İzmir’de EXPO buluşması

  • 0
  • 915
Yazı Boyutu:

EXPO 2020 yarışı öncesinde İzmir’i ziyaret eden Uluslararası Sergi Bürosu (BİE) Genel Sekreteri Vicente Loscarteles, “Bu kente her gelişimde, EXPO için çok büyük potansiyele sahip olduğunu görüyorum” dedi. Vali Kıraç, İzmir’in EXPO adaylığı için yarın Ankara’da önemli ziyaretler gerçekleştireceklerini açıkladı. Başkan Aziz Kocaoğlu, “Diğer adaylardan daha azimli, istekli ve kararlıyız” dedi.
 
Uluslararası Sergi Bürosu (BİE) Genel Sekreteri Vicente Loscarteles, EXPO 2020 adaylık çerçevesinde İzmir’e gelerek basın mensuplarıyla buluştu.
Swiss Otel Grand Efes’te düzenlenen toplantıda konuşan BİE Genel Sekreteri, “Umarım Cumhuriyet’in 90. kuruluş yıldönümünde EXPO’yu da kutlayacaksınız. 3 Aralık’ta sunum dosyasını aldık. Dosyada büyük hazırlıklar yapılmış, çok sağlam ve yüksek kalitede bir proje hazırlanmış. Kasım ayında gerçekleşen sunum ve işbirliği ruhu mükemmeldi” dedi.
 
Daha önceki ziyaretlerinde Başbakanla ve Dışişleri Bakanı ile görüştüğünü hatırlatan Loscarteles, “İzmir’in adaylığını herkes destekliyor, hazırlık aşamasında hükümetin desteğini görmek çok önemli. Bu proje ülke olarak ne yarar sağlayacak ve ülkeye mirası ne olacaktır, ona bakacağız. Daha sonra bu grup rapor oluşturacak ve rapor Yürütme Kurulu’na gidecek.  Yürütme Kurulu bunu görüştükten sonra grubun fikri ortaya konulacak. Bu ziyarette, söz konusu hazırlıklarla ilgili süreçleri görüşeceğiz” diye konuştu.
 
Haziran ayında yapılacak olan BİE Genel Kurulu’nun çok önemli olduğunu vurgulayan Loscarteles sözlerini şöyle sürdürdü:
“Haziran ayında her şeyin yerleşmiş olması gerekiyor. Araştırma Kurulu ziyaret yapacak. İzmir’e her gelişimde, EXPO için çok büyük potansiyele sahip olduğunu görüyorum. İzmir’de vatandaşların desteği var. EXPO, kentte yaşayan vatandaşlar içindir. Yoksa varlık nedeni olmaz. EXPO ile Türkiye’nin uluslararası arenada imajı güçlenecektir. Bu nedenle İzmir’in adaylığı çok önemlidir. Benim de tarafsız olmam gerekiyor. Umarım EXPO’yu kazandığınızı kutlarsınız.”
 
Azimli, istekli, kararlıyız
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu konuşmasında, EXPO 2015’i “kıl payı” kaçırdıklarını ifade ederek, “2015 deneyimleriyle daha da iyi hazırlanarak, tek vücut olarak 2020 yolculuğuna yürüyoruz. Basın mensuplarımız, odalarımız, sivil toplum örgütlerimiz, hemşehrilerimiz ve merkezi hükümet yoğun destek veriyor. Kasım 2013’te ipi göğüslemeyi hedefliyoruz. Herkesten, diğer adaylardan daha azimli, istekli ve kararlıyız. Bunu tüm dünyaya ispatlamaya çalışıyoruz. Başaracağımıza inanıyoruz. Genel Sekreterimizi 2013 Kasım’ından sonra 2020 EXPO’sunun evsahibi kenti olarak ağırlamak arzusundayız. Umuyorum ipi göğüsleriz” şeklinde konuştu.
 
Türkiye projesi
İzmir Valisi EXPO Yönlendirme Kurulu Başkanı Cahit Kıraç ise Loscarteles’in İzmir’i çok iyi tanıdığını söyleyerek, “Kendisi İzmir ve Türkiye tarafından çok seviliyor. EXPO 2020 sürecinde ilk gelişinde Başbakanla görüştü. 3 Aralık’ta EXPO sürecine dinamo etkisi yaratacak adaylık dosyasını takdim ettik. Bundan sonra teknik detayları paylaşacağız. Bugün Ulaştırma Bakanı, Başbakan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşecek. Bu projeyi tüm Türkiye’nin desteğini alarak yürütüyoruz ve ortak hareket ediyoruz. Zorlu yarışı bu avantajlarla sürdürüyoruz” dedi.
EXPO’yu uluslararası insanlık projesi olarak algıladıklarına dikkat çeken Kıraç, “EXPO’ya ev sahipliği yaptığımızda 40 milyon kişiyi ağırlayacağız.  Eğitimde yeni ufuklara gideceğiz,  ulaşım yatırımları yapılacak. EXPO etkinliğe farklı boyut getirilecek. Buna imkanımız, heyecanımız ve maddi manevi- desteğimiz var” diye konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Vicdanım rahat, kafayı yastığa koyduğumda huzurla uyuyacağım

İGC halkın haber alma hakkının teminatı

Kardeşlik köprüsü, ‘Hatay Basın Merkezi' ile yaşayacak

İzmir’e bir onur daha…

Folkart'dan ilk Sürdürülebilirlik Raporu

İzmir’e 4 yeni fabrika, 4 yeni Cumhuriyet kalesi kazandırdık

Arşiv