibi tedarikçiler iyi kar elde ediyor. Bizim karışıma/tağşişe karşı aldığımız her önlem onların ekmeğine yağ sürüyor. Oysa bugün çitfçinin 5 liraya sattığı yağ tüketiciye 15 liradan satılıyorsa bunun sebebini bilmemiz gerekmektedir. Türk tüketicisi dünyanın en pahalı zeytinyağını yemek durumunda kalmamalı” şeklinde konuştu.
 
İhracatta alınan yeni kontrol tedbirleri ile tağşişli yağların ihracının önüne geçildiği belirten ve geçtiğimiz yıllarda 91 bin ton zeytinyağı ihraç edebilme kapasitesine ulaşan bir sektörün temsilcileri olduklarını belirten Ali Nedim Güreli şunları söyledi; “Türkiye’de şu an hammadde anlamında zeytinyağı fiyatı düştü. Türkiye’de dünyanın en pahalı yağı olacak zannediliyordu, bu böyle olmadı. Türkiye’de bu sene geçtiğimiz yıl yaptığımız ihracatın 3 misline ulaşacağız, ama bu daha önce yakalanan 92-93 bin tonluk ihracat rakamının yarısı bile olmayacak.”
 
Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı Metin Ölken, karışım yağ üreten firmaların isimlerini açıklamanın da yeterli olmadığını, sahtecilik yapan firmanın adını değiştirdiğini veya başka bir yerde başka bir isimle üretim yapabildiğinin altını çizdi.
 
“Tağşişi bir ihanet olarak görüyorum. Markalı ürün alın derken, sadece 3-5 büyük markayı değil, Tarım Bakanlığı’ndan onaylı tüm markaları kastediyoruz. Buna ek olarak zincir marketlerin de tüketiciye doğru, kaliteli ve saf zeytinyağı satma yükümlülükleri olmalı. Bu süreci baştan sona ele almak gerektiğini düşünüyorum” diyen Ölken, Zeytindostu Derneği olarak kaliteli zeytinyağını ekonomik fiyattan Dernekleri vasıtası ile tüketicilere ulaştırmak üzere bir çalışma yürüttüklerini, önümüzdeki dönemde yeni yönetimin bu sistemi hayata geçireceğini ifade etti.
 
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Alhat ise, üretimin bu kadar arttığı, hammadde fiyatlarının bu kadar düştüğü bir ortamda tağşiş konusunun gündeme gelmesinin manidar olduğunu, burada yüksek fiyatlarla ürün satmak isteyen bazı çevrelerin rolünün olduğunu ifade etti.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sun Tekstil’e Platin Ödül

Yeşil Hidrojen'in kamuda tek adresi olmalı

İspanya'ya WindEurope çıkarması

Marka başvurularının yüzde 7’si İzmir’den

Meyve suyu sektörü 2028 yılı için 1 milyar dolar ihracat hedefine kilitlendi

Batı Anadolu Serbest Bölgesi kapılarını açtı

Arşiv