İzmir’e yapılan zulümdür, zulüm!

  • 0
  • 1.498
Yazı Boyutu:

Buca’daki bir otopark alanının 32 yıldır kamulaştırılmaması nedeniyle haklarında yeni bir soruşturma daha açıldığını açıklayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, “Bunu imzalayan İçişleri Bakanı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde genel sekreterlik yaptı. Belediyeciliği bilmesi lazım. Bu zulüm, bana ve bürokrat arkadaşlara yapılıyor, biz bunu çekiyoruz. Aslına bu zülüm, 4 milyon İzmirli’ye yapılıyor” dedi. Başkan Kocaoğlu, itirazlarla ihalelerin sonuçlanmasını geciktiren firmalara da “İzmir’in işini engellemeyin” çağrısı yaptı.

1-4 Kasım 2012 tarihlerinde düzenlenen KENT EXPO - Şehircilik ve Kent İhtiyaçları Fuarı törenle açıldı. 70 firmanın katıldığı KENT EXPO Fuarı’nın açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kent gündemdeki konulara değindi ve önemli açıklamalar yaptı. Büyükşehir’e yönelik soruşturma baskısının tüm hızıyla devam ettiğini söyleyen Başkan Kocaoğlu, haklarında açılan yeni bir soruşturmanın bilgisini de paylaşarak “Buca’daki bir otopark alanının 1980 yılından bu yana kamulaştırılmadığı için hakkımızda bir soruşturma daha açıldı. İçişleri Bakanı da bunu imzalıyor, ki bu İçişleri Bakanı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde genel sekreterlik yaptı. Belediyeciliği bilmesi lazım. Bu nedir? Buradaki mantığı, yaklaşımı, felsefeyi hiçbir kitaba sığdırmak, hiçbir kişiye anlatmak mümkün değildir. Bu kentin yararına ve kalkınması için çalışan, İzmirlilerin tek dereceli olarak verdiği oylarla seçilmiş bir kardeşinizim.  Bu zulümdür, zulüm! Bu zulüm, bana ve bürokrat arkadaşlara yapılıyor, biz bunu çekiyoruz. Aslına bu zülüm, 4 milyon İzmirli’ye yapılıyor. Bunun başka adı yoktur” diye konuştu.
 
Belediyecilik tarihinde skandal
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “1980 yılında imarda otopark alanı olarak belirlenmiş bir yeri kamulaştırmadığımız için soruşturma açılmaz, açılamaz. Böyle bir şey olmaz. Bu, belediyecilik tarihinde skandaldır. Bütün skandallar İzmir’den çıkmaktadır. Bugün İzmir’i, İzmirli’yi ne amaçla, nasıl yönlendirmeye çalışırsanız çalışın; İzmirli aydındır, tehditlere pabuç bırakmaz. Kimin kendisi, kimin başkası için çalıştığını bilir. İzmirli’de başka yerde uyguladığınız yöntemler sökmez. Biz, bir şey istemiyoruz, yasal hakkımız olanı verin. Allah rızası için, bu kent için verin. Biz işimizi yapalım. Gelip de kapınıza borç para istersek, o zaman ‘hadi kardeşim kapı duvar’ de ama önümü kesme. Biz, bu kenti kentliyle birlikte geliştirmeye devam edeceğiz. Ben bunları İzmirliler ile paylaşmayacağım da kim ile paylaşacağım. Bu kenti kentin kanaat önderleri ile kalkındırmaya devam edeceğiz. İzmir, büyüme hızında dördüncü kent oldu. Burada İzmirli ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin dışında başka kimsenin dişe dokunur katkısı yoktur.”
 
Allah, düşman başına vermesin
Vergi müfettişlerinin, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne Doğal Yaşam Parkı’nın gişelerinde elde edilen tahsilat gelirine ilişkin kurumlar vergisi tahakkuk ettiğini de hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bizde 52 tane çok muhterem, mevzuatı çok iyi bilen vergi denetçileri çalışıyor. Bunlar, olağanüstü çocuklar; leb demeden leblebiyi anlıyorlar. Türkiye’de başka bir örneği olmayan, Avrupa’da belli bir konuma gelen Doğal Yaşam Parkı’nda sadece gişelerde toplanan paraya bakıyorlar, masrafa bakmıyorlar. Oradaki filler, aslanlar, kaplanlar nasıl besleniyor, ona bakmıyorlar. Diğer taraftan Sit alanlarına kanalizasyon yapamadığı için vidanjörle çeken İZSU’ya kurumlar vergisi çıkartıyorlar” dedi.
Böyle giderse, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU ve ESHOT, Türkiye’nin değilse bile Ege’de kurumlar vergisi rekortmenliğine aday olacağını ifade eden Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti: “Biz vergisini ödeyen, ödeme ahlakı Türkiye standartlarının çok üstünde olan İzmir kentinde yaşıyoruz. İzmir kentinde, iş adamlarının verdiği kurumlar gelir vergisinin toplamından pay alıyoruz ve onu harcıyoruz. Verginin vergisi olmaz. Vergicilikte temel kuraldır, çifte vergi olmaz ama bizim bu çok muhterem 52 tane vergi denetçimiz, 2011’den beri bütün bağlı şirketlerde konuşlanmış durumda. Ben iktisat mezunuyum, işletme tahsili yaptım. Büyük bir devlet kurumunun üç sene bilançosunu çıkardım. Sonra büyük bir özel şirkette muhasebe müdürlüğü yaptım. Vergi mevzuatını da bilirim. Böyle bir vergi anlayışı, böyle bir vergi denetçisi, mevzuatı görmedim. Allah düşman başına vermesin! Belediye’ye denetim elemanı gönderenlere de sesleniyorum. Bize, kamu ihale kanunu bilen denetçileri gönderin. Yoksa amacınız buysa, biz bürokraside tıkandık.”
 
