İzmir Festival fukarası

  • 0
  • 1.517
İzmir Festival fukarası
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Coğrafi konumu itibariyle binlerce yılın kültürel birikimlerini barındıran, iklimi ve çevre koşullarıyla kıskançlık yaratan bir coğrafyada bulunan İzmir, aynı zamanda Türkiye'nin Batı'ya açılan kapısı olmaya en uygun sosyal niteliklere sahip ilimiz.
 
 
İzmir’in coğrafi ve sosyal yönlerden yakınlığı kadar, kültürel ve tarihsel birikimini sanat hayatına yansıtabilme açısından da Batı'ya yakınlığını, gelişmiş ülkelerle kıyaslanabilecek bir kültür ve sanat hayatına sahip olup olmadığını, adının aralarında anılmasını hedeflediği dünya kentleriyle yarışabilecek bir sanat vizyonu olup olmadığını,  dünyanın çağdaş ve gelişmiş kentleriyle İzmir arasındaki ‘sanat festivalleri’ takvimini kıyaslayarak araştırdık.  
 
Bu araştırmada 'dünya kenti' kimliğini kazanan şehirlerin, adlarıyla bütünleşen festivalleri sayesinde markalaşabildiklerini gördük. Sanat festivalleri ile üzerinde 'dünya kenti' etiketini taşıyan yabancı metropoller arasındaki farka göz attığımızda İzmir’in uluslararası sanat festivallerinin sayısı açısından büyük bir fakirlik ve yoksunluk içerisinde olduğunu gördük. Bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıdaki nitelikli uluslararası sanat festivali İzmir’in adını dünyaya prestijli bir şekilde duyurmak için çok yetersiz olduğunu farkettik. Uluslararası nitelikte bir sinema, tiyatro, opera, bale festivali olmayan İzmir’in  müzik, kukla ve plastik sanatlar festivalleri ile adını dünyaya duyurmaya çalıştığını gördük. Kültür kenti olmakla öğünen İzmir’in Uluslararası festival fukarası olduğu ortaya çıktı. Bir çok ilde onlarca festival düzenlenirken İzmir’inse İzmir Festivali, İzmir Avrupa Caz Günleri, Uluslararası İzmir Kukla Günleri Festivali ve İzmir Uluslararası Kısa Film festivaliyle marka kent olmaya çalıştığını gözlemledik.

Antalya’da gerçekleştirilen 50’yi aşkın festivalin 20’ye yakını, İstanbul’da düzenlenen 80’e yakın festivalin 30’a yakını gerçek uluslararası festival niteliğinde olurken  bazı yabancı şehirlerle kıyaslayınca arada fark değil maalesef uçurum olarak çıktı. İşte yabancı şehirlerden örnekler:

İskoçya’nın Edinburgh kentinde 20,  Hollanda’nın Amsterdam kentinde 400’den fazla, Finlandiya’nın Helsinki kentinde 50’den fazla, Slovenya’nın Ljubljana  kentinde 30’dan fazla, Norveç’in Oslo kentindel 20’den fazla, İtalya’nın Milano kentinde 30’dan fazla festival düzenlenirken İzmir’de ise İzmir Festivali, İzmir Avrupa Caz Günleri,  Uluslararası İzmir Kukla Günleri Festivali  en ağırlıklı olanlar.

 
 
Bu kapsamda Festival başkanları ile bu konuda yetkin isimlerden görüş aldık.
 
