İyi günde kötü günde kocalarının yanında oldular

  • 0
  • 791
İyi günde kötü günde kocalarının yanında oldular
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Böbrek hastası eşlerini diyalizden kurtarmak için gönüllüverici olan, ancak kan uyuşmazlığı yüzünden çaresiz kalan iki kadının yollarıaynı hastanede kesişince kaderleri değişti. Nurten Saraçoğlu (40) ile GülferKarapınar’ın (38) birbirlerinin eşlerine donör olabilecekleri belirlendi.Yıllarca kadavradan bağış beklemekten umudunu kesen iki aile de “çapraz nakil”ekarar verdi,  Ali Karapınar (41) veMehmet Saraçoğlu (42) çocuklarının annelerinin karşılıklı verdikleriböbreklerle yeni bir hayata “merhaba” dedi. Kocalarının sağlıklarına kavuşmasının sevincini yaşayan iki kadın,“Eşlerimize can aşısı olmanın huzur ve mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
 
 
 
BİR SEMİNERE KATILDI KADERİ DEĞİŞTİ

İzmir’in Narlıdere İlçesi’nde oturan Ali Karapınar (41) vinçoperatörüydü. Ancak  Karapınar’ın hayatı17 yıl önce böbreklerinin iflas etmesiyle alt üst oldu. Ev hanımı GülferKarapınar ile evli olan, Murat Can (18) ve Esra (10) adlarında iki çocuğu bulunanKarapınar için makineli yaşam başladı. 2 yıl yaşamını diyalize geçirereksürdüren, malülen emekli olmak zorunda kalan Karapınar’a can aşısı annesi  Ayşe Karapınar’dan geldi. Anne Karapınar’ınbir böbreği oğul Karapınar’a nakledildi. Ali Karapınar için diyaliz dönemi sonaerdi, anne böbreğiyle yeni bir hayata başladı. Ancak Ali Karapınar ilaçlarınıdüzenli kullanmayı bırakıp, yüksek tansiyonuna karşı önlem almayınca 14 yıltaşıdığı anne böbreği çalışmaz hale geldi. Vücudu yıllar sonra annesinden nakledilenböbreği reddeden Karapınar, evde periton diyaliz yaparak yaşamını sürdürmeyebaşladı.  Kan uyuşmazlığı nedeniyle  eşi Gülfer Karapınar’ın  donörlüğü kabul edilmeyen Karapınar,kadavradan bağış beklerken İzmir Kent Hastanesi’nde böbrek hastaları için düzenlenenseminerde  “çapraz nakil” yöntemindenhaberdar oldu.  Çaresizliğine ilaç gibigelen bu haber üzerine Karapınar çifti Kent Hastanesi Böbrek Nakli Merkezi’nebaşvurarak uygun aday çıkması halinde çapraz nakil yaptırmak istediklerinibildirdi.

ÇOK BEKLEMEDİLER, ŞANS YÜZLERİNE GÜLDÜ

Karapınar çifti heyecanlı bir bekleyişe girerken,Balıkesir’in Burhaniye İlçesi’nde oturan Mehmet Saraçoğlu (42) da 7 yıldırmahkum olduğu diyalizden kurtulmak için mucize bekliyordu. Çünkü; BurhaniyeDevlet Hastanesi’nde personel olan Saraçoğlu’na eşi bir çocuk annesi NurtenSaraçoğlu (40),  annesi  Hafize Saraçoğlu ile ablası HuriyeÇengel  de gönüllü donör olmuş ancaknakil için uygun bulunmamışlardı. İyileşme umutlarını  kadavradanbağışa bağlayan Saraçoğlu, 5 yıl önce müjdeli haberle sevinmiş ama yedektekalıp nakil gerçekleşmemişti. Şansını döndürmek isteyen  Saraçoğlu, İzmir Kent Hastanesi’ne başvurarakkadavra listesine adını yazdırırken eşi Nurten Saraçoğlu’nun böbreğini vermekistediğini, ama uygun olmaması yüzünden çaresiz kaldığını anlatmıştı. Saraçoğluçifti de çaresiz ve çapraz nakilden habersizdi. Yapılan tetkiklerden sonraGülfer Karapınar ile Nurten Saraçoğlu’nun böbreklerinin birbirlerinin eşlerineuyumlu olduğu belirlendi. Saraçoğlu çiftine bu durum bildirildi. Saraçoğluçifti çapraz nakil için olumlu karar verince Karapınar çiftine müjde verildi.İki aile bir araya gelip tanıştı. Diyalize mahkum yaşamdan kurtulmak isteyenkocalara çapraz bağış yapan eşleri yeni hayatların kapısını açtı.  Gülfer Karapınar’dan alınan bir böbrek MehmetSaraçoğlu’na, Nurten Saraçoğlu’nun bir böbreği de Ali Karapınar’a nakledildi.Nakil geçtiğimiz günlerde İzmir Kent Hastanesi’nde,  Opr. Dr. Işık Özgü’nün başkanlığında Opr. Dr.Uğur Saraçoğlu, Uzm. Dr.  Ebru SevinçOk’un yer aldığı ekip tarafından gerçekleştirildi.

 

Başarılı geçen nakil sonrasında önce iki çocuk annesi  Gülfer Karapınar ile 16 yaşında Tayfun adlıbir oğlu olan Nurten Saraçoğlu, bir hafta sonra da “Organ kardeşi olduk” diyeneşleri şifayla taburcu oldu. Fedakar eşleri sayesinde yeni bir hayatabaşladıklarını belirten Ali Karapınar, “Tıptaki gelişmeler bizim gibi çaresizhastaların en büyük umudu. Bir tesadüfle öğrendiğimiz çapraz nakil, kadavraumudu kalmayan, donörü olmayan bizim gibi hastalar için yeni hayatın anahtarıoldu. Saraçoğlu ailesiyle artık akraba olduk. Eşime de Saraçoğlu ailesine deçok teşekkür ediyorum” dedi. Mehmet Saraçoğlu da Ali Karapınar ile aynıdüşüncede olduğunu belirterek, “Bu değiş tokuş olmasaydı, bu imkan bizesunulmasaydı kaderimize küserek umutsuz bekleyişte olacaktık.  Eşim de böbreğini taşıdığım Gülfer Karapınarda büyük fedakarlık yaptı, onlara ve doktorlarımıza çok teşekkür ediyorum” diyekonuştu.

Öte yandan Opr. Dr. Işık Özgü, başarılı geçen nakilsonrasında hastaları ve donörleri bir hafta arayla  taburcu ettiklerini söyledi. Çapraznakillerin ailelerin anlaşması ve karşılıklı fedakarlıkla mümkün olduğunubelirten Özgü, “İki hastamız da uygun vericileri olmamasına karşın bu yöntemlenakil olma şansını yakaladı. Sağlıkları çok iyi” dedi.

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv