İzmir Ekonomi’nin ‘Star’ları

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin (İEÜ) 14 öğrencisi, TÜBİTAK’ın gençleri Ar-Ge faaliyetlerine yönlendirmek ve bilimsel çalışmalara teşvik etmek amacıyla başlattığı Stajyer Araştırmacı Burs Programı (STAR) kapsamında desteklenme hakkı kazandı.

  • 0
  • 1.121
İzmir Ekonomi’nin ‘Star’ları
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin (İEÜ) 14 öğrencisi, TÜBİTAK’ın gençleri Ar-Ge faaliyetlerine yönlendirmek ve bilimsel çalışmalara teşvik etmek amacıyla başlattığı Stajyer Araştırmacı Burs Programı (STAR) kapsamında desteklenme hakkı kazandı. İEÜ’lü eğitimcilerin, TÜBİTAK tarafından kabul edilen projelerinde yer alma fırsatı elde eden öğrenciler, akademisyenleriyle birlikte çalışmaya başladı. İEÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar, “Gençlerimizin araştırmacı yönlerini ortaya çıkarmak, bilimsel çalışmaların içinde yer almalarını sağlamak ve onları bu konuda cesaretlendirmek, üniversite olarak temel önceliklerimiz arasında yer alıyor. STAR bursu da gençlerimizin kendilerini geliştirmesi için önemli bir fırsat” dedi.
 
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye genelinde yapılan binlerce başvuru arasında titizlikle inceleme yaparak, burs verilecek öğrencileri belirledi. Gençlerin ilgi duydukları alanlarda, akademisyenleriyle birlikte çalışma yaparak tecrübe kazanmasını hedefleyen TÜBİTAK, öğrencilerin ağırlıklı not ortalaması ve üniversite  giriş sıralamasına bakarak, burs alan öğrencileri belirledi.

6 AY BOYUNCA BURS
Bu ay içinde açıklanan burs listesinde, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden 14 öğrenci kendine yer buldu. Alanında uzman akademisyenlerin projelerinde yer alan öğrenciler Arda Kıpçak, Begümnur Küçükcan, Berfin Kolcu, Ege Gürman, Elif Yaren Öztürk, Emre Çağlar Çelik, Gökçe Can, Gökhan Öncül, Hatice Döşeme, Mehmet Can Meriç, Meryem Beyza Avcı, Orhun Onar, Yağmur Başkan ve Yağmur Yeşilyurt, 6 ay boyunca 750 TL burs alacak.

ARAŞTIRMANIN VE ÜRETMENİN ZORUNLU OLDUĞU ÇAĞDAYIZ
İEÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar, teknolojinin hızla geliştiğine ve gençler arasında rekabetin arttığına dikkat çekerek, araştırmanın ve üretmenin zorunlu olduğu bir çağın içerisinde yer aldıklarını söyledi. Prof. Dr. Aşkar, “Gençlerimizi bu bilinçle yönlendiriyor, üniversitemizin tüm teknolojik imkanlarını ve laboratuvarlarını, onların kullanımına açıyoruz. Denemekten, araştırmaktan ve yeniyi istemekten vazgeçmeyen, yorulmayan gençler yetiştirmeyi amaçlıyoruz. İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin fark yaratan, öncü olan, liderlik misyonuna  sahip, uluslararası şirketlerin gözdesi haline gelen gençlerini, işte bu anlayış sayesinde yetiştiriyoruz. STAR bursu, akademisyenlerimiz ile öğrencilerimizi, projede de bir araya getiriyor. Öğrencimiz, akademisyeninin bilgi ve tecrübesinden yararlanıyor. Araştırma yapmayı öğreniyor, üretmenin hazzını yaşıyor, bizzat deneyimleyerek bilgi sahibi oluyor. Akademisyenlerimiz ve öğrencilerimizin, başarılı çalışmalar yapacağına yürekten inanıyorum” diye konuştu.    

TAKVİM OLUŞTU, ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR 
İEÜ Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Zeynep Fırtına Karagonlar ise, STAR bursu alan gençlerden 4’ünün kendi öğrencileri olduğu söyledi. Doç. Dr. Karagonlar, “Burs alan öğrencilerimizin, akademisyenlerimizle birlikte yaptığı çalışmalar, oldukça verimli geçiyor. Ders programları doğrultusunda bir takvim oluştu, çalışmalar her hafta düzenli olarak devam ediyor. Üniversitemizin tüm laboratuvarları, proje kapsamında kullanımımıza açık. Benim yürüttüğüm projede, özel olarak çalıştığım bir öğrencim de var. Bir akademisyen olarak, öğrencimle aynı projede bulunmak, çok özel bir duygu ve mutluluk. Öğrencilerimizin gelişimi ve vizyon kazanmaları için bu tarz çalışmaların çok önemli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

İŞTE BAZI PROJELER
- Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Zeynep Fırtına Karagonlar ve öğrenci Arda Kıpçak: “Karaciğer kanserinde kullanılan ilaçlara karşı hastaların oluşturduğu ilaç direncinin moleküler mekanizmalarının araştırılması”

- Makine Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Özge Sağlam ve öğrenci Begümnur Küçükcan: “Ekran teknolojileri için nanometre kalınlıkta kapasitörlerin üretilmesi”

- Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Doluca ve öğrenci Yağmur Yeşilyurt: “Geçtigimiz yıllarda Escherichia Coli'de (Koli Basili) bulunan G-dörtlüsü yapılarının biyolojik rolünün araştırılması ve bu yapıların fonksiyonlarının tespit edilmesi.”

- Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Günnur Güler ve öğrenci Hatice Döşeme: “Aşı ve ilaç yapımından hücre çalışmalarına kadar birçok alanda kullanılan ‘proteinler’ üzerine araştırma”

- Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Cihangir Yandım ve öğrenci Yağmur Başkan: "Hücre yaşlanmasında genetik evrimin haritalanması"

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Alper’e araştırma ödülü

Karşıyaka’da sporla iç içe nesiller yetişiyor

Destek İş Birliği Merkezi EÜ’de açıldı

Afetlere uyum sağlayabilme becerileri geliştirilecek

Mars’a Seyahat için geri sayımı başlattı

Savaşların kaderini yapay zeka belirleyecek

Arşiv