İtirazlarla İzmir’in işini engellemeyin
Fuarcılık alanında yeni adımlar atmaya çalıştıklarını anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, Gaziemir’de yapılması planlanan Yeni Fuar Alanı’na ilişkin sürecin neden geciktiğini de detaylarıyla anlattı. İhaleye yapılan itirazlar sonucunda halen bekleme sürecinde olduklarını belirten Başkan, “Bu, didik didik incelenen bir konudur. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin nasıl ihale yaptığını artık dünya alem öğrendi. İtiraz eden iki firmaya sesleniyorum: İtirazlarını geri çekmelerini, kent adına talep ediyorum. Kimsenin, İzmir’in işini engelleme hakları yoktur. Daha önce, bu yapılan itirazlar değerlendirildi ve düzeltme kararı verildi. Biz, bu itirazlarla zaman kaybediyoruz, sıkıntıya düşüyoruz. Kentin önünü açamıyoruz. Bu proje, Türkiye’de ilk defa sadece Büyükşehir Belediyesi’nin gücüyle yapılacak 350-360 milyonluk projedir. Bir Büyükşehir Belediyesi, kentini kalkındırmak için ben kendi öz kaynaklarımla yapacağım, bu kentte fuarcılığı büyüteceğim diyor ama engellemeyle karşılaşıyor. Bu iş, kentin fuarcılık ve kongrecilik altyapısıdır. Kentin her konuda altyapısını tamamlayarak, topyekün kalkınmayı gerçekleştirmek istiyoruz. Kamu İhale Kurulu’nun da bizim işimizi ivedilikle görüşmesini ve kısa zamanda neticeye bağlamasını istiyorum. Bir an önce temel atmak, yetiştirmek ve İzmir fuar ve kongreciliği geliştirmek istiyoruz. Fuar alanının temeli atılır atılmaz, mevcut fuar alanını da kongre merkezine dönüştürmek için çalışmaya başlayacağız” dedi. Başkan Kocaoğlu, Balçova Teleferik ihalesi ile ilgili benzer süreci de kamuoyuyla paylaştı.
 
Sümerbank arazisi
Sümerbank arazisi denilen alanda bir proje geliştirdiklerini hatırlatan Başkan Kocaoğlu, burada hem müze hem de kongre merkezi yapılmasını, yine bu bölgede 40 bin metrekarelik alanında da otel yaparak değerlendirilmesini istediklerini söyledi. Bu çalışmanın İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önderliğinde yapılmasını arzu ettiklerini de kaydeden Başkan Kocaoğlu, “Kaynak ayıracak durumdayız. Sayın Valimiz ile Kültür Bakanı ile görüşmek üzere anlaştık. İl Özel İdare ile yüzde 50 ortaklaşa yapmaya planlıyoruz. Kentin büyümesine, insanların refah düzeyinin artmasına katkı sağlayacak en iyi proje olarak belirledik ve bu alanın planlanmasını istiyoruz.  Bunu uygulamak istiyoruz. Bir taraftan ‘kenti kalkındıracağım’ diyorsunuz bir taraftan yatırımcıya alan üretmiyorsunuz. Bu, birbiriyle çelişen bir durum. Kentte hizmet alanları, araziler üretemezseniz kenti geliştiremezsiniz. Planlama çeşitli uzlaşılar ile tarafların anlaşmasıyla olur. Ben tüm destek veren herkese,  kent kanaat önderlerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.
 
