İki sıradışı isim

  • 0
  • 631
Yazı Boyutu:

Londra’da bulaşıkçılık yapıyordu, restoranlar zinciri veüniversite kurdu.  Sekreterdi, sanayici oldu, Türkiye’nin Kadın Girişimcisiseçildi... Sıfırdan zirveye çıkan Önder Şahan ve Nurcan Özdemir, sıradışıbaşarı öykülerini Gediz Üniversitesi öğrencilerine anlattı.  Gediz Üniversitesi 3’üncü Kariyer Günleri, başarıöyküleriyle hayran bırakan 2 özel ismi konuk etti. İş arama ümidiyle gittiğiİngiltere’de bulaşıkçılıktan patronluğa yükselen Önder Şahan ve sekreterliktensanayiciliğe geçen Nurcan Özdemir, deneyimlerini Gedizli gençlerle paylaştı.

Öğrencilerle önce Önder Şahan buluştu. İngiltere’de 16restoranlık zincir kuran, en son da Docklands Akademi’yi açan Şahan, doğupbüyüdüğü Kars’tan Londra’ya uzanan yaşam hikayesini şöyle anlattı:“Dokuz kardeşten biri olarak dünyaya geldim. İmkansızlıklaryüzünden eğitim hayatım yarım kaldı. 25 yıl önce Ankara’da bir kitabevindeçalışırken, tesadüf eseri İngiltere’ye gittim. Bulaşıkçılık, garsonluk veütücülük yaptım. 2000 yılında borç harç ‘Tas Restoran’ı kurdum. Türkçe mönüyle,Türk mutfağını türküler eşliğinde sunmaya başladım. Çok beğenildi, Londra'dakien iyi vejetaryen restoran seçildi. Aradan geçen 14 yılda restoran sayımız 16’yayükseldi. Şu an ayda 100 bin kişiyi ağırlıyoruz, uzaklarda ülkemizi temsil ediptanıtıyoruz. Müşterilerimiz arasında İngiltere siyasetinin önemli isimleri devar. Yıllık 20 milyon sterlin ciroya ulaştık, 400 Türk’e istihdam sağlıyoruz.” 

Hep mücadele ettim
Hizmet sektörünün ardından Docklands Akademi adındakiüniversiteyle eğitim faaliyetine başlayan Şahan, şunları söyledi: “Kalifiyeeleman sıkıntısı çekince 3 milyon sterlin harcayarak dünyanın önemli finansmerkezi Londra Canary Wharf'ta akademimizi hayata geçirdik. Şimdiki hedefim birotel açmak. Ayrıca tüm Avrupa’ya ihracat gerçekleştireceğimiz meze üretimtesisi kurmayı da planlıyorum. Bulaşıkçılıktan bugünlere çalışarak ve neyapabileceğimin farkında olarak geldim. Gençlere de kendilerini tanımalarını,mücadeleci ve sabırlı olmalarını, heyecanlarını asla yitirmemelerini tavsiyeediyorum.”

Bir diğer sıradışı başarı hikayesinin kahramanı NurcanÖzdemir de Ardahan’da 7 çocuklu bir aileden sanayiciliğe nasıl adım attığınıaktardı. Gediz Üniversitesi Girişimcilik ve İnovasyon Yükseklisans Programıöğrencilerine de ders veren Özdemir, “1989’da ailemle Bursa’ya taşınınca okulubırakıp çalışmak zorunda kaldım. Havalandırma ve yalıtım işi yapan küçük birdükkanda sekreterdim. Burası kaderimi değiştirdi. O yıllarda önemi yeni yeni anlaşılanizolasyon işini öğrendim, eşimin ve ailemin desteğiyle 1999’da bu sektöregirdim. 2007’de de Bursa’da EPSA Yalıtım olarak üretime başladım, sanayicioldum. Yapı kimyasalları ve yalıtım alanında faaliyet gösteriyoruz” dedi. 

Yılmadan çalışıyorum
2012 yılında Garanti Bankası, KAGİDER ve Ekonomist Dergisitarafından “Yılın Kadın Girişimcisi” seçilen Nurcan Özdemir, sözlerini şöylesürdürdü: “Lider kişiliğimin ve organizasyon yeteneğimin farkına varıncagirişimciliğin tam bana göre olduğunu da anlamış oldum. Elimdekiyle yetiniprahat bir yaşam yerine, zor olanı seçtim, hep mücadele ettim. Hiçbir başarıkolay elde edilmiyor, çalışıp yorulmak gerekiyor. Yorulmak bilmeden çalışmayadevam ediyorum. Hedefim 2017’ye kadar marka değerimizi artırmak, sonrasında da tümdünyaya açılmak. Gençlerimize yılmadan, bıkmadan çalışmalarını, mücadeleyi aslabırakmamalarını tavsiye ediyorum. İmkansız olmadığını bilmek, başarı yolundakien önemli adım...”

İlk gün Arkas Holding CEO’su Önder Türkkanı, Alfemo MobilyaGenel Müdürü Ramazan Davulcuoğlu, Tek Kablo CEO’su Dr. Sakit Samedov’unkonuştuğu Gediz Üniversitesi 3’üncü Kariyer Günleri’nde, Önder Şahan ve NurcanÖzdemir’in yanı sıra Elektral A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sayıl Dinçsoy, DubaiAmerikan Sharjah Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Beba, Senem Kılıç YönetimSistemleri CEO’su Senem Kılıç, Componenta İnsan Kaynakları Müdürü Fatih Alganile Pamukkale Turizm Kurumsal İletişim Müdürü Mustafa Sönmezay da yer aldı.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Konservatuvar öğrencilerinden anlamlı proje

Yazmaktan ve çizmekten asla vazgeçmeyin

Yapay zeka eğitim sistemini büyük ölçüde etkileyecek

Farklı özelliklere sahip müziklerin performansa etkisini araştıracaklar

Diplomasiye akademik destek

Doğru Yerdesiniz

Arşiv