Kalp –Damar Sağlığı İçin Eğitim Seminerleri Başladı

  • 0
  • 983
Yazı Boyutu:

KarşıyakaBelediyesi’nin Hipertansiyon İle Mücadele Derneği işbirliğinde gerçekleştirdiğieğitim seminerleri başladı. Kalp ve damar hastalıkları ile yüksek tansiyonuntespit edilebilmesi için bir haftadır sürdürülen kontrollerden sonra seminerlerde büyük ilgi gördü. Karşıyaka Belediyesi hizmet binasındaki salonda düzenlenenilk seminer “Kalp Damar Hastalıkları “ konusunda gerçekleştirildi. Seminerde, HipertansiyonlaMücadele Derneği Başkanı, Prof. Dr. İstemihan Tengiz ile Yar. Doç. Dr. GökhanAlbayrak kalp ve damar hastalıkları ile tedavi yöntemleri hakkında bilgilerverip soruları cevaplandırdı.  

Kalp krizine nedenolan damar tıkanıklıklarına yönelik erken tanın önemini vurgulayan Prof. Dr.İstemihan Tengiz, “Gelişmiş ülkelerde erken tanı ve tedavide olumlu sonuçlaralınması daha fazla olmaktadır. Damar sertliklerine yönelik elimizde olmayanyaşlanma benzeri değişimler olabilir. Ancak sigara, pasif yaşam ve diyetmutlaka kontrol altına alınmalıdır. Akdeniz tipi beslenme alışkanlıklarıkazanılıp mutlaka uyulmalıdır. Hayatımızda sağlıklı spor mutlaka yer almalı,haftada en az beş gün uygulanmalıdır. Hastaların eğitilmesi ve kendikendilerini kontrol altında tutması gerekir“ dedi. 

Tedavide uygulanacakprogramların da önemini belirten Tengiz, gereksiz yere yapılacak cerrahimüdahalelerde farklı sorunlar çıkarabileceğini belirterek by pass ve stenttakılmasında çok dikkatli olunması gerektiğini söyledi. 

Damar tıkanıklığınınbelirtilerinin çok geç ortaya çıktığını da belirten Prof. Tingiz, “En fazlakalp bölgesinde yaşanan ağrı ve sıkıntı ile fark edilir. Kişinin hareketliolduğu anlarda kan basıncının yoğunlaşınca kalpte ve sol kolda uyuşma ve ağrıbaşladığında hemen doktora gidilmelidir. Damar tıkanıklıklarının tespitedilebilmesi için ise birçok yöntem bulunuyor. Hastadaki belirtilere göre hekimbunlardan birini veya birkaçını uygulayabilir” diye konuştu. 

Yar. Doç. Dr. GökhanAlbayrak ise konuşmasında by pass ameliyatlarının hangi durumlarda yapıldığını anlatarak,“Ülkemizdeki tüm ameliyatların yaklaşık yüzde 70’ini bay pass ameliyatlarıoluşturmaktadır. Tıkalı damara dokunmadan yan yollar sağlanarak kanın akışıgerçekleştirilmektedir“ dedi. 

Seminerler, herhafta Cuma günleri saat 14.00’te Belediye Hizmet binasındaki salonda Mayıs ayısonuna kadar sürdürülecek.     
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Zeytin Fidanından Bilim Ormanına

Yeşil şehirler için sıfır karbon binalar

Sahnede şarkı, parkurlarda oyun

Kalitesini bir kez daha tescilledi

Genlerimizde ‘iyi eğitim’ var

Deü'nün Kalitesine Bir Tescil de Epdad'dan

Arşiv