İZMİR FERİBOTLARINA İZMİR EKONOMİ TASARIMI

  • 0
  • 749
İZMİR FERİBOTLARINA İZMİR EKONOMİ TASARIMI
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir’in feribotlarına İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) öğretim üyeleri ve öğrencilerinin eli değiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Çeksan Tersanesi’nde yaptırılan Hasan Tahsin feribotunda, yolcu güvertesinin malzeme seçimleri ve görselleştirme çalışmaları İEÜ Yat Tasarımı Yüksek Lisans Programı tarafından gerçekleştiriyor.  Feribot, çalışmalarının tamamlanmasının ardından Eylül ayı içerisinde seferlere başlayacak, İzmirlilerin hizmetine sunulacak.

İEÜ Yat Tasarımı Yüksek Lisans Programı Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Emre Ergül, Yrd. Doç. Dr. Can Özcan, Yrd. Doç. Dr. Markus Wilsing ile yüksek lisans öğrencileri Barış Karslıgil ve Alperen Gören’in yer aldığı projede, yolcu güvertesinin geniş ve ferah algılanmasının amaçlandığı vurgulanıyor.

Çalışma hakkında bilgi veren İEÜ Yat Tasarımı Yüksek Lisans Programı Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Emre Ergül, feribotun iç mekân malzeme ve görselleştirme çalışmalarını gerçekleştirdiklerini belirterek, “Malzeme seçimimizdeki temel yaklaşım, yolcunun körfez manzarasını neredeyse kesintisiz bir biçimde algılamasını sağlamak oldu. Bunun için iç mekândaki, büfe ve asansörler gibi dikkat çekici odakların açık renkli ve dokusu belirgin olmayan ahşap malzeme ile kaplanmasını tercih ettik. Aynı şekilde tavan ve düşey yüzeyler de iç mekân-dış mekân algısındaki sürekliliğe katkıda bulunuyor. Zemin döşemesi ise elbette yer hissini kaybetmemek için diğer yüzeylere oranla daha koyu olarak belirlendi” dedi.

‘Engelsiz İzmir’e Engelsiz Feribot’
Yrd. Doç. Dr. Ergül, çalışma öncesinde üç ayrı ahşap kaplama ve dört ayrı koltuk renginden oluşan 12 farklı seçenek oluşturduklarını bunların teker teker elendiğini ifade etti. Çalışmada esas olarak engelli erişimine öncelik verdiklerini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Ergül, şunları söyledi:
“Sadece yerleştirme planında bulunan asansörler ve geçiş koridorları değil, yönlendirme izleri, tutunma barları, tekerlekli sandalyelerin kilitlendiği özel detaylar, sesli uyarılar ve yönlendirmeler de yapıldı. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi ‘Engelsiz İzmir’ çalışması kapsamında engellilerin hayatını kolaylaştıran önlemleri alan kamu ve özel sektör kuruluşlarına kırmızı bayrak dikiyor.  Engelli erişimi çalışmasıyla kırmızı bayrak alımı için de başvuru yapıldı. Yolcu güvertesinde ayrıca, çocuklar için bir oyun alanı da yer alıyor. Hasan Tahsin Feribotu’nun ardından Ahmet Piriştina ve Kubilay adlı diğer iki gemi çalışmaları da yapılacak.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

ilk resmi ziyaret mezun olduğu üniversiteye

Baharı Başkan Mutlu’yla karşıladı

Kültürel mirasımızı korumak en önemli amacımız

162 bin araç, 1 milyon civarında kişi

Bayram sonrası sokağın nabzını tuttu

Ayvalık'ta coşkulu karşılama

Arşiv