İzmir ve İlçelerinde Devredilen Taşınmazlar Halkın Öz Varlığıdır, Belediyelere Devredilmelidir.

  • 0
  • 841
İzmir ve İlçelerinde Devredilen Taşınmazlar Halkın Öz Varlığıdır, Belediyelere Devredilmelidir.
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Geçtiğimiz günlerde Karşıyaka Rotary Kulübü'ne konuk olan ve görev yaptığı dönem başta bir dizi açıklama yapan Bornova'nın eski Belediye Başkanı Prof. dr. Kamil Okyay Sındır, yaptığı yeni açıklamayla İzmir ve İlçelerinde Devredilen taşınmazların halkın öz varlığı olduğunu ve Belediyelere Devredilmeleri gerektiğini ifade etti. 
 
Sındır'ın açıklaması şöyle:
30Mart Yerel Seçimleri öncesi ve sonrasında günümüze kadar süregelen “İzmir’inMalları” meselesi hepimizin dikkatle takip ettiği ve kentimizin en önemligündem konularından birisi olmaya devam ediyor.

Bilindiğigibi, halk arasında “Bütünşehir Yasası” olarak bilinen, 12.11.2012 tarihindekabul edilerek 06.12.2012 tarih ve 28489 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarakyürürlüğe giren 6360 Sayılı Kanun ile yeni kurulan 14 Büyükşehir Belediyesi ileülkemizde Büyükşehir Belediyelerinin sayısı 30’a çıkmıştır.

6360sayılı bu kanun ile;

a)    14 ilde yeni büyükşehir belediyesi kurulmuştur

b)    Büyükşehir belediyelerinin sınırları mülki ilsınırına genişletilmiştir

c)     Bu 30 ildeki il özel idareleri kaldırılmıştır

d)    27 yeni ilçe kurulmuştur

e)    Büyükşehirlerdeki bütün ilçe belediyelerininsınırı ilçe mülki sınırına genişletilmiştir

f)      Bu illerdeki bütün belde belediyelerikaldırılmış ve bunlar bağlandıkları ilçenin mahallesine dönüştürülmüştür

g)    Bu illerdeki bütün köy tüzel kişilikleri kaldırılmışve mülki sınırına girdikleri ilçenin bir mahallesine dönüştürülmüştür

h)    Büyükşehir belediyeleri dışındaki illerde nüfusu2.000’den az olan belde belediyeleri köye dönüştürülmüştür

i)      Büyükşehir Belediyesi statüsüne haiz 30 ilde, Mülkiidareye bağlı olarak Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı kurulmuştur

KanununGeçici 1.Maddesine göre;

·        Devir, tasfiye ve paylaştırma işlemleriniyürütmek üzere vali tarafından, bir vali yardımcısının başkanlığında, valininuygun göreceği kurum ve kuruluş temsilcilerinin ve ilgili belediyebaşkanlarının katılımıyla devir, tasfiyeve paylaştırma komisyonu kurulur. Bu komisyona yardımcı olmak üzere valiningörevlendirmesi ile alt komisyonlar da kurulabilir.

·        Kurulan bu komisyon, tüzel kişilikleri kaldırılan belediye ve köylerin personelinin, hertürlü taşınır ve taşınmaz mallarının, hak, alacak ve borçlarının, ilgisine görebakanlıklara, büyükşehir belediyesi, bağlı kuruluşu veya ilçe belediyesinedevredilmesine karar verir.

·        Ayrıca yine tüzelkişilikleri kaldırılan il özel idarelerinin her türlü taşınır ve taşınmazmalları, hak, alacak ve borçları, komisyon kararıyla ilgisine görebakanlıklara, bakanlıkların bağlı veya ilgili kuruluşları ile bunların taşrateşkilatına, valiliklere, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığına,büyükşehir belediyesine ve bağlı kuruluşuna veya ilçe belediyesinedevredilmesine karar verilir.

·        Tüzel kişilikleri kaldırılan il özelidarelerinin personeli de komisyon kararıyla ilgisine göre yatırım izleme vekoordinasyon başkanlığı, büyükşehir belediyesi, bağlı kuruluşu veya ilçebelediyesine devredilir.

·        Bütün devirişlemlerinin ilk mahalli idareler genel seçimi itibarıyla uygulamaya konulmasıda Kanunun emrettiği bir husustur.

 

Devir İşlemleri ZamanındaSonlandırılmayarak Suç İşlenmiştir.

