İzmir Ekonomi Üniversitesi tasarımıyla İzmir ikinci oldu

  • 0
  • 592
İzmir Ekonomi Üniversitesi tasarımıyla İzmir ikinci oldu
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türkiye'deki kıyı şeritlerinin kullanımını çeşitlendirmeyeyönelik bir öneri olarak tasarlanan “Yüzer Aktivite İskelesi”, BirleşmişMilletler Habitat ve The Guardian Gazetesi’nin işbirliği ile gerçekleştirilen“2014 Dünya Kentler Günü Yarışması”nda ikinci oldu. İzmir Ticaret Odası’nın desteğiile İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım FakültesiMimarlık Bölümü Öğretim Görevlileri Gudjon Erlendsson, Can Sucuoğlu, ElifEnsari ile Mezun Ertunç Hünkar tarafından tasarlanan iskele tasarımı, 36 ülkearasından sıyrıldı. Yarışmada, birinciliği Brezilya’nın Porto Alegre kentialırken, ikinciliği İzmir’den yüzer iskele tasarımı kazandı. Üçüncülüğü deKolombiya’dan Bogoto, İngiltere’den Londra ve Nottingham kentleripaylaştı. 

Geçtiğimiz aylarda İzmir’de Pasaport İskele’de tanıtımı İEÜMütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, İEÜ Rektörü Prof. Dr. Oğuz Esentarafından Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Geza Dologh, İEÜ Mütevelli HeyetÜyeleri, akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen yüzeraktivite iskelesi, 2. İstanbul Tasarım Bienali’nde sergileniyor. Yarışma vesergilenme hakkında bilgi veren İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş,“İlk tanıtımını İzmir’de gerçekleştirdiğimiz yüzer aktivite iskelesi, 2.İstanbul Tasarım Bienali’nde sergileniyor. Yüzer aktivite iskelelerindetasarımcılarımız, Türkiye’nin kıyı kentlerinin denizle kurdukları ilişkiye dairalternatifler üretmeyi amaçladı. İzmir Ekonomili tasarımcılarımız bir kez dahauluslararası düzeydeki başarılı çalışmalarını tescillendirdi” dedi. 

‘Ucuz, Hızlı ve Hafif İskele’

İEÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlisi Gudjon Erlendsson,iskelenin İzmirliler tarafından sergilendiği dönemde büyük ilgi gördüğünübelirterek, tasarım ile Birleşmiş Milletler Habitat ve The GuardianGazetesi'nin işbirliğinde gerçekleştirilen "Dünya Kentler GünüYarışması"'na katıldıklarını ifade etti. Türkiye'ye ikincilikkazandırdıklarını aktaran Erlendsson, şunları söyledi:

"Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde, çoğu planlamave tasarım kararı yukarıdan gelen direktiflerle veriliyor. Bu yaklaşımtasarlanamayacak kadar büyük projeleri beraberinde getiriyor.  Biz tasarımve şehircilikte tam zıt ölçekte çalışmaya inanıyoruz. Yüzer aktiviteiskeleleri, kamusal mekân tasarımı ve üretimine; ucuz, hızlı ve hafif biralternatif yöntem üretiyor. Projemizin hedefinde, su üzerinde yüzen, özelleşmişalanlar oluşturarak, kıyı kullanımını çeşitlendirmek yer alıyor. YarışmayaTürkiye’den biri İstanbul’dan diğeri de İzmir’den iki tasarım katılmıştı.Tasarımımız, Dünya Kentler Günü Yarışması'nda  36 ülkeden katılımcılararasında Türkiye’yi, İzmir'i temsil etti ve ikincilik ödülünü aldı." 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Fransa’da kariyer fırsatı

Ünlü isimler Egeli öğrencilerle buluştu

Çocuk Gelişimi ve Meslek Edindirme kursu yeniden

418 projeye Tübitak desteği

Prag’dan İzmir Ekonomi’ye önemli konuk

Çip üretiminde AB desteği

Arşiv