Kampüste sanat var

  • 0
  • 910
Yazı Boyutu:

2 gün süren gösterimlerde kurmaca ve belgesel türlerinde toplam 18 kısa filmİKÇܒlülerle buluştu.  Öğrencilerinin sosyal ve kültürel olarak da mesleğinin öncüsü mezunlarolmasını hedefleyen İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, ulusal ve uluslararasıfilm festivallerinde ödülle dönen Türk yapımı kısa filmleri, İKÇܒlüöğrencilerin ayağına getirdi.


İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve BeşeriBilimler Fakültesi, Medya ve İletişim Bölümü tarafından düzenlenen “Ödüllü KısaFilmler Kampüse Geliyor” 2 gün süren film gösterimlerinin ardından düzenlenen"Yönetmenleriyle Kısa Film" söyleşisiyle son buldu.

Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Doç.Dr.MuratSoydan’ın organizasyonuyla gerçekleştirilen kısa film gösterimlerinin söyleşibölümüne; Rektör Prof.Dr.Galip Akhan, Rektör Yardımcıları Prof.Dr.Tancan Uysal,Prof.Dr.İbrahim Attila Acar, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi DekanıProf.Dr.Turan Gökçe, Genel Sekreter Yardımcısı ve SKS Daire Bşk.V.Nihat Sabuncularakademisyenler katıldı.

Sinema yazarı ve film eleştirmeni BurçakEvren’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen söyleşide, çektikleri kısa filmleriöğrencilerle buluşan yönetmenler Öğr. Gör. Musa Ak, Öğr. Gör. Hasan BasriÖzdemir, Hakan Hücum, Koray Sevindi ve Abdurrahman Öner kısa film sektörü vefilmleri hakkında öğrencilerin sorularını yanıtladı.

“Sanata verdiği değer için İKÇܒyeteşekkür ederiz”
Gazeteci-Yazar Burçak Evren konuşmasında yeni bir üniversite olan İzmir KâtipÇelebi Üniversitesinin Türkiye’de bir çeşit üvey evlat muamelesi gören kısafilm ve belgesel konusunda gösterdiği duyarlılık için teşekkür etti: “İzmirKâtip Çelebi üniversitesinin böylesine anlamlı bir etkinlik düzenlemesi, son 5yılın en iyi filmlerini sanatseverlerle buluşturması oldukça sevindirici” dedi.Evren, yerel yönetimlerin sanat alanında üzerine düşen görevi hassasiyetleyapmasına da vurgu yaparak, “Buradaki her film 20’nin üzerinde ödül aldı. Buyarışmaların birçoğunu yerel yönetimler düzenliyor. Koydukları ödüller ise 1000TL ile 5000 TL arasında değişiyor. Ne yazık ki belediyeler 1000 TL’lik ödülüvermiyor. Yerel yönetimlerin sanata katkıda bulunurken, 1000 TL’lik ödülüvermeyerek sanatçıya bu meblayı çok görüyor. Çok güç şartlarda sanat icraetmeye çalışanlara bu şekilde davranılması bu alanın başka bir sorunudur” diyekonuştu.

Söyleşiden Notlar…
Teker teker söz alan yönetmenlerden Buharfilminin yönetmeni Abdurrahman Öner: Türkiye’de kısa film ticari olarakgetirisi yok. Ödül alanların da kazandığı ödüller anca maliyeti çıkarmayayetiyor. Çok sevdiğiniz için, aşkla yaptığınız zaman bir şeylerin karşılığınıalıyorsunuz.

Mada filminin yönetmeni Öğr. Gör.Musa Ak: Belgesel türü Türkiye’de fazla gösterim alanı bulamıyor. Bizde daha çokkitleye ulaşmak için çaba sarf ediyoruz. Filmlerimizi çok büyük emeklerleçekiyoruz. Festivaller bizim için tek alan. Ödül alırsanız gösterim alanınızartıyor. Artık herkes dizilere yöneldi. Türkiye’de belgesel zor durumda. Bizgenç yönetmenler bunu aşmaya çalışıyoruz.

Torukfilminin yönetmeni Öğr. Gör. Hasan Basri Özdemir: Belgesel demek gerçekliği yansıtmak demektir. Bu dasenaryo ile gerçekleşir. Biz yönetmenler olarak yaşanılan tüm gerçekliklerindaha geniş kitlelere ulaşmak için gayret sarf ediyoruz

Mesut filminin yönetmeni Hakan Hücum:İnsanlara aktarmak istediğiniz şeyler var. Aktarmak istediklerimizi her türlügörsel ve işitsel teknikleri kullanarak kısa film aracılığıyla anlatmak çokbüyüleyici. Kısa film insanlara uzun metrajlı filmden çok daha fazla hisaktarabilir. İyi bir kısa film izlemek uzun filmden daha zevkli olabilir. Birkişinin bile gelip sizin filminizi izledim, beğendim demesi bizler için çokbüyük mutluluk.


Ekmek filminin yönetmeni Koray Sevindi:Sektördeki maddi zorlukları her zaman hissediyoruz. Ama bu zorluk gördüğümkadarıyla dünyanın her yerinde yaşanan bir sıkıntı. Bu işi yapmaktan dolayımutluyuz. Bu işi yapmak için çok fazla okumanız, izlemeniz çok fazla şeybilmeniz gerekiyor. Zorlukların yanında sevdiğiniz bir işi yapmanız her türlüsıkıntıya değer.


“Sanathayata renk katan diğer taraftır”
Söyleşinin sonunda konuk yönetmenlere birer teşekkür plaketi takdim eden RektörProf.Dr.Galip Akhan, böylesine sanat dolu bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktanbüyük mutluluk duyduklarını söyledi. Prof.Dr.Akhan, “Umarım ki bizim dearamızdan iyi yönetmenler, senaristler, sinemacılar çıkar. Ülkemiz güzelyerlere doğru ilerleyecekse bu sadece tıpta, mühendislikte fen bilimlerindeolmaz. Sosyal alanlarda da sanatta da öne çıkılması başarılar kaydedilmesigerekir. Sanat hayata renk katan diğer taraftır. Siz de bize güzel bir renkkattınız. Katılımlarınız için teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

Gösterimiyapılan Ödüllükısa filmler ve yönetmenleri…

1

Musa

Serhat Karaaslan

Kurmaca

18’05”

2

Baydara

Can Eren

Kurmaca

14’08”

3

Küçük Adamlar

Utku Ali Güler

Kurmaca

19’56”

4

Ekmek

Koray Sevindi

Kurmaca

8’27”

5

Bisiklet

Serhat Karaslan

Kurmaca

15’02”

6

Adem’in Kuyusu

Veysel Cihan Hızar

Kurmaca

11’20”

7

Buhar

Abdurrahman Öner

Kurmaca

10’43”

8

Ali Ata Bak

Orha İnce

Kurmaca

11’57”

9

Mesut

Hakan Hücum

Kurmaca

9’53”

 

 

 

 

118’00”

13:00-17:00BELGESEL PANAROMASI

1

Kefenin Cebi

Sevgi Çoban

Belgesel

19’30”

2

Bir Avlu Bir Kent

Canan Altınbulak

Belgesel

23’26”

3

Mada

Musa Ak

Belgesel

23’47”

4

Toruk

Hasan Basri Özdemir

Belgesel

30’00”

5

Hala

Veysel Akşahin

Belgesel

20’00”

6

Dom

Halil Aygün

Belgesel

21’53”

7

FGR

Doğacan Aktaş

Belgesel

17’29”

8

Siyah

Halil Cihan Şengezer

Belgesel

16’10”

9

Demir Uçurtma

Sedat Aygün

Belgesel

27’06”

 

 

 

 

198’01”

 
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Alper’e araştırma ödülü

Karşıyaka’da sporla iç içe nesiller yetişiyor

Destek İş Birliği Merkezi EÜ’de açıldı

Afetlere uyum sağlayabilme becerileri geliştirilecek

Mars’a Seyahat için geri sayımı başlattı

Savaşların kaderini yapay zeka belirleyecek

Arşiv