BMC’ye kastımız olamaz
BMC’nin “ihale yasaklısı” durumuna düşmesi konusuna da açıklık getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, çeşitli spekülasyonların yapıldığını ve bundan büyük rahatsızlık duyduğunu kaydetti. Başkan Kocaoğlu, “150 otobüs için ihale açtık ama BMC otübüslerin 50’sine verdi, 100’ünü teslim edemedi. Biz de yasal prosedürü takip ettik. BMC zırhlı araçlar yapıyor. Bize yazı getirdiler ‘mücbir sebep var’ dediler. Biz de iyi niyetle buna ‘tamam’ dedik. Ama karar Kamu İhale Kurulu’na gitti ve Kurul mücbir sebep görmedi. Ardından biz de ihaleyi iptal etmek ve BMC firmasını ihale yasaklısı ilan etmek durumunda kaldık. Bizim, İzmir şirketine yönelik bir kastımız asla olamaz” dedi.
 
“Mısır patlağı” gibi manipülasyon var
Kentte çözemedikleri tek konusunun evsel atık problemi olduğunu vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yolu ve yöntemi belirlediklerini ancak yer arayışlarının devam ettiğini söyledi. Yapılacak olan tesisin çalışmaya başladıktan sonra atıklardan geriye kalan kum, çakıl benzeri maddelerin taş ocaklarının olduğu bölgeye götürüleceğini söylediğini hatırlatan Başkan, “Biz, çöp fabrikasından arta kalacak malzemeler için ‘taş ocaklarında kalacak’ dedik. Ama hemen menfi propagandaya başladılar. Kimin etrafında taş ocağı varsa ‘sizin yerlerinizi çöp deposu yapacak’ demişler. Her taraftan mısır patlağı gibi enteresan manipülasyonla karşı karşıyayız. Böyle bir şey yok! Taş ocaklarına gömülecek şey, arta kalan malzemedir. Evka-7’de Orman’dan kiraladığımız taşocağı doldu, üzerini toprakla örttük. Ağaç dikeceğiz. Yani taş ocaklarını rehabilite ediyoruz. Harmandalı’nın tepesindeki alanda da kent ormanı yaratacağız” şeklinde konuştu. 
 
Kent EXPO Fuarı
Şehircilik teknolojileri sektörlerindeki yenilikler, uygulamalar ve beklentilere en uygun çözümlerin sunulduğu fuarda; Belediye Araçları, Taşıma Sistemleri, Arıtma Ekipmanları, Kent Mobilyaları, Park-Bahçe Düzenlemesi Ekipmanları, Aydınlatma, Spor Tesisi ve Donanımları, Belediye Demirbaş ve Tüketim Malzemeleri, Bahçe ve Süs Bitkileri Peyzaj ve Donatıları ve Ekipmanları, Altyapı, Su, Gaz, Yol Malzeme ve Ekipmanları, Sağlık, Kültür Sanat, Güvenlik, Yangın, İş Sağlığı ve Güvenliği Sistemleri, Elektrik-Elektronik, Bilgisayar, Otomasyon Yazılım, Belediyeler, Belediye Birlikleri yer alıyor.
İZFAŞ tarafından ilk kez düzenlenen fuar, profosyonel ve son tüketiciye açık. KENT EXPO Fuarı kapsamında fuarın ilk gününde “Yerel Yönetimlerde Yeni Politikalar, Yeni Yaklaşımlar” paneli düzenlendi. Ege Belediyeler Birliği desteğiyle organize edilen panele Prof. Dr. Zerrin Toprak Karaman, Prof. Dr. Ruşen Keleş, Prof. Dr. Korel Göymen, Prof. Dr. Ercan Tatlıdil, Prof. Dr. Cevat Geray ve Prof. Dr. Tülay Özüerman katıldı. Sektördeki yeni gelişmelerin anlatıldığı panel, fuara farklı bir boyut kazandırdı.
KENT EXPO’da ayrıca, 81. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda ilk kez sergilenen “Cumhuriyet’in Vitrini İzmir Fuarı” sergisi de gördüğü ilgi nedeniyle “Cumhuriyet’in Armağanı İzmir Fuarı” olarak yer alıyor. “Eşyalar Sahibini Tanır”, ve “Kent ve Yaşam”- Karikatür sergileri de Kent EXPO fuarına renk katacak.
Fuar kapsamında 2 Kasım 2012 Cuma günü ise, “Proje Pazarı”: Yerel Yönetimlerde Örnek Projeler ve Uygulamalar etkinliği düzenlenecek. Etkinlikte, Bulgaristan tarafından gerçekleştirilecek olan sunumun da ilgi görmesi bekleniyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karşıyaka’dan Türkiye’ye örnek iş birliği

19 Mayıs’ı Coşkuyla Kutlayacak

17. Kolordu Şehitleri’nin anısı yaşatılıyor

Hükümetimizin alacağı her tedbirin ihracatı destekler nitelikte olması gerekmektedir

Tarımın güçlü yarınlarına inanıyoruz

Kamuda Tasarruf Paketi Değerlendirmesi

Arşiv