Kale Selçuk’a kazandıracak

  • 0
  • 931
Yazı Boyutu:

Selçuk Belediyesi’ninyıllardır yakından ilgilendiği Selçuk Kalesi ve çevresi son haliyle herkesibüyülüyor. Belediyenin desteklediği kurtarma kazıları ve restorasyonçalışmaları ile güçlenen ve yaşama sıkı sıkıya sarılan kalede belediye şimdi deçevre düzenleme ve yeşillendirme çalışmaları yürütüyor.  

Kalenin güzelliğini hergün biraz daha ortaya çıkaran bu çalışmalar Selçuk halkı ve esnafı tarafındanbüyük memnuniyetle karşılanırken yerli ve yabancı ziyaretçilerin de takdirinitopluyor.  Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür Kale ve çevresindekiçalışmalar sona erdiğinde hem Selçuk’un simgesi niteliğindeki bu değerli örenyerinin yaşamla buluşacağını hem de Selçuk halkına ekonomik ve sosyal anlamdabüyük getirileri olan bir değere dönüşeceğini söyledi.

Selçuk’un sahip olduğu Efes, Meryemana, Artemis Tapınağıgibi tarihi değerlerden farklı olarak kent merkezinde yer alan Selçuk(Ayasuluk) Kalesi’nin değeri ve güzelliği, Selçuk Belediyesi tarafındanyürütülen çalışmalar sayesinde her geçen gün biraz daha ortaya çıkıyor.Selçuk’un sahip olduğu tüm ören yerlerine gözü gibi bakan Selçuk Belediyesi,kalede yürüttüğü çalışmalarla da takdir topluyor.

Bir yandan 2012 yılı Aralık ayında 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını KorumaBölge Kurulu tarafından onaylanan “Ayasuluk Kalesi ve Çevre Düzenleme Projesi”kapsamında Eski Girne Köftecisi’ni Ayasuluk Kafe’ye dönüştürmek için kapsamlıtadilatlar yapan Selçuk Belediyesi ekipleri, bir taraftan da Eski GirneKöftecisi ile Kale arasında kalan yaklaşık 8 bin 250 metre karelik alanıyeşillendirdi. Şimdi de Ayasuluk Kafe çevresini yeşillendirme çalışmalarınısürdüren Selçuk Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri kısa bir süredebu çalışmayı da tamamlayarak yemyeşil bir çehreye sahip bir kaleyaratacak. 

Çalışmalar titizlikle yürütülüyor  
2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma BölgeKurulu’nun belirlediği kurallar çerçevesinde onayı alınan projeninuygulamalarını titizlikle yürüten Selçuk Belediyesi ekipleri örneğin kaleningüneydoğusundaki alan, arkeolojik sit alanı olduğu için derin kazı çalışmasıyapamadığından yeşillendirme yapabilmek için ilk etapta bu alana toprak dolgusuyaptı. 20 santim kalınlığında bahçe toprağı serimi yapılan alana projekapsamında 40 bin adet bitki dikildi ve bu alanın sulaması modern, otomatiksulama yöntemleriyle (damlama – yağmurlama) sağlandı.  

Selçuk Kalesi ve çevresi düzenleme çalışmalarının önemliayaklarından biri olan eski adıyla Girne Köftecisi yeni adıyla Ayasuluk Kafe’deyürütülen tadilat çalışmaları ise büyük ölçüde tamamlandı. Çevre düzenlemeçalışmaları kapsamında sert zemin döşemeleri biten kafetarya bölgesinde SelçukBelediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri ise bitkilendirme çalışmalarınabaşladı. Ayrıca Ayasuluk Kafe’nin güney kısmında yer alacak Kardeş Şehirler Meydanı’nınyapımı da hızla ilerliyor. Selçuk’un bütün tarihi dönemlerine ait 40 metrekareboyutunda sembolleri ve kardeş şehirlerin isimlerini taşıyacak olan seramikrölyeflerin yer alacağı duvarın ve rölyeflerin yapımının tamamlandığınısöyleyen belediye ekipleri rölyeflerin montajına 10 gün içinde başlanacağınıifade etti. 

“Kale bizim fenerimiz”
 Bu çalışmalar sonrası Selçuk Kalesi’nin çevresi ilebütünleşik bir görünüme kavuşacağını söyleyen Selçuk Belediye Başkanı HüseyinVefa Ülgür “Ayasuluk Kalesi, yalnızca Ege Bölgesi'nin değil, aynı zamandaAnadolu mimarlık tarihinin önemli kent kalelerinden biridir. Kalemiz ayrıcaiçinde barındırdığı taş döşeme sokaklar, çeşitli büyüklükteki sarnıçlar, camii,bazilika, bey köşkü, hamam ve farklı dönemlere ait farklı işlevdeki diğer yapıkalıntıları ile tarihe ışık tutmaktadır.
Tüm ören yerlerimiz gibi Selçuk Kalemiz de göz bebeğimizdir.Kalemize verdiğimiz değerin en önemli göstergesi onun için yaptığımızçalışmalardır. Kalemizin restorasyonu ve kale içinde sürdürülen kazıçalışmalarına yıllardır kaynak aktarıyoruz. Bir yıldan uzun bir süre karanlığamahkûm edilen Kalemizi, 2012 yılı 29 Ekim’inde elektrik aboneliğini de alarakbiz aydınlığa kavuşturduk. Çünkü Selçuk Kalesi bizim için fener gibi. Selçuk’ahangi yönden geliyor olursanız olun, Kale’yi görünce Selçuk’a girdiğinizianlarsınız. Kalemiz bizim için değerli bir emanettir “ dedi.

Kale kazandıracak, evlerin değeri artacak
Kale ve bölgesinde yürütülen çalışmalara şimdi de çevredüzenleme, yeşillendirme ve Ayasuluk Kafe gibi yeni sosyal donatı alanlarıkazandırmak gibi çalışmalarla devam ettiklerini söyleyen Başkan Ülgür “Biz buçalışmaları başlatana kadar, kalemizin bulunduğu Ayasuluk Tepesi’nin Selçukmerkeze bakan yüzü metruk haldeydi. Su kemerlerinin de yer aldığı bu çokdeğerli bölge belli bir saatten sonra değil turistler için, Selçuk halkı içinbile güvenli bir bölge değildi. Oysa çalışmamız tamamlandığında kalemiz veçevresi ıssızlıktan kurtulacak. Bakımlı ve yaşamın içinde bir alan olacak.Kafeleri, restoranları, seyir terasları ile gece gündüz yaşayan bir bölgeolacak. Bu da hem kalemizi ve çevresini koruyacak, hem artan ziyaretçi sayısıile o bölgenin ve Selçuk merkezin tanınırlığını yükseltecek. Tüm bunlarınyaratacağı ekonomik hareketlilik ve istihdam da güzel Selçuk için artı değeryaratacak. Bu çalışmaların bizim kadar esnafımızı, halkımızı veziyaretçilerimizi de heyecanlandırdığını görmek mutluluk verici” dedi. Kaleetrafında sürdürülen çalışmalar kapsamında bölgedeki evlerin yıkılacağı yönündeasılsız söylentiler yayıldığına dikkat çeken Başkan Ülgür  “O bölgedekievleri yıkacağımız sözleri tamamen asılsızdır. Bilakis o bölgede yapacağımızçevre düzenleme ve sokak sağlıklaştırma çalışmaları ile vatandaşlarımızınevlerini daha da değerli hale getireceğiz ve kale ve çevresi ortak bir konseptekavuşacak. Bölge hareketlenecek, ekonomik değeri artacak” diye konuştu.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Ruhu genç İzmirliler gösterileriyle büyüledi

Atatürk'ün Hayatı Şarkılar ve Şiirlerle Yankılanacak

San Remo’da Zafer

Yaşamı ve Şiirleriyle Bir Garip Orhan Veli

İzmirliler için çizecekler

Cumhuriyet Çocuklarından 23 Nisan Konseri

Arşiv