İZSİAD’lı ve EGİKAD’lı kadınlar, 8 Mart’ı birlikte kutladı

İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) ve Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü birlikte kutladı

  • 0
  • 806
İZSİAD’lı ve EGİKAD’lı kadınlar, 8 Mart’ı birlikte kutladı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) ve Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü birlikte kutladı. BORTAR Group Etkinlik ve Sanat Alanı’nda düzenlenen toplantıda, İZSİAD Başkanvekili Mukaddes Çelik ile EGİKAD Başkanı Nilhan Antitoros konuştu. Çelik, Dünya Kadınlar Günü’nü her yıl olduğu gibi buruk kutladıklarının altını çizdi, “Ne yazık ki sorunlar hep aynı. Her yıl 8 Mart’ta gündeme gelen, bol bol konuşulan sorunların çözümü noktasında artık çok daha sağlam adımlara ihtiyaç var” dedi.

Kadınlar yükselen değer
Antitoros ise “iş dünyasında kadının yeri” temalı konuşmasında kadın ve erkek çalışanlar arasındaki eşitsizliklere değindi. Kadının; iş gücü, zeka, eğitim, tecrübe gibi kriterlerde erkek meslektaşlarının aşağıda kalmadığını vurgulayan Antitoros, şöyle devam etti: “Ancak hem iş hayatında hem de siyasette üst düzey kadın yönetici/temsilci sayısı çok az. Kadınlar erkeklerle aynı mevkileri paylaşsalar da çoğu kez ücretlerinin daha düşük olduğunu görüyoruz. Bu da ayrı bir sosyal yaradır. Bu tablo dünyanın pek çok ülkesinde böyle. Ne yazık ki Türkiye de bu ülkelerden biri. Ülkemizde tüm yöneticilerin içinde kadınların oranı yüzde 26. Bizden geri durumda olan AB ülkeleri de var aslında. Türkiye’de aynı işi yapan kadın ve erkek üst düzey yöneticilerin ücretlerine baktığımızda kadının ortalama yüzde 7 daha az aldığını görüyoruz.” Bugün pek çok ülkeyi kadınların yönettiğine de dikkat çeken Antitoros, “Bu tablo da gösteriyor ki özellikle son 50 yılda hızla güçlenen, bilinçlenen kadın hareketi, gelecekte de yükselen değer olmaya devam edecek” dedi.

Kanunlarımız yeterli, ama…
Kadının sosyal yaşamdaki yerine de değinen Antitoros, “Ne yazık ki kadına yönelik şiddet azalmadığı gibi, her geçen yıl artıyor. Ülkemizde sadece bu yılın ilk ayında 67 kadın öldürüldü. Bu noktada bir hukukçu olarak özellikle belirtmek isterim ki; kanunlarımız aslında son derece yeterli. Ancak uygulamada büyük eksiklikler var. Uygulayıcıların eğitilmesi, bu kanunları özümsemesi gerekiyor” diye konuştu. Atatürk’ün, “Umutsuz durum yoktur. Umutsuz insan vardır. Ben hiç umudumu kaybetmedim” sözlerini hatırlatan Antitoros, konuşmasını, “Biz kadınlar da umudumuzu kaybetmeden, erkeklerle birlikte hareket ederek, uzlaşarak bu sorunların üstesinden gelmeliyiz” sözleriyle tamamladı.

Mini skeçler renk kattı
Toplantı, Farklı Bir Ses Kadın Tiyatrosu oyuncularının sunduğu, ‘kadın sorunları’ konulu mini skeçlerle renklendi. Oyuncular Berrak Tunçer, Zeynep Doğançeşme ve Nazmiye Küçükkurt’un performansları büyük alkış aldı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Başkan Mustafa Turan mali durum tablosunu paylaştı

Bayraklı, halkın belediyesidir!

Alaçatı Ot Festivali coşkuyla başladı

“Maratonİzmir” için geri sayım başladı

ilk resmi ziyaret mezun olduğu üniversiteye

Baharı Başkan Mutlu’yla karşıladı

Arşiv