İzmir’de Denizcilik Bayramı Coşkusu

  • 0
  • 1.081
Yazı Boyutu:

Denizcilerin Bayramı olan 1 Temmuz Denizcilik ve KabotajBayramı nedeniyle İzmir’de çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bayram, coşkuiçerisinde törenlerle kutlanacak.

 

Sabah Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na saat 10:00’da çelenksunulması ile başlayacak olan törenin ardından İzmir Liman Başkanlığı önündeprotokolün katılımıyla ‘Halat Çekme Yarışması’ düzenlenecek. Kıyı EmniyetiGenel Müdürlüğü İzmir İşletme Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Zübeyde HanımEğitim ve Müze Gemisi”’ ile denize açıldıktan sonra protokol tarafından denizşehitleri anısına 1 dakikalık saygı duruşu yapılacak ve denize çelenkbırakılacak. Kutlamalar, İMEAK DTO İzmir Şubesi tarafından TCDD AlsancakLimanı’nda verilecek iftar yemeği ile sona erecek.

 

İMEAK DTO İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, 1 Temmuz 1926yılında yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile Türk limanları arasında ticaretyapma hakkının, Türk bayraklı gemiler ile Türk vatandaşlarına verildiğinisöyledi. Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kabotaj Kanunu ile liman ve denizlerimizde yabancılaratanınmış olan yük ve yolcu taşımacılığı ile her türlü liman faaliyetleri TürkBayraklı gemiler ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına sağlandı. Kanun ile Türkkıyılarının bir noktasından diğer noktasına yük ve yolcu alıp nakletmek vekıyılarda, limanlar içinde veya arasında römorkaj, pilotaj (kılavuzluk) vehangi nitelikte olursa olsun bütün liman hizmetleri, yalnız Türk Bayrağını taşıyangemi ve taşıtlara verilmiş oldu. Bu hakkın, ülkemiz denizciliğine pek çokimtiyazlar sağladığı söylenebilir. Ancak, ülkede kabotaj Kanununun hakkınınverilebilmesi için denizcilik alt yapısının iyileştirilmesi, günün teknolojisiparalelinde geliştirilmesi gerekiyor. Hizmete uygun limanlar, nitelikli denizticaret filosu ve iyi yetişmiş insan gücü başlıca faktörler arasında yeralmaktadır.“

 

DENİZCİLİK, LOKOMOTİF SEKTÖR
Denizcilik sektörünün, ülkemiz için önemli bir döviz girdisiolmasının yanında bütün sektörlere katkısı olan lokomotif sektör olmaözelliğini her zaman koruduğunun altını çizen Öztürk, denizciliğin bilinçli birşekilde kullanıldığı zaman hem denizciliğin gelişeceğini, hem de ülke gelirininartacağını vurguladı.

Öztürk, “Türkiye’nin üç tarafı denizlerle çevrili ve varolanbu potansiyelin çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Ülkeye ‘denizci millet,denizci ülke’ kavramını yerleştirmemiz şart. Denizini kullanmayı bilentoplumlar, başta ekonomi olmak üzere tüm alanda başarıyı yakalar” diyerekgörüşlerini aktardı.


DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI     88.YILDÖNÜMÜ KUTLAMA PROGRAMI

(DİĞER ETKİNLİKLER)

-12:10: Güneş enerjili, elektrikli, CPP’li deniz taşıtınınhizmete girişi

(Pasaport Rıhtımı)

-12:20: Engelliler-Engelsizler Uzaktan Kumandalı YelkenliTekne Yarışması

(Pasaport Mendireği)

-09:00-20:00: İnciraltı’nda bulunan Askeri Müze Gemisi’ninhalkın ziyaretine açılması

-13:00: Halka açık körfez turu düzenlenmesi

(Pasaport İskelesi)

-16:00: Kabotaj Bayramı Yüzme Yarışları

(Alsancak Atatürk Yüzme Havuzu)


YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmir-Cape Town iş birliği

Hıdırellez dileği barış, adalet ve refah

Karabağlar Hıdırellezle coştu

Başkan Mutlu Hıdırellez Şenliği’ne katıldı

Hıdırellez ve bahar coşkusu

Şenlik havasında Hıdırellez

Arşiv