İzmir'in kültür kurumlarına çağrı: Proje üretin

  • 0
  • 1.437
Yazı Boyutu:

Avrupa Kültür Programı tanıtım toplantısında İzmir’in kültür kurumlarına “Proje üretin” çağrısı yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) işbirliğiyle düzenlenen toplantıda , kültür ve sanat kurumlarının 400 milyon Euro’luk bütçeli Avrupa Kültür Programı’ndan yararlanmak üzere proje üretmeleri gerektiği dile getirildi.

Sanatçıların ve kültür alanında çalışanların sınır ötesi dolaşımının geliştirilmesi, kültürlerarası diyalogun arttırılması, kültür-sanat eserlerinin ve sanat çalışmalarının uluslararası dolaşımının geliştirilmesini amaçlayan Avrupa Birliği Kültür Programı İzmir’de tanıtıldı. "Haydi İzmir sen de katıl" sloganıyla düzenlenen 2007-2013 Avrupa Kültür Programı tanıtım ve bilgilendirme toplantısı Hilton Otel'de gerçekleştirildi.

Toplantıya Kültür ve Tanıtım Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ergüder Can, ETİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, ETİK Yönetim Kurulu üyeleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültürel İrtibat Noktası sorumluları ve İzmir'in kültür ve sanat kurumu temsilcileri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, 2007-2013 arasında düzenlenen Avrupa Komisyonu projesinin bütçesinin 400 milyon Avro olduğunu belirtti. Türkiye'nin geçmiş yıllarda yeterince proje üretemediği için bu programdan yeterince yararlanamadığına dikkat çeken Özaslan, Türkiye'nin proje bütçesine her yıl 1,4 milyon Avro katkı yapmasına karşın, 2007 yılından bu yana sadece 12 milyon Avroluk destek aldığını anlattı.

"Bütün amacımız ülkemiz adına, kültür sanat adına neler yapabiliriz ve sivil insiyatif olarak bizler size nasıl yardımcı olabiliriz, bunu anlatmak için buradayız" diyen Müsteşar Özgür Özaslan, kültür sanat alanında ülkelerin belli bir disiplin içinde birbiriyle yarışıp rekabet ettiklerini söyledi. Türkiye coğrafyasında turizmde olduğu gibi kültürde de bir dengesizlik olduğunu belirten Özgür Özaslan, belirli bölgelerde yoğunlaşan kültür sanat olaylarının diğer bölgelerde de yaygınlaştırılması gerektiğini, burada yerel yönetimlere ve kurum temsilcilerine de görev düştüğünü dile getirdi.

Avrupa Kültür Programı ile ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yönlendirici, projelere destek sağlayıcı rolümüz olacağını anlatan Müsteşar Özgür Özaslan, projeden yararlanmak isteyen katılımcılardan proje üretmelerini, iletişimde hem interneti hem diğer araçları kullanmalarını istedi. Kültür ve bilimin Avrupa Birliği'nin ruhunu oluşturduğuna dikkat çeken Özgür Özaslan, “Çağdaş ülkeler seviyesine ulaşmamız için kültür ve bilimi bugünden farklı bir şekilde algılamamız ve daha farklı işler üretmemiz gerekiyor” dedi.

İşler: Kaynak yok diyenler bu projeye başvursun
ETİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler de, Avrupa Kültür Programı çalışmasının bir fikri ve projesi olan ama kaynak bulamayan, bütçesi olmayan kuruluşlar için önemli bir fırsat olduğunu belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu tür bir çalışmayı İzmir’de yapmasının önemli olduğuna dikkat çeken İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Sahip olduğu binlerce yıllık kültürel değerleri, Ege'nin pazarlanabilecek en önemli unsurlarından birisidir. Kültürümüzü anlatacak, dünyaya tanıtıcak bu alanda etkinlik gösteren, bir fikri ve projesi olan ama kaynak bulamayan, bütçesi olmayan kuruluşlar için Avrupa Kültür Programı Projesi büyük bir fırsat. İzmir’in hak ettiği yere gelebilmesi, atak yapabilmesi için turizmdeki ataklarını kültür yönüyle de desteklemesi gerekiyor."

Tunçsu: Proje İzmir’in tanınması için önemli
İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu da Avrupa Kültür Programı çalışmasının İzmir'in tanınması ve marka şehir olması için önemli bir adım olduğunu belirtti. Çalışmalar sonrası ortaya çıkacak projelerin özellikle EXPO öncesi İzmir için ciddi bir tanıtım olanağı yaratacağını söyleyen Tunçsu, şu görüşleri dile getirdi: “İzmir'i EXPO süresi öncesinde dünyaya tanıtım konseptine gireceğiz. İzmir’deki sanat kurumlarının yaptığı faaliyetlerin İzmir'in tanıtımında rolü büyük. İzmir, hayat tarzı ve sanatı ifade ediş yönüyle, Türkiye'nin Batı’ya açılan kapısı. Bu konudaki fonlardan aktif şekilde yararlanılmalı. Valilik olarak teknik destek vermeye hazırız, tanıtım için daha çok proje yapılmalı. Müsteşarımızın burada olması bu projeye verilen desteğin göstergesidir. İzmirlilerden isteğimiz daha çok proje hazırlamak."

Kimler destekten yararlanabiliyor? Konuşmaların ardından Avrupa Birliği Kültürel İrtibat Noktası sorumluları  Hale Ural, Tuba Köksal ve Hakan Tanrıöver kültür programlarının amaçları, katılımcı gruplar, katılımcı ülkeler ve katılım koşullarına ilişkin bilgi verdi. Projeye sorumlusu Hakan Tanrıöver, katılacak kurum ve kuruluşların başvurularını doğrudan Brüksel’e yaptığını belirterek, amaçlarının Türklerin Avrupa Birliği’ni değil, Avrupa Birliği'nin Türkiye’yi kültür ve sanat yoluyla keşfetmesi olduğunu söyledi.

Tanrıöver, Avrupa Kültür Programı başvurularının Fransızca, İngilizce ya da Almanca dillerinden birisini kullanarak ve internet üzerinden çevrim içi yapıldığını anımsattı. Avrupa Kültür en az 24 ay önce kurulmuş tüzel kuruluşlar; tiyatrolar, dans grupları, müzeler, belediyeler, üniversiteler, araştırma merkezleri, kültür enstitüleri, kamu kurumları, vakıflar, dernekler, sanat galerileri başvurabiliyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Vicdanım rahat, kafayı yastığa koyduğumda huzurla uyuyacağım

İGC halkın haber alma hakkının teminatı

Kardeşlik köprüsü, ‘Hatay Basın Merkezi' ile yaşayacak

İzmir’e bir onur daha…

Folkart'dan ilk Sürdürülebilirlik Raporu

İzmir’e 4 yeni fabrika, 4 yeni Cumhuriyet kalesi kazandırdık

Arşiv