Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Gökay Gök, İzmir Üniversitesinin tüm öğrencilerine seminerler halinde kan bağışı eğitimi verdi.
Hedef 25 projesi kapsamında 25 yaşına kadar olan genç nüfusun kan bağışı konusunda bilinçlendirilmesi, gönüllü, düzenli ve bilinçli kan bağışçıları haline getirilmesi konusunda İzmir Üniversitesi ve Türk Kızılayı arasında kurulan işbirliği eğitimleri başladı. Her eğitim yılında en az 4 kez Türk Kızılayına kan bağışı için kampanya düzenlenen İzmir Üniversitesi öğrencileri kan bağışı konusunda Ege Bölgesinin en yetkili ismi Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Gökay Gökten eğitim aldı. Oturumlar halinde öğrencilere eğitim veren Dr. Gök, AIDS, Hepatit B, Hepatit C ve Frengi hastalıkları hakkında öğrencilere bilgi verdi ve Hedef 25 projesine destek vermek, güvenli kan için öğrencileri bağışçı olmaya çağırdı.
Kimler bağış yapabilir?
Son 24 saat içinde aşırı derecede alkol almamış, antidepresan ve kaşıntı ilacı gibi ilaçlar kullanmayan, 50 kilonun üstünde kadın ya da erkek, herkesin tok karna kan verebileceğini belirten Dr. Gök, Kan vermek kendinizi dinç hissetmenize neden olur, kalp krizi riskini yüzde 50 oranında azaltır, tansiyon ve kan yağlarında geçici düzelme sağlar dedi. Form doldurmanın 10, kan vermenin 7, ikramın ise 10 dakika sürdüğünü ve toplam 35 dakika ile bir kişinin 3 kişinin hayatını kurtaracağını vurgulayan Gök, Form doldururken dürüst olmak, yakınlarınızın, bebeklerin, hamilelerin ve organ bekleyen hastaların başta olmak üzere, kana ihtiyaç duyan herkesin hayatını kurtaracak ya da karartacak kadar önemlidir dedi.
En önemli destekçimiz üniversiteler
Kan bağışı konusundaki bilinci yerleştirmemiz halinde hiç kimsenin yakınları için kan aramasına gerek kalmayacak. Bu konuda da en önemli destekçimiz üniversiteler diyen Gök, öğrencileri Kızılay Gönüllüsü olmaya davet etti. Uluslararası alanda iş başvurularında sosyal projelere katılmanın artık büyük önem taşıdığını hatırlatan Gök, öğrencilerin Kızılay Gönüllüsü olarak dünyanın dört bir yanında görev yapabileceklerini ve benzersiz bir deneyim kazanabileceklerini söyledi.
İzmirin açığı 80 bin ünite
Gök, Avrupanın en modern 4üncü kan merkezinin İzmir Bayraklıda yer almasına rağmen İzmirin yılda 150 bin ünite kana ihtiyacı olduğunu ancak Eylül ayı itibariyle 83 bin ünite açık bulunduğu bilgisini verdi. Erkeklerin üç ayı doldurmak şartı ile yılda 4, kadınların ise yılda 3 kez kan verebileceğini belirten Gök, kan verirken hastalık kapılacağı, iğnenin büyük ve can yakıcı olduğu, kan vermenin kilo aldırdığı, dine aykırı olduğu, bağışıklık yapacağı gibi önyargıların yanlış olduğunu ifade etti.
Eğitim sonunda İzmir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Merdan Hekimoğlu, Dr. Gökay Göke teşekkür plaketi takdim etti.










