İzmir’den Avrupa’ya ‘kadın istihdamı’ projesi

İzmir’de, dezavantajlı gruplardaki kadınların istihdam olanaklarını geliştirmek amacıyla ‘MIRA-İşgücü Piyasasında Yaratıcı Kadınlar’ adlı proje hayata geçirildi.

  • 0
  • 772
İzmir’den Avrupa’ya ‘kadın istihdamı’ projesi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir’de, dezavantajlı gruplardaki kadınların istihdam olanaklarını geliştirmek amacıyla ‘MIRA-İşgücü Piyasasında Yaratıcı Kadınlar’ adlı proje hayata geçirildi. İzmir Valiliği’nin koordinatörlüğündeki proje; Türkiye, İngiltere, Portekiz ve Romanya’dan 6 farklı kurum ortaklığında yürütülecek. Ülkemiz geneline yayılarak rol model olması hedeflenen proje, Avrupa Komisyonu’nun ‘Erasmus+ Programı Yaratıcılık İçin Stratejik Ortaklıklar-İnovasyon Faaliyeti’ kapsamında Türkiye Ulusal Ajansı’na sunulan projeler arasında, Avrupa Birliği tarafından 136 bin euro (1.3 milyon lira) bütçe almaya hak kazandı. Proje, uluslararası alandaki 55 proje arasından seçildi.
 
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) ve Ege İş Kadınları Derneği’nin (EGİKAD) de ortağı olduğu proje kapsamında, dezavantajlı gruplardaki kadınların işgücü piyasalarına girmesi için neler yapılması gerektiğiyle ilgili yol haritası belirlenecek. Kadınların girişimci yönlerini artırmak ve dijital alandaki yetkinliklerini geliştirmek amacıyla gerçekleşen projeden, tüm dünyadan on binlerce kadının faydalanması sağlanacak. Dezavantajlı bölgelerdeki kadınların belirlenmesi ve projeye dahil edilmesi noktasında EGİKAD önemli görev üstlenirken, eğitim içeriklerini de İEÜ İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü hazırlayacak.
 
‘MIRA-İşgücü Piyasasında Yaratıcı Kadınlar’ (Creative Women in Labor Market) projesinin uluslararası açılış ve tanıtım toplantısı, İzmir Ekonomi Üniversitesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Etkinliğe, zoom uygulaması ile uluslararası katılım sağlanırken, program Youtube kanalından canlı yayımlandı. Toplantıya; Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi, Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya, İzmir Vali Yardımcısı Hulusi Doğan, İEÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar, projenin İngiltere ortağı ve yasal temsilcisi Peter Beacock, İEÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ebru Uzunoğlu, İzmir Valiliği İl Yazı İşleri Müdürü Özlem Gökçe ve EGİKAD Başkanı Emre Pınar Kılıç katıldı. Projenin Portekiz’deki ortağı Tiago Feio ve Romanya ortağı Karoly Szabo da programa online olarak katıldı. Projenin tanıtımı ise, projeyi hazırlayan ve genel koordinatörlüğünü yürüten İzmir Valiliği AB ve Dış İlişkiler Bürosu Uzmanı Fatma Susam Özsayın tarafından aktarıldı.

6 TEMEL BAŞLIK
Proje kapsamında, kadın istihdamını artırmak amacıyla iki yıl içinde e-öğrenme platformu, yaratıcı kadınlar için eğitim kursu ve eğitmenler için de yaratıcılık eğitim kiti olmak üzere 3 farklı inovatif ürün geliştirilecek. Tüm bunlar, proje ortağı ülkelerde düzenlenecek eğitimler ile test edilecek. Projenin uluslararası eğitim programı İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde, proje ortağı tüm ülkelerden kadınların katılımı ile gerçekleştirilecek. İlk olarak İngiltere’de başlangıç toplantısı gerçekleştirilecek, ardından Romanya, Portekiz ve Türkiye’de değerlendirme toplantıları yapılacak. Projenin finalinde ise, İzmir’de uluslararası bir konferans düzenlenecek. Projenin tüm yenilikçi ürünleri ve eğitim modülleri; ‘yaratıcılık için beceri ve yetkinlikler’, ‘sanat ve tasarım’, ‘teknoloji, inovasyon ve dijitalleşme’, ‘medya ve pazarlama’, ‘girişimcilik’ ve ‘uluslararasılaşma’dan oluşan 6 temel başlıkla şekillenecek. 
 
