İleri Evre Kanserlere Sıcak Kemoterapi Tedavisi

Özel Tınaztepe Hastanesi Genel Cerrahi bölümünden Prof. Dr. Mehmet Füzün, Sitoredüktiv Cerrahi (SRC) ve sıcak kemoterapi (HİPEK) uygulamalarının ileri evre kanser hastalarına umut olduğunu söyledi.

  • 0
  • 1.051
İleri Evre Kanserlere Sıcak Kemoterapi Tedavisi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Özel Tınaztepe Hastanesi Genel Cerrahi bölümünden Prof. Dr. Mehmet Füzün, Sitoredüktiv Cerrahi (SRC) ve sıcak kemoterapi (HİPEK)  uygulamalarının ileri evre kanser hastalarına umut olduğunu söyledi.

Tıpta peritoneal karsinomatosiz (PK) adı verilen karın zarı kanserlerinin karın zarından veya karın içi organlardan gelişerek ileri safhada karın zarına yayılmasıyla meydana geldiğini bildiren Özel Tınaztepe Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Füzün, hastalığın tedavileri hakkında önemli bilgiler verdi.

Prof. Dr. Füzün, Hipertermik Intraperitoneal Kemoterapi (HİPEK) adı verilen sıcak kemoterapi tedavisinin karın içi boşluğun özel bir cihaz ve direnler ile ısıtılmış kemoterapi ilaçlarıyla yıkanması olduğunu bildirdi. Isıtılmış kemoterapinin karın bölgesinde görünen tüm kanser kitlelerinin çıkarılmasından sonra uygulanan bir yöntem olduğunun altını çizen Prof. Dr. Füzün, bu tedavinin Türkiye’de çok az sayılı merkezlerde yapıldığını kaydetti.
 
ÖZEL CİHAZLAR KULLANILIYOR
Prof. Dr. Füzün, tedaviye öncelikle karın içi organların kanser taraması ile başlandığını ifade ederek tedavinin uygulanması hakkında şu bilgileri verdi:
“SRC denilen ameliyat ile karın içinde görünen tüm irili ufaklı kanser kitleleri çıkarılır. Bunun için hastalanmış karın zarının soyulmasından, kansere yakalanmış organların çıkarılmasına, kadar gereken her türlü cerrahi işlem uygulanmaktadır. Bu ameliyatta amaç, görünür kanser odaklarının yok edilmesidir. Burada söz konusu bazı organlara (karaciğer ve ince bağırsak) hasar vermemek için organ üzerinde bir miktar tümör mecburen bırakılabilir. Kalabilecek bu tümörlerin kalınlığının 2 mm’den fazla olmaması gerekir. Bu kalınlıktaki (2 mm) tümörler hemen ameliyat sonunda uygulanacak sıcak kemoterapi ile yok edilebilmektedirler. Ancak her türlü zorluğa rağmen esas hedef, mümkünse karın içinde görülen hiçbir kanser kitlesinin bırakılmamasıdır. Bu yüzden büyük bir uğraş ve sabır ile bu ameliyat, 6 - 10 saat bazen de daha fazla sürebilmektedir. Cerrahi işlemler bittikten sonra karın geçici olarak kapatılır. Öncesinden yerleştirilmiş özel direnler ve özel bir cihaz vasıtasıyla HİPEK, yani sıcak kemoterapi başlatılır. Bu işlem esnasında karın içi 42-43 derece ısıtılmış ilaçlı (kemoterapi ilacı) serum ile 30- 90 dakika yıkamaya tabi tutulur. Bu uygulama bittikten sonra ameliyat sonlandırılır. Hastalar genellikle 7-15 gün içinde taburcu olabilmektedirler.”

Bu tedavi yöntemi sayesinde ileri evre kanser hastalarının yarıya yakınında tam şifa sağlanabildiğini vurgulayan Prof. Dr. Füzün, HİPEK tedavisinin en sık yumurtalık, mide, kolon ve kalın bağırsaktaki kanserlerin ileri evrelerinde kullanıldığını söyledi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv