İzmir’de Balkan havası

  • 0
  • 519
İzmir’de Balkan havası
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde bu yıl10.’su düzenlenen Balkanlılar Halk Dansları Festivali, Cumhuriyet Meydanı’ndakitören ve geleneksel kortej yürüyüşüyle başladı. Açılış töreninde konuşanBüyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bu festival sayesinde gençlerimizbirbiriyle buluşup kaynaşacak. İzmir Balkanlar, Balkanlar İzmir olacak” diyekonuştu.

 

1935 ve 1936 yıllarında Mustafa Kemal Atatürk’ündirektifleriyle iki kez gerçekleştirilen, 70 yıllık aranın ardından 2007yılından itibaren İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden hayatageçirilen Balkanlılar Halk Dansları Festivali 10. kez start aldı. 11 Balkanülkesinin katıldığı festivalin açılış töreni Cumhuriyet Meydanı’ndagerçekleştirildi. Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmirMilletvekili Aytun Çıray, Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak, ilçebelediye başkanları, Balkan derneklerinin temsilcileri ve festivalde yer alanülkelerin dans grupları katıldı. Açılış töreninde konuşan Büyükşehir BelediyeBaşkanı Kocaoğlu, 5 gün sürecek festival boyunca gençlerin çeşitlietkinliklerde buluşarak kaynaşacaklarını ve birbirlerini tanıyacaklarını belirterek,“İzmir Balkanlar, Balkanlar İzmir olacak. Her bir gencimiz kendi ülkesinedöndüğünde birer barış elçisi olacak. Toplumlar birbirini tanıdıkça aralarınanifak tohumları değil, barış ve sevgi tohumları serpilecek” dedi.  BaşkanAziz Kocaoğlu, Türkiye’nin güney komşularında yaşanan olayların da bir an öncesona ermesini ve ülkemizin içinde bulunduğu tüm yakın coğrafyaya barışgelmesini diledi.

Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak da, İzmirBüyükşehir Belediyesi’nin İzmir’i, Ege’yi ve Türkiye’yi bu festival sayesindetüm Balkanlara tanıttığını ve toplumlar arasındaki dostluğu pekiştirdiğinisöyledi.

10. Balkanlılar Halk Dansları Festivali’nin ilk gösterisiniise ev sahibi Türkiye adına katılan Zeybek Ekibi yaptı. Festivale katılan tümekipler törenin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde KonakMeydanı’na kadar yürüyerek halkı selamladı. Ekipler Meydan’da kurulan sahnedeülkelerinin halk danslarını sahneledi.

 

5 gün boyunca Balkan rüzgarları esecek

15 Ekim’e kadar sürecek festivale bu yıl ev sahibiTürkiye'nin yanı sıra Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan,Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Yunanistan katılıyor.Festival haftası boyunca Konak Meydanı her gün saat 17.00’de konuk ülkeekiplerinin gösterilerine sahne olacak. Cumartesi günü Bornova, Pazar günüÇiğli, Pazartesi günü Menderes, Salı günü ise Gaziemir’de saat 18.30’dadüzenlenecek etkinliklerle festival coşkusu ilçelere taşınacak.

 

Atatürk’ün mirası

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa KemalAtatürk’ün talimatıyla 1935 ve 1936 yıllarında İstanbul Beylerbeyi Sarayı’ndabaşlayan Balkanlılar Halk Dansları Festivali, sonraki yıllarda kesintiyeuğramış, daha sonra ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çabalarıyla yenidenhayat bulmuştu.

 

Baysak çiftinden anlamlı sergi

10. Balkanlılar Halk Dansları Festivali kapsamında, BosnaHersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak ve eşi Pervin Baysak’ın resimkoleksiyonundan oluşan sergi düzenlendi. İzmir Sanat’ta düzenlenen sergininaçılış törenine, Kemal ve eşi Pervin Baysak, İzmir Büyükşehir Belediyesi MeclisÜyesi Muzaffer Tunçağ, Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan, Kültür SanatDairesi Başkanı Funda Erkal Öztürk, festivale katılan ülkelerin heyetleri ileçok sayıda davetli katıldı. Festivalde bu yıl ilk kez Balkan sivil toplumkuruluşları kültürlerini tanıtmak amacıyla stant açtı. Bornova Belediye BaşkanıAtila Olgun’un da ziyaret ettiği stant alanına, konuk ülke ekipleri dansgösterileriyle renk kattı.

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

ESHOT’ta görev değişimi

Çiğli’de Coşkulu 1 Mayıs Kutlaması

1 Mayıs'ta çalışanlarıyla bir araya geldi

Emeğin gücüyle geleceği inşa edeceğiz!

Bize her yer Taksim

Meydanlar bizimdir

Arşiv