Herşeyden önce kanun; her türlü devir, tasfiye ve paylaştırma işlemlerininyapılacak ilk mahalli idareler genel seçimi (30 Mart 2014) tarihinde uygulamaya konulmasına hükmediyor olsa dahalen itilafların, tartışmaların olduğunu ve birçok yerde seçimlerden çok dahasonraki bir tarihte uygulamaya konulduğunu görmekteyiz. Dolayısıyla, “Suç İşlenmiştir”. Devir, tasfiye vepaylaştırma işlemleri yasanın emrettiği süre içinde (30 Mart’a kadar)yapılmamıştır.

Ayrıca,kanun ile oluşturulan devir komisyonlarının çoğunluklu karardan ziyadeuzlaşmacı ve mutabakata dayalı karar almaları hukukun bir gereği olarak beklensede bazı kararların itirazlara rağmen maalesef komisyondaki çoğunluğun tavrı ilealındığını söylemek yanlış olmaz. Kaldıki, komisyonda yer alan İl Özel İdaresi Genel Sekreterinin de görevi 30 Mart2014 tarihi itibariyle sona ermiş olup yetkileri de ortadan kalkmıştır.

 

Mahalli idare seçimi sonrası göreve gelenbelediyelerin yetki ve sorumluluğu bulunmamaktadır

30Mart 2014 mahalli idareler genel seçimleri uygulamaya konulan kanun ileoluşturulan yeni belediyeler ve tüzel kişiliği kaldırılan özel idareler,beldeler ve köyler ile ortaya çıkan yeni idari durum koşullarında yapılmıştır.Dolayısıyla esas itibariyle göreve yeni gelen mahalli idare yöneticilerinin 30Mart öncesi kanunen sonlandırılmış bulunması gereken devir, tasfiye vepaylaştırma işlemleri üzerinde yetkileri olmadığı gibi herhangi birsorumluluklarının da bulunmayacağı ortadadır.

 

Devir Tasfiye ve Paylaştırma KomisyonYapısı Belediyeler Açısından Adil Değildir

Yasaldüzenleme ile kapatılan mahalli idarelerin tüm yetki ve sorumluluklarıbelediyelere (ilçe veya büyükşehir) devrediliyorken, oluşturulan komisyonlarıniçinde belediye başkanının tek başına ve tek oyla kalması, hak talep etmesi vebunu valinin maiyetinde görev yapan üyelerden oluşan komisyona kabulettirebilmesi doğaldır ki haksız, adaletsiz ve olanaksız bir durumyaratmaktadır. Bu nedenle devir komisyonunun demokratik ve adil bir niteliktaşıdığını söylemek pek mümkün değildir.

 

İl Özel İdarelerinin Devir İşlemlerine İlçeBelediyeleri Davet Edilmemiştir

Enazından Bornova Belediye Başkanlığı yaptığım dönem içerisinde belediyemize, köytüzel kişiliklerinin taşınmazları ile ilgili toplantı dışında il özelidarelerinin taşınmazlarının devir işlemleri ile ilgili komisyon toplantısına katılmamızkonusunda 30 Mart 2014 tarihine kadar herhangi bir davet gelmemiştir. Oysa ki,kanunun resmi gazetede yayınlandığı tarihten sonra Bornova ilçemizde yer alanözel idare mallarının önemli bir kısmının Bornova Belediyemize devredilmesi içiniki kez resmi yazı ile talep edilmiştir.

 

Kapatılan Köy ve Beldelerin TaşınırTaşınmaz Varlıklarının Katıldıkları Belediyelere Devredilmesi Esasen Yasal Bir Zorunluluktur.

·        5393 Sayılı Belediye Kanununun 11. Maddesinde “Tüzel kişiliği kaldırılan belediyenin mahalleleri,katıldıkları belediyenin mahalleleri hâline gelir. Tüzel kişiliği kaldırılanbelediye ile köylerin taşınır ve taşınmaz mal, hak, alacak ve borçlarıkatıldıkları belediyeye intikal eder.” ifadesi yer almaktadır. 6360 sayılıKanunda, 5393 sayılı Kanunun çeşitli maddelerinde değişiklik öngörülürken, 11.Madde üzerinde herhangi bir değişiklik hükmü bulunmamaktadır,

·        6360 sayılı Kanunun,nüfusu 2000’in altında kalıp köye dönüştürülen Belde Belediyeleri ile ilgilihükümler içeren Geçici 2. Maddesinin 6.fıkrası uyarınca; “Bu madde uyarınca birbaşka belediyeye katılmak suretiyle tüzel kişilikleri sona eren belediyelerinpersoneli, her türlü taşınır ve taşınmaz malları, hak, alacak ve borçlarıbağlandığı belediyeye devredilir. Bu belediyelerin mahkemelerde süren davalarıile yapılan işlemlere ilişkin olarak açılacak davalarda muhatap, katıldığıbelediyedir.” hükmü yer almaktadır,

