İGC’den Hollanda MATRA Projesi Müjdesi

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) kadına ve LGBTİ+ bireylere yönelik şiddet-NAR projesi ile Hollanda MATRA Projesi’ne onay aldı

  • 0
  • 563
İGC’den Hollanda MATRA Projesi Müjdesi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) kadına ve LGBTİ+ bireylere yönelik şiddet-NAR projesi ile Hollanda MATRA Projesi’ne onay aldı.
 
İzmir Gazeteciler Cemiyeti 2019’dan bu yana Türkiye Gazeteciler Sendikası ile birlikte yürüttüğü Avrupa Birliği finansal destekli “Basın Özgürlüğü için Özgür Gazeteci, Güçlü Medya” Projesinden sonra Hollanda MATRA’yı NAR Projesi ile kazanarak, bir ilke daha imza attı. Hollanda Krallığı Büyükelçiliği ve Başkonsolosluğu desteği için yapılan Türkiye genelindeki 200’ü aşkın başvuru içerisinden İGC NAR Projesi desteklenecek ilk 20 proje arasına girdi. 
 
İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Yönetim Kurulu Başkanı Misket Dikmen, NAR projesi hakkında şunları dile getirdi:
“Cemiyetimizin yüzlerce başvuru içerisinden Hollanda MATRA çağrısını NAR projesi ile kazanması büyük bir başarıdır. Bu başarıda hiç şüphesiz halen yürüttüğümüz “Basın Özgürlüğü için Özgür Gazeteci, Güçlü Medya” projemizin de etkisi var. NAR projesi ile toplumumuzun kanayan yarası olan şiddete karşı yola çıkıyoruz. NAR projesinin medyadaki şiddet dilini değiştirerek, şiddet yoğun mahallerde yapılacak buluşmalarla da şiddet önleyici bir rol oynamasını hedefliyoruz”
 
Haberlere Telif Ödenecek
Başvuru hazırlık aşaması 7 ay süren Projenin Danışmanı Prof.Dr.Sevda Alankuş, İGC adına  koordinatörü Dilek Gappi oldu. 15 ay sürecek NAR projesi İzmir Kadın Kuruluşları Birliği desteğiyle uygulanacak. İGC Başkanı Misket Dikmen proje hakkında şu bilgileri verdi:
 
“Bütçesi 734 bin Tl olan projemize “NAR- Şiddete Karşı Kadın Odaklı İletişim Projesi” adını verdik. NAR Projesi Türkiye’de ilk kez 3 şehir odaklı şiddet haritalamasını gündeme getirecek. İzmir, Denizli ve Manisa’da sadece öldürülenler değil, şiddet gören kadın ve LGBTİ+ bireylerin haritalaması da yer alacak. Bu bölgelerde, yetkin hukukçular, deneyimli sosyologlar ile mahalle toplantıları, NAR Buluşmaları adı altında gerçekleştirilecek. Ayrıca proje kapsamında haberlerdeki şiddet dilinin arındırılarak, 45 gazeteciye kadın odaklı iletişim eğitimi verilecek. Eğitimlerin çıktıları olarak, kamu spotları, duyuru ve billboard metinleri, jingle, sosyal medya paylaşım ve reklam modülleri hazırlanacak. Projeye özel bir web sitesi kurulacak ve İGC bünyesinde oluşturulacak bir ‘Haber Seçim Kurulu’ vasıtasıyla onbeş günde bir defa en başarılı aile, kadın, şiddet haberleri seçilecek. Bu haberler İGC’nin ve projenin internet sitelerinde ve 9 Eylül Gazetesi’nde yayınlanacak. Haber sahiplerine telif ödenecek. Ayrıca proje kapsamında kısa belgeseller hazırlanacak.”
 
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Nar Projesi medyadaki şiddet dilinin değişmesinde önemli bir rol oynayacak.
 
Matra Projesi Nedir?
Türkiye’de 2000 yılından beri uygulanan MATRA Programı, Hollanda Hükümeti tarafından sağlanan ikili işbirliği programlarından biridir. MATRA programının genel amacı, AB’ye aday ülkeler başta olmak üzere, AB’ye potansiyel aday olan ülkeler ve AB’nin komşuluk politikası uyguladığı ülkelerde sosyal değişimi desteklemektir. Tüm bunlara ek olarak da MATRA Programı, Hollanda’nın diğer ülkeler ile olan ikili ilişkilerini güçlendirmeyi amaçlamaktadır.
Hollanda Ankara Büyükelçiliği ve Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu, Türkiye’deki projelerin uygulanmasından sorumludur.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Vicdanım rahat, kafayı yastığa koyduğumda huzurla uyuyacağım

İGC halkın haber alma hakkının teminatı

Kardeşlik köprüsü, ‘Hatay Basın Merkezi' ile yaşayacak

İzmir’e bir onur daha…

Folkart'dan ilk Sürdürülebilirlik Raporu

İzmir’e 4 yeni fabrika, 4 yeni Cumhuriyet kalesi kazandırdık

Arşiv