İyileşmeyen Ses Kısıklığı ve Ağız Yaralarına Dikkat

  • 0
  • 1.082
Yazı Boyutu:

Uzun süren ses kısıklığı, geçmeyen ağız içi yaraları, kulağa vuran ağrı, boyunda şişlik gibi şikayetler ağız, boğaz, gırtlak ve yemek borusu gibi kanserlerin ilk belirtileri olabilir.
 
Universal Ege Sağlık Hastanesi KBB ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr.İsmail Özdemir, uzun süren bu belirtilerde bir KBB hekimi tarafından muayene ve hekimi tarafından muayene ve tetkik edilmesi, endoskopik ve radyolojik tetkikler yapılara bu lezyonun saptanması eğer bir bulgu var ise gerektiğinde biyopsi alınarak patoloji tahlili yapılarak teşhisin bir an evvel konulması gerekiyor.
 
Teşhisi konduktan sonra hastalığın büyüklüğü, nerelere yayıldığı, bunun yanında boyun bölgesindeki bezelerde reaksiyon ve metastaz olasılığı değerlendirilmelidir ve ayrıca hasta akciğerler başta olmak üzere bazı bölgelerde sıçrama (uzak metastaz) yapıp yapmadığının ortaya çıkarılması gerekir.
Bu incelemeler sonrasında hastalığın hangi aşamada olduğu tespit edilerek Baş Boyun Cerrahisi konusunda uzmanlaşmış bir KBB uzmanı, radyasyon onkoloğu gerekirse medikal onkolog ve diğer bazı uzman hekimlerin (örneğin operasyon söz konusuysa dahiliye ve kardiyoloji yönünden) değerlendirilerek hasta ve hastalığına en uygun seçeneğe karar verilir.
 
Yayılma türüne gore kısmı organı tümörün türüne gırtlak tümörünün alınması, boyundaki lenf bezelerinin temizlenmesi cerrahı yaklaşımının kapsamı içindedir) Ayrıca doku ve organ kaybına yönelik estetik ve kozmetik yönden tekrar opreasyonlar yeniden düşünülür.
Tedavide tek başına radyoterapi, kemoterapi veya bunların kendi aralarında kombine edilmesi, cerrahi öncesi/sonrası veya birlikte düşünülebilecek seçeneklerdir.

Deliksiz Ses Teli Ameliyatı
Universal Ege Sağlık Hastanesi’nde ses teli kanserlerinin ameliyatları (larinks) boyuna delik açmadan (kanül takmadan)açılmadan yapılabilmektedir.
 
Kimler Risk Altında?
Ailede özellikle anne/baba/kardeş bu tür hastalıkları olanlar
Sigara içenler
Sağlıklı beslenme alışkanlıkları olmayanlar(çok ağır yağlı ya da tütsülenmiş gıdaları yoğun tüketenler)
HPV gibi bazı cinsel yolla bulaşan virus enfeksiyonları bulaşmış kişiler

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv