Kadınlar mutlaka karar mekanizmalarında yer almalı

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 86’ncı yıldönümü etkinliğinde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Türkiye'de kadınların siyasetteki temsil oranının 86 yıl öncesine oranla geriye gittiğine dikkat çekti.

  • 0
  • 1.056
Kadınlar mutlaka karar mekanizmalarında yer almalı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 86’ncı yıldönümü etkinliğinde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Türkiye'de kadınların siyasetteki temsil oranının 86 yıl öncesine oranla geriye gittiğine dikkat çekti. Soyer, "Kadınlar kamuda, siyasette, özel sektörde, sivil toplumda ve diğer tüm alanlarda söz sahibi olmadan, hatta yönetici pozisyonuna gelmeden ülkemizdeki sorunların hiçbirini gerçek anlamda çözemeyiz" dedi.
 
Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 86’ıncı yılı İzmir'de, pandemi önlemleri çerçevesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen çevrimiçi söyleşi etkinliği  ile kutlandı. Moderatörlüğünü Erhan Gölbey'in yaptığı programa İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve eşi Neptün Soyer, Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nun torunu ve eski milletvekili Gülsün Bilgehan, siyasal iletişim uzmanı Dr. Gülfem Saydan Sanver, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkan ve CHP Grup Sözcüsü Av. Nilay Kökkılınç, Doğanlar Mahallesi Muhtarı Arzu Nisa ile İzmir'de kadın hakları alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
 
Kadınlarımızın siyasetteki temsil edilme oranı çok geride
Programın açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kadın hakları konusunda ülkedeki geriye gidişe dikkat çekti. 5 Aralık 1934 sonrası yapılan ilk seçimde Meclis'e 18 kadın milletvekilinin girdiğini, Türkiye'nin o günlerde parlamentodaki kadın sayısı oranıyla dünyada ikinci sırada yer aldığını hatırlatan Soyer "Günümüzde kadınlarımızın siyasetteki temsil oranı pek çok Afrika ve Orta Doğu ülkesinin bile gerisinde, 117. sırada. Oysa kadınlar kamuda, siyasette, özel sektörde, sivil toplumda ve diğer tüm alanlarda söz sahibi olmadan, hatta yönetici pozisyonuna gelmeden ülkemizdeki sorunların hiçbirini gerçek anlamda çözmemizin mümkün olmadığını düşünüyorum" dedi.
 
Kadın karar mekanizmalarında yer almalı
"Dünyanın herhangi bir yerinde kadının özgürlük ve eşitlik düzeyi, o toplumun özgürlük ve eşitlik düzeyini gösterir" diyerek sözlerini sürdüren Soyer, "Kadınların sadece yaşamın her alanında görünür olması değil aynı zamanda karar mekanizmalarındaki varlığı, başta siyasetçiler ve yöneticiler olmak üzere her birimizin önümüze koyacağı en temel görevlerden biri olmalı" diye konuştu.
 
Kadının eşit temsiliyet ve hak mücadelesinde yanında olacağız
İzmir'de göreve gelirken  'Belediye Ana' döneminin başladığını ve İzmir’in geçmişinden gelen kadın kimliğini referans aldıklarını ifade eden Soyer, sözlerini şöyle sürdürdü:   "Bugüne kadar belediyemizin yönetim ve istihdam politikalarına yansıyan tüm çalışmalarımızı bu çerçevede yürüttük. Gururla söylemeliyim ki belediyemiz, aldıkları yetki ve görev yönüyle, Türkiye’de en çok kadın yöneticinin görev yaptığı kurumların başında geliyor. Her seferinde İzmir’i ortak akıl ile yönettiğimizin altını çiziyorum. Ortak akıl; farklı görüş, farklı ses ve farklı renklerin müştereklerde buluşması, uzlaşması demek. Bu müşterek aklın en asli unsurunu ise köylüsünden kentlisine hem alınteri ve emeğiyle, hem de düşüncesi ve bakışıyla toplumsal yaşama yön veren kadınlar oluşturuyor. Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilişinin 86. yıldönümünü kutluyor, hiçbir hakkın altın tepsi içinde sunulmadığı kadınların eşit temsiliyet ve tüm hak mücadeleler inde kararlılıkla yanlarında olacağımızı bir kez daha güçlü bir şekilde altını çiziyorum".
 
Anahtar/Kadın Çalışmaları Bütüncül Hizmet Merkezi tanıtıldı
Programda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kadınlara yönelik çalışmalarını yenilikçi bir uygulama ile tek çatı altında topladığı, kadının sosyo ekonomik hayatta farkındalığını arttırmak ve güçlendirmek amacıyla hizmet verecek Örnekköy'deki Anahtar/Kadın Çalışmaları Bütüncül Hizmet Merkezi'nin tanıtım videosu gösterildi. Bütüncül bir yapı ile planlanan merkezde İzmir'deki sivil toplum örgütlerinin de içinde yer alarak çalışmalarını yürütebileceği vurgulandı.
 
