İZMİR EUROVELO YOLUNDA

  • 0
  • 875
İZMİR EUROVELO YOLUNDA
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Bisiklet kenti olma yolunda önemli adımlar atan İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de İzmir’i EuroVelo’ya (Avrupa Bisiklet Yolları Ağı) dahil etmek için kolları sıvadı. Avrupa’da fiziksel hareketliliği teşvik eden en büyük kampanya olan NowWeMove (Şimdi Hareket Zamanı) etkinliği kapsamında düzenlenen NowWeBike turu çerçevesinde Muğla’dan yola çıkan 4 kişilik bisiklet takımını,  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Konak Meydanı’nda karşıladı. Türkiye’nin dört bir yanından ve İzmir’den bisikletlerini alan herkesin katıldığı etkinlik vatandaşların da katılımıyla tam bir şölene dönüştü. Konak Meydanı çevresinde tur atan bisikletliler daha sonra “şimdi hareket zaman” diyerek hep birlikte Harmandalı oynadı.

AZİZ KOCAOĞLU DOSYAYI VERDİ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aziz Kocaoğlu, kampanya çerçevesinde Muğla’dan –Brüksel’e 2700 kilometre pedal çevirecek olan 4 kişilik bisiklet takımında yer alan EuroVelo Ulusal Koordinatörü Feridun Ekmekçi’ye, EuroVelo için yapılan çalışmaları içeren dosyayı verdi.
 
Başkan Kocaoğlu, planladıkları 3 ayrı bisiklet rotasıyla İzmir’in EuroVelo’ya dahil olmasının hem Ege Bölgesi’nin hem İzmir’in turizm potansiyelini güçlendireceğini söyledi.  Konak Belediye Başkanı Av. Sema Pekdaş’ın da katıldığı etkinlikte konuşan Euro Velo Ulusal Koordinatörü Feridun Ekmekçi, “Güzel İzmir’e yakışan bir etkinlikle buradayız. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’na bu projeyi destekledikleri için tüm bisikletçiler adına teşekkür ediyorum. Muğla’da çevre dostu ulaşımı desteklemek için kurulan ilk derneğiz. Çalışmalarımızı uluslararası platformda devam ettirdik.
Şimdi NowWeMove kampanyasıyla Muğla’dan Brüksel’e seyahat edeceğiz. 2700 kilometrelik turun 300 kilometresini tamamladık. Başkanımızdan dosyayı aldık.
2016 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi olarak başvurusunu tamamlamış olur. 4- 5 yıllık sürecin ardından yani 2020 yılında İzmir’i EuroVelo’ya katılmış,  haritada görmüş oluruz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı etkinlikler kapsamında bisiklet formalarını giyen 500 bisikletçi, Konak Meydanı’nın ardından Gündoğdu Meydanı’na geçti. Kampanyaya her yaş grubundan bisikletsever katıldı. Görme ve bedensel engelliler, çocuklu aileler de bisikletlerini alarak kampanyaya destek verenler arasında yerini aldı. 

İzmirlilere keyifli ve hareketli bir gün yaşatan etkinlik programı Gündoğdu Meydanı’nda zumba ve swing danslarıyla devam etti. Bisikletseverlerin yanı sıra İzmirliler de etkinliğe büyük ilgi gösterdi. Saatlerce dans eden İzmirliler daha sonra Pozitif New grubunun konseri ile coştu.

Bisikletle 13 ülke geçecekler
24 Temmuzda Muğla‘da başlayan “Şimdi Bisiklet Zamanı (NowWeBike) Avrupa Sınır ötesi Bisiklet Turu” 9 Eylül’de Brüksel’de bitecek. Kadın ve erkekten oluşan 4 kişilik gönüllü bisikletçi takımı,  8 farklı EuroVelo rotasını kullanarak ve 13 ülkenin sınırını geçerek 2700 kilometrenin üzerinde yol kat edecek. Yolculuk 47 günlük bisiklet sürüşünün sonunda Brüksel’de son bulacak.

