İlklerin Kongresi

  • 0
  • 3.037
Yazı Boyutu:

Tepekule Kongre ve İş Merkezi’nde düzenlenen ‘’Sağlıklı Gebelikten Sağlıklı Doğuma’’ ana temalı 1‘nci Ege Ebelik ve Doğum Kongresi, organizasyonu, bilimsel ve sosyal programıyla yeni bir çığır açtı.  Ebelerle, doktorların birlikte oluşturup; ebe, hemşire, psikolog, aile hekimi, diyetisyen, kadın hastalıkları ve doğum hekimi ve perinatolog’un (riskli gebelik uzmanı) katıldığı ilk kongre oldu.  

Ebelerin ülkemizdeki konumu, eğitimleri, gebelik izleme ve doğumdaki önemi ve olması gereken yerlerinin belirlenmesi gerektiği ifade edilen    kongrede;  Gebelik izlemi ve doğumda multidisipliner yaklaşımın önemi vurgulandı. Kongrede normal doğum ve sezaryenin kimlere uygulanabileceği, gebelik ve doğumlardaki risk faktörleri kanıta dayalı güncel bilgiler eşliğinde tartışıldı. Anne ve çocuk sağlığının korunması için riskli gebeliklerin önlenmesi gerektiğini, bunun da ülkemizdeki sezeryan oranlarını düşürecek en önemli faktör olduğu vurgulandı. Erken ve ileri yaşta gebeliklerin, sık aralıklarla gebeliklerin anne ölümünü en çok etkileyen kanama, preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) ve bebek ölümünü en çok etkileyen (prematurite) nedeni olduğu, sağlıklı gebelikten sağlıklı doğuma gitmek için gebeliklerin sayısının ve aralıklarının planlanması gerektiği ve ülkemizde de dünyadaki gibi gebeliklerin istenmeyen zamanda ortaya çıktığı için etkin gebelikten korunma yöntemleri konusundaki bilincin yaygınlaştırılması gerektiği vurgulandı. 

 Eşbaşkanlıklarını
Portalımız yazarı- Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Kenan Ertopcu, Doç.Dr. Birsen Karaca Saydam ve Hemşire Ayşe Gül’ün üstlendiği kongrede 90 bildiri poster olarak kabul edildi. Bunlardan seçilen ilk 10 tanesi sözel bildiri olarak sunulurken, Amasya Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölümü’nden Mesude Uluşen’in  “Doğum Ve Aile Planlaması Hizmetlerinin Kullanımında Halkın Cinsiyet Ayrımcı Tutumları’’ konulu bildirisi bilimsel kurul tarafından birinci oldu. 

Seçilen sözel bildirilerde Balıkesir Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu’ndan Şeyma Çatalgöl Özbey; “İndüksiyon uygulanan primipar gebelere dinletilen ney sesinin doğum sürecine etkisi’’ konusunu anlatırken ney çalarak çalışmasını sergilemesi sözel sunum oturumunu renklendirdi.
Kongre’deki sunumlardan Op.Dr.Ahmet Akkoca’nın ‘’Doğal Doğum’’ ile ilgili sunum ve videosu da kongreyi renklendiren sunumlar arasında yer aldı. 
TBMM’YE  TAŞIYACAK
Kongrenin açılış konferansında oturum başkanı olan Muğla Milletvekili- TBMM’de tek kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, TBMM Sağlık, Aile ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi  Prof. Dr. Nurettin Demir, kongreden çıkacak sonuç bildirgesini ve konsensus kararlarını destekleyeceğini ve meclise taşıyacağını da vurguladı. 

Kongrenin diğer bir onur konuğu Başkent Üniversitesi(BÜKÇAM) Müdürü. Prof.Dr Ayşe Akın,  “Değişen Dinamikler ve Üreme Sağlığında Ebenin Konumu’’ başlıklı sunumunda ebenin kadınlar için bir rol modeli olduğunu belirtti.
Kongrenin onur konuklarından UNFPA (Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu) Türkiye Üreme Sağlığı Koordinatörü Dr.Gökhan Yıldırımkaya’da sunumunda “Bin yıl Kalkınma Hedeflerine Erişebilmek , ülkemizin sağlık göstergelerini geliştirmek,kadınları ve gençlerin statülerini yükseltmek için bugün yetkin ve donanımlı ebelere her zamankinden daha fazla gereksinim olduğunun altını çizdi. 

Ebeler Derneği Başkanı Yar. Doç. Dr. Nazan Karahan sunumunda Türkiye’de ebelerin örgütlenmesinin hayati önemini vurguladı. 