 
ÖĞRETİM ÜYESİ- TİYATRO FESTİVALİ DANIŞMANI PROF. DR. ÖZDEMİR NUTKU:

İzmir’de Uluslararası festivaller tatminkar değil. Yeterli olmamakla birlikte İKSEV’in müzik festivalleri ile Uluslararası İzmir Kukla Günleri Festivali’nin haricinde uluslararası olmuş, İzmir’e marka olmuş başka festival yok. İzmir’e marka olmuş Uluslararası İzmir Kukla Günleri Festivaliyle dünya ikincisiyiz.Danışmanlığını yaptığım ve uluslararası denmesine karşın henüz uluslararası olmamış bir tiyatro günleri var.  İzmir Tiyatro günlerini daha iyi duruma getirmek lazım.  Sadece Ankara İstanbul ve İzmir tiyatroları katılıyor. Daha iyiye götürmek gerekir onları yok etmek yerine.  Belediye her önüne gelene festival diye para saçmazsa  daha büyük , İzmir’e yakışır festivallere sponsor olabilir. Diğer festivaller de iyi olmasına karşın yerli izleyici topluyor. Amatörlükten kaçmak gerek.  İzmir çapındabir şey  yapınca profesyonel olmalı. 
 
 

İKSEV YÖNETİM KURULU BAŞKANI, AVRUPA FESTİVALLER BİRLİĞİ EFA YÖNETİM KURULU ÜYESİ FİLİZ ECZACIBAŞI SARPER:

Kültür ve sanat festivallerinin bir kentin tanıtımında önemli roller oynadığı bilinen bir gerçek. Bu gün dünyada Cannes, Avingon, Edinburgh gibi pek çok kent düzgün organize edilmiş, nitelikli festivalleriyle öne çıkmaktadır.
 
  İzmir’in de benzerleri içinde “kültür ve sanatkenti” markasıyla öne çıkmasını sağlayan festivalleri var.
 
İzmir’de daha çok sayıda festival olamaz mı? Olur tabii. Ama eğer amaç İzmir’in yurt dışında tanıtımını sanat yoluyla yapmak bir yandan da kentin sanat beğenisini yükseltmek ise nicelikten çok nitelik önem kazanır.
Bana kalırsa çok sayıda olmasa da çok nitelikli festivaller bu amaca hizmet edebilir. 
 
 
 
 
ULUSLARARASI İZMİR KUKLA GÜNLERİ FESTIVAL DIREKTÖRÜ SELÇUK DİNÇER:
İzmir bu bağlamdaki ihtiyaçlarının yeterince farkında değil. Bir kenti dünyaya uluslararası sanat festivallerinden daha iyi tanıtacak bir araç yoktur. İzmir’inen önemli ihtiyaçlarından birinin tanınırlığını arttırmak olduğu düşünülürse bu araçtan yararlanmaması hiç akılcı değil.
 
Gerek var olan birkaç festivalin İzmir’i dünyaya daha iyi tanıtmasının sağlanması, gerek yeni festivaller yaratılması şart. Çokça dile getirilen “kültür ve sanat kenti İzmir” ütopyasına ulaşmanın olmazsa olmazlarından birinin yeterli sayıda ve nitelikte uluslararası sanat festivali olduğunu da anlamak zorundayız.
 
Bir kentin dünyaya açılmasında en önemli kapılardan biri olan uluslararası Kültür sanat festivalleri olmadan markalaşılamaz. 

EGE TURİZM DERNEĞİ GENEL SEKRETERİ ÖZER MUMCU

Uluslararası festivaller bir kenti yurt içinde ve yurt dışında tanıtan en önemli unsurlardan birisidir. Nasıl ki kongrelere ağırlık vermemiz gerektiğine inanıyorsak festivallere de önem vermeliyiz. Uluslararası festivaller kentin zenginleştirici unsurlarıdır.  Bunlara daha çok önem vermeli ve değerlendirmeliyiz. 
İzmir’in sadece tek marka değeri var. O da Efes’tir.  İzmir’i gerçek anlamda marka yapmak istiyorsak İKSEV’in yaptığı İzmir Festivali, Caz Festivali ve İzmir Kukla Günleri Festivali ki o da sıkıntılarla gidiyor.
 
Balon festivali başladı sonunu getiremedik.  Yerel iktidarların festivallere destek vermeleri ile güçlenecek ve o güçle kendin turizmine ve ekonomisine de katkı koyacaktır.
 
