İtfaiyecilere İzmir Ekonomi’den özel tasarım

  • 0
  • 662
İtfaiyecilere İzmir Ekonomi’den özel tasarım
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Her gün farklı tehlikelere karşı hayatlarımızı kurtaranitfaiyeciler, kendileri için tasarlanan özel ceketle çalışmalarını daha güvenliyapabilecek. İtfaiyeci ölümlerinin önüne geçilmesi amacıyla, yaşam tehdidiyaratan durumlarda uyarı veren özel bir itfaiyeci ceketi tasarlandı. İzmirEkonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr.Ender Bulgun ve akademisyenler, hayatlarını tehlikeye atan itfaiyeciler için vücut,çevre ve alev ısısını ölçerek acil durumda uyarı veren, sıcaklık artıncaüzerindeki şeritlerin renk değiştirdiği ceket yaptı.

 
 
Dekan Prof. Dr. Ender Yazgan Bulgun, itfaiyecileri, yangınsırasında ölümden kurtaracak özel donanımlı giysinin ilk prototipini üretti.Prof. Dr. Ender Yazgan Bulgun, itfaiyecilerin yanmayan kumaşlar, nem, sıcaklıkölçebilen sensörler ve uyarı sistemlerinin buluştuğu tasarım sayesinde dahagüvenli çalışabileceklerini söyledi.
 
‘Merkez araca da sinyal gidiyor’

Prof. Dr. Yazgan Bulgun, ceketi önce danışmanı olduğuöğrencisi Müge Yılmaz ile birlikte yüksek lisans tezi olarak çalıştıklarınıardından Dokuz Eylül Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği akademisyenlerindenoluşan ekibiyle birlikte son noktaya geldiklerini kaydetti. Tasarladığı özelgiysinin itfaiyecinin vücut ısısının yanı sıra çevre ısısı ve alev ısısınıölçümleyebildiğini, hem kendisine hem de merkez araca tehlikeli durumlardabilgi verdiğine işaret etti.

‘Teknolojiyle sarmalanmış itfaiyeci ceketi’

İtfaiyeci ölümlerinde nemin de önemli bir faktör olduğunubelirten Prof. Dr. Yazgan Bulgun, şöyle konuştu:

“İtfaiyeciler, yüksek dereceli ortamlara giriyor, yoğunolarak terliyorlar. Alevler, yükseldikçe nem vücutlarında daha şiddetliyanıklara yol açıyor. Bu sebeple sensörlerin ısının yanı sıra nem ölçmesi vebilgi vermesi önemliydi. Vücudunun ısısı hayatını tehdit edecek boyutaulaşmaktaysa, ortamdan çıkması için giysi uyarı veriyor. Aynı durum, ortamsıcaklığı için de geçerli. Ya da karşısındaki alev, girmemesi gereken birsıcaklıktaysa aynı şekilde uyarı geliyor. Bazen de itfaiyeci yangındadüşebiliyor. Yaptığımız tasarım sayesinde bu durum da ana araca bildiriliyor.Hedef, hayat kurtarırken itfaiyeciyi de koruyabilmek, hayatına sağlıklı devametmesini sağlamak.”

250 bin TL’lik destek

Projeyi hayata geçirebilmek için Bilim, Sanayi ve TeknolojiBakanlığı’na başvurduğunu anlatan Prof. Dr. Ender Yazgan Bulgun, 250 bin TL’likdestek aldığını ifade etti. Prof. Dr. Yazgan Bulgun, aklına gelen fikringerçeğe dönüşme sürecinin 6 yılı bulduğunu kaydederek, “Projenin bugünkü halinegelebilmesi için farklı disiplinlerden bir ekip kurulması gerekiyordu. SanayiTezleri Programı (SAN-TEZ) projesi olarak yola devam ettik. Elektrik-elektronikmühendisleri, Kıvanç Kimya gibi projede birlikte yol aldığımız kişi ve kurumlarvar. Bakanlık desteği ile elektronik ekipmanlar aldık. Çok sayıda test yaptık.Proje yürütücüsü olarak, ekibimizle birlikte başarılı sonuca ulaşmanınmutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

‘Hayat kurtaran ceketin maliyeti: 350 Euro’

Prof. Dr. Bulgun, giysinin 3 katmandan oluştuğunu, nem veısı ile suya dayanaklı bariyerlerin bulunduğunu ifade etti. Giysinin hiçbirşekilde yırtılmadığını, yanmadığını anlatan Prof. Dr. Bulgun, bir itfaiyecikıyafeti 300 euro, tasarladıkları ceketin 300-350 euro arasında olduğunubildirdi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Bedia Akartürk kulakların pasını sildi

“Doğu Türkistan’da Asimilasyon ve Soykırım” anlatıldı

Mutfakta Başarı Tesadüf Değil

Doğa Dedektifleri İş Başında

Dubai’den başarıyla döndüler

Ebelik mesleğinin köklü geçmişi “ETAD” ile geleceğe taşınacak

2022-09-24-1664012764330-banner.jpg