·        5216 sayılı BüyükşehirBelediyesi Kanununun Geçici 2. Maddesinde de aynı şekilde; “Tüzel kişiliğikalkan köylerin malvarlıkları hak, alacak ve borçları mahalle olarakkatıldıkları belediyeye devredilir.” hükmü yer almakta ve 6360 sayılı Kanundabu hükmü ortadan kaldıracak bir düzenleme bulunmamaktadır,

·        Tüm bunlarabakıldığında, gerek 5393 sayılı Belediye Kanunu gerekse 5216 sayılı BüyükşehirBelediyesi Kanunu’nun yürürlükte olan ve 6360 sayılı Kanunda da herhangi birdeğişiklik öngörülmeyen hükümler uyarınca “Komisyon marifetiyle belediyelerdışında kurumlara yapılan devirlerin de” yasal açıdan çelişki oluşturduğusöylenebilir.

 

Bornova Köy Taşınmazlarının Devri

Önceliklebelirtmeliyim ki kentine, kent halkına ve onun mallarına karşı sorumluluk taşıyanların,başta Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Aziz Kocaoğlu ve diğer İlçe BelediyeBaşkanları olmak üzere, vermekte oldukları haklı mücadelelerini kutluyor,destekliyor ve şahsım da dahil olmak üzere her bir yurttaşın bu konuda üzerinedüşen görevi olduğunu düşünüyorum.

6360sayılı kanunun ruhunda tüzel kişiliği kaldırılan mahalli idarelerin (özelidare, belediye, köy) görev, yetki ve sorumluluklarının aynı kanun ile yenikurulan ve önceden var olan tüm büyükşehir ve ilçe belediyelerine devredilmesiyer almaktadır. Dolayısıyla, kapatılan tüzel kişilerin görev, yetki vesorumluluklarının sürdürülebilmesi için sahip oldukları taşınmaz ve taşınırmalların kullanım haklarının da öncelikle bağlandıkları belediyelere verilmesiveya en azından tasarruf kararlarının sorulması kamunun menfaati adına doğruolan yaklaşım olacaktır.

Esasolan kamunun malının en doğru, en hızlı, en etkili ve en verimli şekildekamunun yararına kullanılabilmesi olmalıdır. Bu noktada maddiyatçı mülkiyethırsı ile siyasi nitelikli ve kamunun yararı yerine siyasi hedefler düşünülerekverilen kararlardan en çok zarar görecek olan da sonuç itibariyle vatandaştır.

Belediyeler,karar organları her ne kadar seçmenler tarafından siyasi kimlikleri ile görevegetirilmiş olsalar da, sonuç itibariyle bir “kamu tüzel kişisi”dir. Bu nedenle BornovaBelediye Başkanı olarak görev yaptığım 5 yıl boyunca (04/2009-04/2014) belediyemizin,başta ilçe Kaymakamımız olmak üzere diğer tüm kamu kurum ve kuruluşları ilekarşılıklı diyalog, işbirliği, birbirini destekleyen, kamu yararını birliktegözeten, yasaların imkân verdiği ölçüde ortak proje ve yatırımlarla halka hizmetgötüren bir anlayışta olmaya gayret gösterdim. Bu bağlamda ilçemizde görevyapmış ve halen görev yapmakta olan Kaymakamlarımız ve Kamu KurumMüdürlerimizin de aynı düşüncede olmalarından en büyük faydayı halkımızıngördüğünü söylemem gerekir.

12.12.2012tarihli ve 30077 sayılı Valilik oluru ile kurulan “Devir Tasfiye ve PaylaştırmaKomisyonu” Başkanlığınca Bornova Belediyemize gönderilen 28 Şubat 2014 tarih ve11609830-250-4886 sayılı yazı ile Bornova ilçemize bağlı 12 köye ilişkin devir,tasfiye ve paylaştırma işlemlerini görüşmek üzere 03.03.2014 tarihinde saat15:20’de Valilik Makamı toplantı salonunda bulunmak üzere tarafıma yazılıtebligat yapıldı. Ancak toplantıdan bir kaç saat önce telefonla aranılarak İBŞByetkililerinin ve diğer komisyon üyelerinin komisyona sunulan devircetvellerini ayrıntılı bir şekilde inceleme talepleri üzerine toplantının ileribir tarihe ertelendiği tarafıma sözlü olarak bildirildi.