 
İZMİR’İ SEVENLER PLATFORMU BAŞKANI SANCAR MARUFLU:

İzmir Kültür Sanat Festivali olmasından çok mutluyum ama gerçek olan bir şey var ki o da İzmir’de gerçekleştirilen Uluslararası Kültür Sanat Festivalleri yetersiz. Bunu üzüntüyle söylüyorum. Bu yetersizlik organizasyondan da, halktan da geliyor.  İzmir Festivali 20 yılı geçti. İsterdim ki  benim de İzmir Belediyesi adına kurucularından olduğum İzmir Kültür Sanat Festivali de halkla bütünleşsin, halkın sahip çıktığı bir festival olsun ama olmadı. Filiz hanımın şahsına sözüm yok.  Çok başarılı ama bu festival halkla bütünleşemedi.  Bana göre İzmir Kukla günleri inanılmaz başarılı. Halkla bütünleştiğini görüyorum. Halkın sahip çıktığı bir festival haline geldi. Gecekondu semtlerine gidiyor. Halkın ayağına gidiyor. 
İzmir’de yaşanan kültür sanat adına yapılan en büyük hatalardan biri de düzenlenen sinema festivalinin son anda iptal edilmesi oldu. Bu büyük hata ile tüm dünyaya rezil olduk.   
Bir de her önüne gelen festival düzenlemeye kalktı.  Festival düzenleme olayı ciddi bir çalışma ister. Halkla ilişkiler çalışması, fizibilite çalışması ister. Halkın istekleri doğrultusunda yapılması gerekir. Ciddi bir konu olması gerekir. Bizler bu konseptleri saptayamıyoruz. 

 

ETİK BAŞKANI MEHMET İŞLER
İzmir turizm alanının her yelpazesinde yer aldığı gibi, Uluslararası festivalleralanında da maalesef zenginlik içinde fakirlik yaşamaktadır. İzmir, kongreler başkenti olduğu iddiasıyla çıktığı bu yolda da liderliği İstanbul ve Antalya’ya kaptırmış durumdadır.   

Bugün Antalya’da, 50’yi aşkın festival var ve bunun 20’ye yakını uluslararası niteliktedir. İstanbul’da 80’eyakın festival düzenlenmekte vebunun 30’a yakını gerçek uluslar arası festival niteliğindedir.
 
Turizmin başka bir çeşitliliği olan bir şehrin markalaşmasının ve o şehrin turizminin farklı bir çeşitlilik biçimi olan festivallerde de, maalesef aynı fakirliği yaşamaktadır. İzmir, babasından çok zengin bir miras kaldıktan sonra, bu mirasın üstünde yaşayan yaramaz bir aile babasının çocuğu görünümündedir.  Bu mirası ilerletemediğinden dolayı böyle bir fakirlik çekmektedir. Gerçek anlamda festival sayabileceğimiz 2 tane festival var ve bu festivaller haricinde uluslar arası anlamda önemli bir festival düzenlenmemektedir.  Oysa, yaşam tarzı,  iklimi, tarihi, kültür ve sanata olan kabiliyeti itibariyle İzmir’in kongre ve fuarlar kenti olmasının dışında festivaller başkenti olması da gerekmektedir. İzmir, sahip olduğu zenginliğe rağmen maalesef festival konusunda çok fakir bir şehir olmuştur. Markalaşma konusunda her geçen gün de geriye gitmektedir. Özellikle İzmir, turizm konusunda ve turizm çeşitliliğinin gelişmesi konusunda son 15 yılda maalesef geriye gitmekte ve turizm liginden düşmeye doğru hızlı adımlarla ilerlemektedir.   



YORUM YAZ
Diğer Haberler

Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü sahibini buldu

Ücretsiz oyunlarla buluşuyorlar

Fakir Baykurt'a rekor başvuru

100. Yılın Öyküsü, Şiiri” ödülleri sahiplerini buldu

Küresel Geri Dönüşüme Vefa Sergisi

Koşulsuz sevginin adıdır İsmail Sivri

Arşiv