İGC 70 yaşında

İzmir Gazeteciler Cemiyeti İGC, kuruluşunun 70’nci yılı Kültürpark Büyük Havuz etrafında (Arkeoloji Müzesi karşısı) düzenlenen özel bir gece ile kutlandı.

  • 0
  • 1.057
İGC 70 yaşında
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Gazeteciler Cemiyeti İGC, kuruluşunun 70’nci yılı düzenlenen özel bir gece ile kutlandı.
Başkan Misket Dikmen ve yönetim kurulu üyelerinin ev sahipliğinde, Dev Ajans  organizasyonuyla Kültürpark Büyük Havuz etrafında (Arkeoloji Müzesi karşısı) gerçekleşen kutlamaya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu,  İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 17’nci başkanlığının yanısıra Doğru Yol Partisi ve Demokrat Türkiye Partisi Genel başkanı Hüsamettin Cindoruk, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Yılmaz Karaca, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Onursal Başkanı- CHP Milletvekili Atilla Sertel, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Vekili Mehmet Ali Dim, İlçe belediye Başkanları, çok sayıda CHP ve MHP milletvekili ile iş ve cemiyet yaşamından çok sayıda konuk katıldı.

Zeytin Sanat müzik toplulukları Sound of Paradise ve Angels Quintet’in renkli müzikleriyle renk kattığı gecenin ev sahibi İzmr Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, 70’nci kuruluş yıldönümü için daha farklı, eğlence açısından daha görkemli bir gece yapmayı planlamalarına karşın ülkemizin içinde bulunduğu durum nedeniyle sadeliği tercih ettiklerini söyledi.

İGC’nin 26 Temmuz 1946 yılı 28 Temmuz’da, Ankara ve İstanbul cemiyetlerinin de aynı yıl kurulduğunu dile getiren Dikmen, “o yıllar ülkemizde sansürün, basına baskının en yoğun olduğu dönemlerden biriydi. Türk Basın Birliği İzmir’de kapatıldıktan sonra, İzmir Cemiyeti bu yöndeki mücadelesini sürdürmek amacıyla İzmir Gazeteciler Cemiyeti adı altında bir meslek örgütü olarak yola çıktı. Çok değerli ve çok önemli isimlerle kuruldu. Şimdi 70  yaşını kutluyoruz. 70 yaşını kutlayan İGC, demokrasinin çok seslilik kuralını işletebilme, halkın doğru tarafsız gerçek haber almasını sağlayabilmek amacıyla kurulan cemiyetin iki ormanı, sosyal tesisleri, basın merkezi, basın müzesi, idari binası ve bu gün dördüncü yaşını kutlayan gazetecilerin gazetesi 9 Eylül gazetesi ve 876 üyesiyle birlikte giderek güçlenen kurumsal yapısıyla 70 yıllık süreçte son derece önemli işlere imza attık” dedi.

15 değerli ismin başkanlık yaptığını dile getiren Dikmen, İGC denildiğinde kuruluş yıllarında baskı ve sansürün Türkiye’de çok yaygın olduğunu açıkladı. Dikmen, aradan geçen 70 yıllı süre içinde basının çok zor bir süreç geçirdiğini ve bu güne bakıldığında da çok şeyin değişmediğinin görüldüğünü ve bu zorluklarla mücadele etmeyi sürdürdüklerini ifade etti.

Dikmen, “Bu güne kadar yaptıkları yüzlere basın açıklamasında sansür ve baskıların gündemimize en çok giren maddeler olduğunu söyleyebiliriz.   Şu günlerde de gazeteler kapanıyor, internet sitelerine sansür uygulanıyor, mizah dergilerinin yayınlanması engelleniyor. Basın ve sansür Türkiye’de çok yaygındı. 70 yıllık basınımız çok şey yaşadı ve hiçbir şey değişmeden sansür devam ediyor.  Göreve geldiğimizden bu yana basın ve ifade özgürlüğün birinci gündem madde yaptık. Meslekteki kardeşlerimin hepsine minnetlerimi sunuyorum. Bu göreve geldiğimizden beri basın özgürlüğünü birinci madde yaptık. Her türlü şiddete maruz kalan basın emekçilerinin yanında yer alarak onlara güç vermek için mücadele ittik. 70 yıllık süreçte çok şeyin değişmediğini görmemize rağmen mücadele etmeyi sürdürüyoruz . Yaptığımız açıklamalarla kamuoyu oluşturmaya çalıştık. Bu güne kadar basın ve ifade özgürlüğünü birinci gündem maddesi yaptık. Yaptığımız yüzlerce basın acıkmasında gündemimize en çok girenin basın olduğunu bilerek kamu oyu oluşturmaya çalıştık” diye konuştu.   

Mesleğin çınarlarına plaket ve geçenin gerçekleşmesine katkı veren destekçilere plaket verilmesinin ardından 60’ncı yıl pastası İGC Yönetim Kurulu tarafından kesildi.

Sunuculuğunu Mehmet Necati Şentürk’ün üstlendiği geceye Zeytin Sanat müzik toplulukları Sound of Paradise ve Angels Quintet, birbirinden güzel müzikleriyle renk kattı. 

Fotoğraf Galerisi
YORUM YAZ
Diğer Haberler

Tağıl, Gabon Fahri Konsolosu

8 Mart buluşması

Mübeccel ile İrfan yaşamlarını birleştirdi

31. İzmir Avrupa Caz Festivali başladı.

Cesaretin İvmesi

Ekol Sağlık Grubu 17 Yaşında

Arşiv