EuroVelo için planlandığı 3 rota:
Çeşme İskele – Klazomenai Rotası
Efes - Mimas bisiklet rotalarından Eurovelo öncelikli 1. etap rotasının toplam uzunluğu 77.5 km. Rota Çeşme İskele’den başlayıp Urla İskele’de Klazomenai antik kenti girişinde bitiyor. En yüksek noktası 298 metre ile Kadıovacık köyü olan rota, Çeşme’nin arka taraflarından, trafiğin az olduğu yollardan Ovacık köyü üstünden Alaçatı’ya, oradan Şifne yönünden Ildırı’ya geçiyor. Burada Erythrai Antik Kenti, görülecek ilk İyon kentidir. Kadıovacık, Barbaros, Birgi, Uzunkuyu ve Zeytinler köyü üzerinden, trafiğin az olduğu köy yollarından devam eden rota, Zeytinler’den sonra Tatar Köprüsü’nü takip ederek Çeşme, İzmir ve Karaburun yol ayrımına çıkıyor. Buradan itibaren Urla’ya kadar rota, çok şeritli yoldan devam edip yol üstünde meşhur İskender Köprüsü görülebilir.  Urla İskele’de ikinci İyon kent Klazomenai Antik Kenti’ni görme fırsatı sunan rota, Çeşme, Alaçatı gibi turistik yönden cazibesi yüksek merkezlerin yanı sıra Ildırı ve Urla’da da konaklama ve yeme içme imkanları sunuyor.

Urla İskele – Ürkmez (Lebedos) Rotası
Efes - Mimas bisiklet rotalarından Eurovelo öncelikli 2. etap rotanın toplam uzunluğu ise 61.5 km. Urla İskele’den başlayıp Ürkmez’deki Lebedos Antik Kenti’nde biten ve en yüksek noktası 143 metre olan rota, Urla merkezden Kuşçular köyüne uzanarak Azmak Koyu’na kadar toprak yolda devam ediyor. Trafiğin çok az olduğu köy yollarından ilerleyen rota, Sığacık’a kadar yine yer yer toprak yollarda ilerleyip Sığacık’taki üçüncü İyon kenti Teos’un içine alıyor. Sığacık’tan Seferihisar’a devam eden rota, Karakoç Kaplıcaları istikametinde trafiğin daha az olduğu yollardan geçerek Ürkmez’de denizle buluşup Lebedos Antik Kenti’nde bitiyor. Rota üzerinde bulunan Cittaslow (Sakin Şehir) ağına üye olan ve turistik cazibesi yüksek bir merkez Sığacık’ı da kapsıyor.

Ürkmez (Lebedos) – Selçuk (Efes) Rotası
Efes - Mimas bisiklet rotalarından Eurovelo öncelikli 3. etap rotasının toplam uzunluğu 52.5 km. Ürkmez’deki Lebedos antik kentinde başlayıp Selçuk Efes antik kenti girişinde biten rota ve en yüksek noktası 88 metre olan rota, Ürkmez merkezden başlayıp  Selçuk - Kuşadası yol ayrımına kadar gidiş dönüş karayolundan ilerliyor. Trafiğin yaz döneminde yoğun olduğu rota, Selçuk - Kuşadası yol ayrımından itibaren, trafikten ayrılmış güvenli bir gezinti yolundan devam ediyor. Rota üzerindeki Ürkmez, Gümüldür ve Özdere sahilleri temiz denizi, geniş plajları ve çok çeşitli konaklama imkanlarıyla önemli turizm noktası oluşturuyor. Özdere’den sonra Ahmetbeyli’de antik kehanet merkezi Klaros ve Notion antik kentini görme imkanı sunan rota, Türkiye’nin en önemli turistik noktalarından biri olan başta Efes olmak üzere pek çok tarihi ve doğal güzelliğe ev sahipliği yapıyor.

EuroVelo nedir?
EuroVelo, 70 bin km üzerinde planlanmış 45 bin km tamamlanmış 14 adet uzun yol bisiklet rotasıdır. EuroVelo bisiklet rotaları geçtiği ülkelerdeki şehirlerin prestij kazanmasına ve sosyo-ekonomik yapının geliştirilmesine destek sağlar. Avrupa Parlamentosu Turizm ve Ulaştırma komitesi tarafından desteklenen sürdürülebilir alternatif turizm modelidir.  Merkezi Brüksel / Belçika olan ECF Avrupa Bisikletçiler Federasyonu tarafından yönetilir. EuroVelo, bisiklet rotalarının Uluslararası statüsü kazanmasına destek olur.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Uluslararası standartlara sahip spor tesisi için gün sayıyor

İzmir’in özel çocukları kente başarıyla döndü

DAÇKA ligde fırtına

TSYD ile Altınordu'dan iş birliği

3. Ayak ödülleri sahiplerini buldu

TSYD İzmir, Gençlik ve Spor İl Müdürü Murat Eskici'yi ziyaret etti

Arşiv