TÜRKİYE BİRİNCİ SIRADA
Toplantıda konuşan Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi, Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya, projeyle önemli ve güncel bir konuya temas edildiğini söyleyerek, “Toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren ‘Erasmus+’ programları, ülkemizin en başarılı olduğu AB programları arasında yer alıyor. Türkiye, yılda 12 bin başvuruyla, ‘Erasmus+’ programından faydalanan 34 ülke arasında birinci sırada. Ayrıca, son 17 yılda Türkiye Ulusal Ajansı’na başvurusu yapılan 36 bin projeye, toplamda 1.4 milyar euro hibe tahsis edildi. ‘MIRA-İşgücü Piyasasında Yaratıcı Kadınlar’ projesi ile de önemli ve güncel bir konuya temas edildi. Kadınların işgücü piyasasına girişlerini desteklemeyi ve girişimcilik kapasitelerini geliştirmeyi hedefleyen proje,  kadın işsizliği konusunda yaratıcılık ve sanatı öne çıkarmaktadır. Projenin olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyorum” dedi.
 
TOPLUMUN GELİŞİMİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
İzmir Vali Yardımcısı Hulusi Doğan, projeye çok önem verdiklerini söyleyerek, “Kovid-19 süreci, işgücü anlamında kadınlarımızı olumsuz etkiledi. Bu noktada pozitif projeler gerçekleştirerek kadınlarımızı desteklemek çok önemli. Kadınlarımıza verilen her destek, toplumumuzun sadece sosyal ve ekonomik alanda değil, her açıdan gelişmesi için de olmazsa olmaz. Kadınlarımızın yaratıcılığını temel alan bu çalışmada, çok güzel sonuçların ortaya çıkacağına inanıyorum. Katma değeri yüksek şekilde verim aldığımız bir proje olacağına inanıyor, çalışmada emeği geçen tüm ortaklarımıza teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
 
DESTEK OLMAK BİZİM GÖREVİMİZ
İEÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar ise, şehrin ve bölgenin gelişimine katkı sağlayacak projelerin içinde yer almaya daima hazır olduklarını söyleyerek, “Yaratıcılık ve girişimciliği öne çıkararak eğitim vermek, topluma bu şekilde hizmet etmek, üniversite olarak yapmamız gereken temel çalışmalar arasında yer alıyor. Ülkemiz ve şehrimize katkı sağlayacak, olumlu yönde sinerji oluşturacak projelerde bulunmayı görev biliyoruz. ‘MIRA-İşgücü Piyasasında Yaratıcı Kadınlar’ projesi de bunun en güzel örneklerinden biri. Kadın istihdamının artması için devletimiz tarafından bugüne kadar pek çok proje gerçekleştirildi. Bu çalışmanın da önemli bir katkı sağlayacağına inanıyorum. Projede yer alan İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümümüz; içeriklerin belirlenerek kadınlara yönelik eğitimlerin tasarlanması ve bunların sistemli bir şekilde sürdürülmesi noktasında etkin görev alacak” dedi. 
 
YENİ PROJELER İÇİN ÇALIŞIYORUZ
EGİKAD Başkanı Emre Pınar Kılıç ise, projenin parçası olmaktan çok mutlu olduklarını söyleyerek, “Kadın haklarının savunulması, kadınların girişimci yönünün desteklenmesi, derneğimizin temel kuruluş amaçları arasında yer alıyor. İzmir Valiliği bünyesinde gerçekleşen bu proje de derneğimizin kuruluş amaçlarına hizmet ediyor. İş dünyasındaki etkin iletişim ağımızı kullanarak projenin güçlü bir şekilde yürütülmesi için her türlü desteği sağlayacağız. İş dünyasındaki kadınlarımız ile proje kapsamında desteklenecek kadınlarımızın bir arada olmasını sağlayacağız. Bir anlamda, projede yer alacak değerli kadınlarımıza rehberlik yapacağız. Bu projenin yanı sıra kırsal alandaki kadınların işgücüne katılması için de üzerinde çalıştığımız projelerimiz var. Ülkemizin kalkınması için kadınların işgücüne katılması çok önemli. Bu bilinçle hareket ederek yeni projeler geliştirmeyi devam ettireceğiz” ifadelerini kullandı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Gelecek uzmanlaşmada

Kent İçinde Kütüphane, Kütüphane İçinde Kent Kültürü

İletişim ve Beden Farkındalığı Serüveni

Fransa’da kariyer fırsatı

Ünlü isimler Egeli öğrencilerle buluştu

Çocuk Gelişimi ve Meslek Edindirme kursu yeniden

Arşiv