Dahasonra, 03.03.2014 tarih ve 11609830-250-5101 sayılı yazı ile 03.03.2014tarihinde yapılması planlanmış olan toplantının 12.03.2014 tarihinden itibarenyapılacağı ve ekli çizelge ile ilimizdeki 24 ilçemizin belediye başkanlarının,9 ilçeyi, 23 beldeyi ve 597 köyü kapsayan devir, tasfiye ve paylaştırmaişlemleri ile ilgili komisyon toplantılarına katılma konusunda ikinci birtebligat yapılmıştır.

13.03.2014günü saat 14:00’te yapılan komisyon toplantısında Bornova’nın tüzel kişiliğikaldırılan 12 orman köyünün toplam 112 adet ve 296 896 m2 taşınmazıhakkında görüşme yapıldı. Bornova İlçe Kaymakamlığı tarafından ilçedeoluşturulmuş bulunan alt komisyonun Valilik Komisyonuna sunduğu teklif uyarıncabu taşınmazların 35 adetinin oluşturduğu 140143 m2’sinin MaliyeHazinesine devri öngörülüyordu.

Bizzatkatıldığım bu toplantıda, sadece üzerinde okul, camii, sağlık  ocağı, veya buralarda görev yapanlarınkaldığı lojman nitelikli alanların Maliye Hazinesine devrinin uygun olacağınave diğer bütün taşınmazların başta Bornova Belediyemize olmak üzere İzmirBüyükşehir Belediyemizin de altyapı, su, kanalizasyon ve ulaşım amaçlı kullanımtalepleri olduğu takdirde kendilerine devredilmesinin 6360 sayılı kanunun ruhunauygun bir durum olacağına yönelik ortaya koyduğum genel yaklaşıma İl Komisyonüyelerinin ve İlçemizden katılan başta İlçe Müftümüz olmak üzere diğer idareamirlerinin de oy birliği ile katılması sonucu aşağıdaki çizelgede verilennihai durum kararı alınmıştır.

Bunagöre; Komisyona teklif edilen Maliye Hazinesine devri öngörülen 35 adettaşınmazın sayısı 19’a düşürülmüş, 140 143 m2 olan toplan alanmiktarı da 26 888 m2’ye indirilmiştir. Aynı şekilde BornovaBelediyemize devri öngörülen 79 692 m2 alan üzerindeki 44 taşınmaz,Komisyon toplantısı sonrasında 143 547 m2 ve 57 taşınmazaçıkarılmıştır.

Toplantıdahazır bulunan kurum amirleri arasında; Vali Yardımcısı, İBŞB Genel Sekreteri,Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü, İl Çevre ve Şehircilik Müdürü, GençlikHizmetleri ve Spor İl Müdür V., Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü, Kültür veTurizm İl Müdür V., Defterdar, İl Milli Eğitim Müdürü, İl Sağlık Müdür V., İlÖzel İdaresi Genel Sekreter V., İl Mahalli İdareler Müdür V. Yer almış vealınan karara imza atmışlardır.

Ayrıcave özellikle belirtmek isterim ki, bu karar toplantıya katılan yukarıdasıralanmış bulunan Komisyon üyelerinin oybirliğiile alınmış karardır.

 

CizelgeI. Bornova İlçesinde Tüzel Kişilikleri Ortadan Kalkan Köylerin TaşınmazDevirlerine İlişkin Komisyona Teklif Edilen ve Kararı Alınan Durum.

 

Komisyona Teklif Edilen

Komisyon Nihai Kararı

(13.03.2014 tarihli)

Fark

Taşınmaz Sayısı

Taşınmaz Alanı (m2)

Taşınmaz Sayısı

Taşınmaz Alanı (m2)

Taşınmaz Sayısı

Taşınmaz Alanı (m2)

Bornova Belediyesine Devredilen

44

79692

57

143547

13

63855

İzmir Büyükşehir Belediyesine Devredilen

33

77061

36

126461

3

49400

Maliye Hazinesine Devredilen

35

140143

19

26888

-16

-113255

Toplam

112

296896

112

296896

-

-


İsterKöylerin, ister Belde Belediyelerin, isterse Özel İdarenin taşınır veyataşınmazları olsun, her durumda bunlar o yörede yaşayan “halkın öz varlığıdır”. Bu nedenle bu varlıklara yönelik tasarrufun,asli görevi Beldenin taşınır ve taşınmaz mallarını idare etmek olan ve bununiçin yöre halkının demokratik seçimle göreve getirmiş olduğu BelediyeBaşkanlarında olması gerekmektedir.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Başkan Mustafa Turan mali durum tablosunu paylaştı

Bayraklı, halkın belediyesidir!

Alaçatı Ot Festivali coşkuyla başladı

“Maratonİzmir” için geri sayım başladı

ilk resmi ziyaret mezun olduğu üniversiteye

Baharı Başkan Mutlu’yla karşıladı

Arşiv