İş vaadiyle tuzağa düşmeyin

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Kutluhan Erol, pandemi döneminde evde ve internette geçirilen sürenin artmasını fırsat bilen dolandırıcıların, e-mail ya da sosyal medya üzerinden iş teklifleri yapabildiğini belirterek vatandaşları uyardı.

  • 0
  • 1.310
İş vaadiyle tuzağa düşmeyin
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İnternet üzerinden vatandaşları tuzağa düşürerek kişisel verileri ele geçirmenin ve para çarpmanın yollarını arayan dolandırıcıların son taktiği, evden çalışmayı da vadeden sahte iş ilanları oldu. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Kutluhan Erol, pandemi döneminde evde ve internette geçirilen sürenin artmasını fırsat bilen dolandırıcıların, e-mail ya da sosyal medya üzerinden iş teklifleri yapabildiğini belirterek vatandaşları uyardı. Dr. Erol, “İş arayan ya da kendisine cazip bir teklif yapıldığını gören kişiler, umuda kapılarak kişisel verileri daha rahat paylaşabiliyor. Dolandırıcılar da bunu fırsata çevirip iş vaadiyle kandırarak, kişisel bilgileri içeren videolar talep edebilir, hatta sözde mülakat bile yapabilir. Yüksek maaş ve kısa sürede işe girmeyi vadeden ilanlara karşı dikkatli olunmalı” dedi.
Sosyal hayattan, çalışma düzenine kadar birçok konuda yaşamımızı etkileyen Covid-19 pandemisi, internette geçirilen süreyi de artırdı. Yurt dışında yapılan bazı araştırmalarda, Türkiye’de günlük internet kullanımı, dünya ortalamasını 1 saat geçerek 7 saat 57 dakikaya ulaşırken; siber dolandırıcılar yeni yöntemlerle vatandaşı ağına düşürmek için harekete geçti. Genellikle e-mail ile vatandaşlara ulaşarak yüksek maaşlı teklifler sunan dolandırıcıların, evden çalışarak kısa sürede para kazanmanın mümkün olduğunu belirten ilanlar da oluşturabildiği belirtildi.

DURUP DURURKEN TEKLİF GELİYORSA ŞÜPHELENİN
İEÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Kutluhan Erol, vatandaşların internetten gelen içeriklere karşı dikkat etmesi gereken noktaları tek tek anlattı. Erol, “İnsanlar, inanmak istediklere şeylere daha rahat kapılabiliyor. İş konusunda da benzer bir durum var.  Öncelikle böyle bir mail geldiğinde, mail içerisindeki ayrıntılar kısmı kontrol edilmeli. Belki bu sayede mailin hangi yollardan geçerek ulaştığı görülebilir. Bu tarz ilanların çoğunda, yüksek maaşlı iş teklif edilir. Bu duruma karşı temkinli olunmalı. Durup dururken bir iş teklifi olduğunda şüpheyle yaklaşılmalı. Dolandırıcılar, ücret belirtmeden form doldurulmasını isteyebilir, TC kimlik numarası ve aile içindeki kişilere ilişkin bilgilere ulaşmak isteyebilir. Her platformda, form doldurarak ya da bilgiler paylaşılarak hayale kapılmamak gerekiyor. Geçtiğimiz yıllarda, kişisel verileri içeren videoların talep edildiğini hatta sözde mülakat bile yapılabildiğini duymuştum. Yurt dışında da bu tarz örnekler var” dedi.

YAZIM HATALARINA DİKKAT EDİN
Dr. Erol, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sahte iş ilanlarında, genellikle kısa sürede çalışmaya başlamanın mümkün olduğu belirtilir. Kimse, daha önce görüşmediği bir kişiyi, 3-5 günde işe almaz. Bu tarz ilanlarda, genellikle işin içeriğine ilişkin çok detaylı bilgiler yer almaz, alıcının ismi de belirtilmez. Toplu mail tarzında iletilebilir. Eğer mail bir şirket ismi kullanılarak gönderilmişse, mutlaka internetten araştırma yapılmalı, kurumun web sitesi ziyaret edilmeli. Zaten işle ilgili bir talep varsa, firmanın kendi web sitesinde de yer alacaktır. Gelen içeriklerin yazım kurallarına dikkat edilmeli. İfade ve yazım hatası göze çarparsa, içeriğin dikkate alınmaması gerektiğiyle ilgili önemli bir ipucu olabilir. Bu tarz mailler, yurt dışı kaynaklı da olabiliyor. Yurt dışında durum bizden daha da ciddi, dolandırıcılık adeta bir enstitü haline geldi.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Şarkılı mesaj

Küçük başkan Ali Dönmez

Çocuk başkanlardan anlamlı mesaj

Bütün İzmir’in belediye başkanıyım

Aliağa’da 23 Nisan Coşkusu

23 Nisan coşkusu gün boyu sürdü

Arşiv