Bilgehan: "İzmir cinsiyet eşitliği sıralamasında önde"
İsmet İnönü'nun torunu ve eski milletvekili Gülsün Bilgehan "Kadın ve Atatürk" başlıklı söyleşide, kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesinin yasa tasarını hazırlayan İsmet İnönü'nün doğum yerinin İzmir olduğunu, dayısı Erdal İnönü'nün ise siyasette İzmir milletvekili olarak yer aldığını hatırlatarak, "İzmir'in bizim ailemiz için yeri büyük ve anlamlı. Son zamanlarda yapılan araştırmaya göre İzmir cinsiyet eşitliği sıralamasında Türkiye'de önde. Karşıyaka ilçesi ise en iyi ilçe seçilmiş. Hem İzmir'deki yöneticileri hem de bu mücadeleyi veren İzmirli cesur kadınları kutluyorum. Gayretlerinin devamını diliyorum. Meclisteki kadın milletvekili sayımız 1934'ün gerisinde. Kadınların siyasette karar alma mekanizmalarına çok daha fazla katılmaları gerekir.  Bunun için uğraşan kadınlar var. Sayın Tunç Soyer Başkanımız gibi uğraşan erkekler de var. Atatürk ve İsmet İnönü bunu bir uygarlık sorunu olarak görüyor. Bu örneklerin devam etmesi gerekiyor. Ümidimiz var" şeklinde konuştu. Bilgehan, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni kadınlara yönelik çalışmalarını bütünsel hizmet anlayışı ile yürütmek için kurduğu Örnekköy'deki Anahtar isimli kadın dayanışma merkezi için de tebrik ederek, merkezi ziyaret etmek istediğini söyledi.   
 
Sanver: "Şimdi örgütlü mücadele zamanı"
Siyasal iletişim uzmanı Dr. Gülfem Saydan Sanver ise kadınların siyasal karar alma mekanizmalarındaki yerini anlattığı konuşmasında, "İstatistikler bize kadınların siyasette ve yönetimde ne kadar geride kaldığımızı gösteriyor. Kadınlar olarak bunun mücadelesini vermek zorundayız. Kendi ayaklarımızın üzerinde durmamız gerekiyor. 1934 yılında bize bu hak tanındı. Belediye Başkanımız Tunç Soyer'e teşekkür ediyoruz. Belediyede kadının sesinin duyulmasına ön ayak oldu. Bu tarz liderlere ihtiyacımız var. Bu tip liderleri desteklemeye ihtiyacımız var. Kaybedecek vaktimiz yok. Örgütlü mücadeleye girişme dönemimiz geldi" diye konuştu. Sanver, kadın milletvekili sayısını arttırmak için anayasayla kota getirilmesini, bunu partilerin keyfine bırakılmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.
 
Yolumuz açık
Söyleşinin sonunda söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in eşi ve İzmir Köy-Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer, Köy-Koop'un 1960'lı yıllardan bu yana tarımda örgütlü gücün simgesi olduğunu ve bu örgütün ilk kadın başkanı olduğunu belirterek, "Kadın hakları alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte örgütlenmenin bir parçası olmak ve gücünüze güç katmak isterim. Yolumuz açık" dedi.
 
Programda Tülay Aktaş Gönüllü Kuruluşlar Güç Birliği Dönem Sözcüsü Fatoş Dayıoğlu, Kent Konseyi Başkanı Seniye Nazik Işık, Ege Kadın Buluşması Sözcüsü Şengül Baysak, Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkan Yardımcısı Mukadder Özden, Uçan Süpürge Hareketi Temsilcisi Halime Güner de söz alarak İzmir'de yerel yönetim işbirliği ile dayanışma içinde güzel çalışmalar yapıldığını vurguladı. Kadınların seçme ve seçilme hakkına ilişkin soruların yöneltildiği sokak röportajlarının da yer aldığı programda, İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyon Başkanı CHP Grup Sözcüsü Av. Nilay Kökkılınç'ın Doğançay Mahallesi Muhtarı Arzu Nisan ile yaptığı "Türkiye'de Seçilmiş Kadın Olmak" başlıklı söyleşisi büyük ilgi gördü.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Vicdanım rahat, kafayı yastığa koyduğumda huzurla uyuyacağım

İGC halkın haber alma hakkının teminatı

Kardeşlik köprüsü, ‘Hatay Basın Merkezi' ile yaşayacak

İzmir’e bir onur daha…

Folkart'dan ilk Sürdürülebilirlik Raporu

İzmir’e 4 yeni fabrika, 4 yeni Cumhuriyet kalesi kazandırdık

Arşiv