YETERSİZ DESTEĞE RAĞMEN
Ana sponsorluğu  Bayer firması ve Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı’nın üstlendiği, Gaziemir ve Bornova Belediyelerinin se stand açarak destekledikleri kongrenin yetersiz sponsor desteğine rağmen,  MOTTO Organizasyon’un iyi bir bütçe yönetimi ve özverili organizasyon çalışmalarıyla, amatör ruhlu, ancak profesyonel organizasyonuyla ülkemizdeki katılım ücretinin en düşük tutulduğu kongre olduğunu söyleyen portalımız yazarı- Kongre eşbaşkanlardan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Kenan Ertopcu, “İzmir için yöresel olarak planlandığı halde, çok az sayıda yazılı ya da resmi duyuru yapılarak, facebook'ta paylaşımla, sosyal medyada duyurularak tanıtımı yapılan ve ülkemizin hemen her ilinden 700 civarında katılımcıyla bir ilke imza attı.  Bugüne kadar gerçekleştirilen en çevreci kongre oldu” dedi.    

OTURUM BAŞKANLARI DOKTOR VE EBELER
Konuşmacılar İzmir’deki tüm kamu ve özel üniversiteler, hastanelerve kuruluşlardan özenle ve adaletli bir şekilde seçildi. Doktor ve ebelerin konuşmacı ve oturum başkanı olarak eşit sayıda dağıldığı bir kongre olmasıyla da ilk olma özelliği taşıyan kongreye İzmir’in kamu,  özel tüm hastane ile üniversitelerdenve bilimsel derneklerden önde gelen Kadın Hastalıkları ve Doğum, Riskli Gebelik Uzmanlarının da konuşmacı veya oturum başkanı veya katılımcı olarak destek verdi.  Destekleyenler arasında  Türk Jinekoloji Derneği önceki başkanı Prof. Dr. İsmail Mete İtil, şimdiki başkan yardımcısı Prof. Dr. Ali Baloğlu, TJOD İzmir yönetim kurulu üyeleri  Prof. Dr. Nedim Karadadaş, Prof. Dr. Yusuf Yıldırım, Ege Perinatoloji (Riskli Gebelik) Derneği Başkanı (Prof. Dr. Yeşim Bülbül  Baytur ve yardımcısı Op.Dr. Hakan Kanıt ), TTB Merkez Onur Kurulu Üyesi Op.Dr. Zehra Mete, Ege Üniversitesi Kadın Doğum Bölümü’nden Prof.Dr. Niyazi Aşkar, Prof Dr.Sermet Sağol, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Kadın Doğum Bölümü’nden Prof Dr. Sabahattin Altınyurt, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sefa Kelekçi, Kent hastanesi’nden Prof.Dr.Namık Demir, Şifa Hastanesi’nden Prof.Dr.Serkan Güçlü,  İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Kurumu yöneticileri, Kamu hastaneleri yöneticileri Prof. Dr. Osman Nuri Dilek, Dr.Mehmet Nil Hıdır, Dr.Neşe Nohutçu yer aldı.  

KONGRENIN KONU BAŞLIKLARI

Değişen Dinamikler ve Üreme Sağlığında Ebenin Konumu

Ülkemizde Ve Dünyada Ebelik Ve Doğumların Durumu

Ülkemizde Ebeliğin Örgütsel Durumu

Ülkemizde Ebelik Eğitiminde Güncel Yaklaşımlar

Ülkemizde Doğumların Durumu

Ebelerin Ülkemizdeki Vajinal Doğum Oranlarına Olası Etkisi

Türkiye’de Yüksek Sezaryen Oranları Gelişim Süreci ve Günümüzdeki Durumu

Doğum Eylemi İzlem

Doğumda Kanıta Dayalı Uygulamalar

Fetal Monitör Değerlendirilmesi

Ebenin Doğum Izlemindeki Rolü

Vajinal Doğum

Müdahaleli Doğum

Sezaryen Doğum

Kadınların Doğum Tercihleri

Doğal Doğum

Enstrümantal Doğum Ne Zaman? Nasıl?

Acil Sezaryen Kararı Ve Riskleri

Doğum Sonrası Anne Ve Bebek Izlemi

Doğum Sonu Anne ve Bebek Bakımı

Bebek Beslenmesi ve Emzirme

Gebelik ve Doğum Sonrası Depresyon Ve Sosyal Destek

Gebelikte İzlem ve Bakım

Gebelik Izleminde Güncel Bilgiler

Gebelik Izleminde Ebenin Rolü

Doğum Öncesi Hazırlık Sınıfları

Gebelikte Beslenme

Riskli Gebelik ve Izlemi

Riskli Gebeliğin Tanımı

Riskli Gebelik Izlemi

Riskli Gebelik Izleminde Ebenin Rolü

Ana - Çocuk Sağlığının Korunması

Çocuk, Kadın, Ergen ve Üreme Sağlığının Korunması
reeklampsi


Preterm Eylem

Üreme Sağlığı Ve Kontrasepsiyon

Antenatal Danışmanlık Ve Postpartum

Kontrasepsiyon

Kontraseptif Danışmanlık Ve RİA Uygulamasında Ebenin Rolü

Ülkemizde Kontrasepsiyonda Güncel Uygulamalar

Kadının Statüsü ve Anne Ölümleri

Sağlık Hizmetleri Planlama ve Yönetimi Açısından Anne Sağlığı

Anne ve Çocuk Sağlığında küresel dinamikler

Gençler Ve Üreme Sağlığı

Anne sağlığı ve erkek katılımı
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv