Kalite Standartları’ Konferansına yoğun ilgi

  • 0
  • 438
Yazı Boyutu:

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü ev sahipliğindedüzenlenen ‘Uluslararası Doktora: Kalite Standartları’ konferansıakademisyenlerin ve öğrencilerin yoğun ilgisiyle gerçekleştirildi.


Konferansı İKÇÜ Rektörü Prof.Dr. Galip Akhan, Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Tancan Uysal, Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mehmet Ali Malas, Sağlık BilimleriEnstitüsü Müdürü Prof.Dr. Recep Sütçü ile çok sayıda akademisyen izledi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü TıbbiBiyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Gül Akdoğan konferansta Doktorasüreci ile ilgili önemli bilgiler aktardı.


“Son 10 yılda doktoralı araştırmacı kitlesinde artış var”
Prof.Dr. Gül Akdoğan, doktora sürecinin gelişim aşamaları hakkında verdiğibilgilerle başladığı sunumunda ünlü bilim insanı Carl Sagan’ın “Bilim, bir bilgilerbütünü olmaktan çok, bir düşünme yoludur’ sözünü anımsattı. Prof.Dr. GülAkdoğan, “Doktora (PhD) derecesinin modern konsepti olan izlem altındaaraştırma eğitimi, 19. yüzyılda geliştirilmiş olup günümüzde dünya ülkelerininçoğunluğuna yayılmış durumdadır. Ülkemizde henüz doktora çokdeğerlendirilmiyor. Ama son 10 yılda doktoralı araştırmacı kitlesi istihdamedilmeye başlandı. Diğer olumlu gelişme de üniversite sayımız giderek artıyor.Üniversiteye yetişmiş araştırmacı akademisyene de ihtiyaç var. Bu önemli birgelişmedir” dedi.


“Doktora programının süresi uzatılmamalıdır”
Phd Eğitim Programı eğitim nasıl olmalıdır? Sorusuna değinen Prof.Dr. GülAkdoğan, “Özgün araştırma kriteri oldukça önemlidir. Analitik ve kritik düşünmegerektiren dersler ve diğer etkinlikler, araştırma etiği, sorumluluklar dadiğer bir kriterdir. Bu hususlar süpervizyon altında gerçekleşmelidir.Gerektiğinde öğrenci başka bir eğitim kurumunda süresinin bir bölümünügeçirebilmelidir. Doktora programının süresi üç-dört yıl- tam zamanlı; istisnaidurumlar dışında uzatılmamalı. Klinik ya da diğer eğitimlerle birlikteyürütülen PhD eğitiminde de araştırma ve derslere ayrılan zaman, diğerdoktoralarla eşdeğer olmalıdır” diye konuştu.


“Nitelikli danışmanlık başarılı bir doktora sürecinin temelunsurudur” 
Danışmanların seçilmesinde dikkat edilmesi önerilen kriterlere değinenProf.Dr. Gül Akdoğan, “Nitelikli danışmanlık başarılı bir doktora sürecinintemel  unsurudur.  Danışman-Öğrenci toplanma saatleri olmalıdır.Danışmanlık kriterleri belirlenmiş olmalıdır. Alanında yetkinlik,  hakemlidergilerde yayınla sonuçlanan sürekli araştırma; en az doktora derecesine sahipolması, ulusal ve uluslararası iletişim ağının parçası olması,  danışmanınbiçimsel eğitim almış olması önemlidir.” dedi.


“Doktora tezi, en az 3 uluslararası hakemli dergide yayınlanabilirolmalıdır”
Tezin niteliği hakkında da bilgiler veren Prof.Dr. Gül Akdoğan, “PhD tezi,PhD öğrencisinin bağımsız, özgün ve bilimsel olarak anlam taşıyan araştırmayıgerçekleştirme ve başkalarının yaptığı çalışmaları eleştirel olarak analiz etmebecerilerini kazanıp kazanmadığının değerlendirilmesinde kullanılan temelögedir. Doktora tezi, en az üç adet uluslararası hakemli dergide yayınlanabilirnitelikte makaleye eşdeğer olmalıdır. Sunulan makaleler haricinde, konu ileilgili literatürün geniş çapta bir derlemesi yer almalıdır. Araştırmanınamaç/hedefleri, etraflıca yöntemler, bulgular tartışma ve sonuç bölümleri vegeleceğe yönelik öngörüler yer almalıdır. Klinik tıpta tezler diğer PhDtezlerinin kriterlerine uymalıdır” şeklinde konuştu.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Genlerimizde ‘iyi eğitim’ var

Deü'nün Kalitesine Bir Tescil de Epdad'dan

Yaşar Üniversitesi 23 yaşında

57. Alay temsili sancağını 1 milyonun üzerinde kişi ziyaret etti

Alper’e araştırma ödülü

Karşıyaka’da sporla iç içe nesiller yetişiyor

Arşiv