Kamuda İlk “Evde Diyaliz Hizmeti”

  • 0
  • 1.062
Kamuda İlk “Evde Diyaliz Hizmeti”
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Sağlık Bakanlığının böbrek hastalarına hemodiyaliz hizmetini evde verebilmek amacıyla planladığı “Evde Hemodiyaliz Hizmeti” İzmir’de start verdi. İlk olarak İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde başlayan proje kapsamında diyaliz merkezinde tedavi gören hastalara eğitim verilmeye başlandı. Eğitimin sonunda evlerinde gerekli koşullar da sağlanan hastalar, hemodiyaliz tedavilerini evlerinde yapabilecek duruma gelecekler. İlk eğitimlerden sonra hasta sayısı arttırılarak evde hemodiyaliz tedavisinin yaygınlaştırılması planlanıyor.

Eğitim alan ilk hastamız 14 yaşında…
“Evde Hemodiyaliz Hizmeti” için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden ilk eğitimini alan 14 yaşındaki Hasan Gümüş, 1 yaşından beri periton diyalizi ile diyaliz tedavisi görüyor.

Hastasına evde verilecek olan hemodiyaliz tedavisi hakkında bilgi veren Çocuk Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Önder Yavaşcan “Evde hemodiyaliz hizmetinin hastanemizde başlamasıyla ülkemizde ilk kez bir çocuk hastaya da evde hemodiyaliz eğitimine başlamış olduk. 13 yıldır evde periton diyalizi yapan hastamızın, periton diyalizinde saptadığımız yetersizlikten dolayı artık hemodiyalize girmesi gerekiyordu. Hasta açısından moral bozucu ve zor bir süreç olacaktı. Haftada 3 gün en az 4 saat sürecek bir tedavi için bir diyaliz merkezine gelmesi gerekmekteydi. Yolda geçirilen süreyi de hesaba kattığınızda bu süre yaklaşık 6-7 saati bulmaktaydı. Eğitim hayatı aksamaktaydı ve çocuk olduğu için annesi ya da babasının da yanında gelmek zorunda kalacağı bir tedavi modeline geçmek zorunda kalınmaktaydı. Bu durum aile açısından da birçok sosyal ve ekonomik probleme neden olacaktı. Birçok işi aksayacak, belki de zaten kısıtlı olan gelirlerinde bir düşme bile yaşanabilecekti. Evde hemodiyaliz tedavisi ile bütün bu sorunların yaşanmayacağını düşünmekteyiz.” diye konuştu.

Evde Hemodiyaliz eğitimi alan 76 yaşındaki Cemile Güler ise 3 aydır hemodiyaliz tedavisi görmekte. Her iki hasta da başladıkları eğitimin sonunda hastaneye gitmeden evlerinde daha rahat hemodiyaliz tedavilerini alabilecekler.

Yeşil Kartlılar da Faydalanabilecek…
Bu tedavi yöntemi sayesinde hastaların haftada 3 gün hastaneye gelmek yerine evlerinde istedikleri bir zaman diliminde diyalize girmelerinin sağlanacağını söyleyen Yavaşcan “Türkiye’de şimdiye kadar sadece bir özel hemodiyaliz merkezinde ve Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde uygulanmakta olan “Evde Hemodiyaliz Tedavisi” ilk kez bir  kamu hastanesinde uygulanmaya başlandı. Şimdiye kadar bu hizmeti alamayan yeşil kartlı hastalar da Tepecik EAH sayesinde bu hizmetten faydalanabilecek” dedi.
Evde diyaliz tedavisinin yaygınlaşması sayesinde kamuya ait diyaliz merkezlerinde ki yoğunluğun da azalacağını vurgulayan Yavaşcan, böylelikle yeni hastaların daha rahat alınabileceğini, aynı zamanda personel giderleri ve hasta nakil giderlerinin de azalacağını kaydetti.

Her Açıdan Daha Avantajlı
Evde hemodiyalizin amacının tedaviyi hastanın kendisinin uygulaması olduğunu belirten Nefrolog Uzm. Dr. Mehmet Tanrısev “Hastanede haftada 3 gün 4 saat yapılan hemodiyalizin aksine ev hemodiyalizi seansları yavaş ve daha uzun süreli olduğu için kanda daha iyi bir temizlenme sağlıyor. Böylece hastaların ilaç ihtiyaçları azalıyor ve daha az ilaç kullanıyorlar, daha iyi kan basıncı kontrolü sağlanıyor, besin kısıtlaması azalıyor, hastaların sosyal güvenlik sistemine olan maliyetleri azalıyor ve sonuçta daha rahat ettikleri son derece konforlu bir tedaviyi sürdürmüş oluyorlar. Hastanın bu işlemi bir merkeze gitmeden evinde yapabilmesi başlı başına büyük bir rahatlık. Bizim şu anda eğitim verdiğimiz hastamız asansörsüz bir evin 4. katında oturuyor. Yaşlı ve yatağa bağımlı bir hastanın haftada 3 gün merkeze gelmesi hem ekonomik hem de sosyal açıdan büyük bir sorun oluşturmakta. Merkezimizde verilen eğitimden sonra hastamızın yakını rahatlıkla evde hemodiyaliz tedavisini yapabilecek duruma gelecek. Ayrıca genç, çalışan, aktif bir hayatı olan ve nakil olamayan hastalar ise akşam evine gittiğinde hemodiyalize bağlanacak ve sabah kalkıp işine veya okuluna gidebilecek. Böylece hem sosyal yaşamdan kopmayacaklar hem de üretime katılmaya devam edebilecekler” dedi.

“Evde Hemodiyaliz Hizmeti” nin hastaların hayatını kolaylaştıracağını ifade eden Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Gökhan Köylüoğlu ise “Binlerce böbrek hastasının olduğu ülkemizde evde hemodiyaliz hizmetini hastanemizde başlatmanın gururunu yaşıyoruz. Önümüzdeki süreçte, hastaların hastanelere ya da özel diyaliz merkezlerine gitmesine gerek kalmadan evlerinde  kendi kendilerine yapabileceği bu hizmeti daha fazla hastaya ulaştırmayı hedefliyoruz.” dedi.

“Evde Hemodiyaliz Hizmeti” nden yararlanacak hastalar Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği kurallar çerçevesinde; Nefroloji Uzmanı, Çocuk Nefroloji Uzmanı, Diyaliz Teknikeri ve Diyaliz Hemşiresinden oluşan “Evde Hemodiyaliz Ekibi” tarafından yaklaşık 8 haftalık bir eğitime tabi tutulacaklar. 25 adımdan oluşan bu eğitimin her aşaması, hastanın veya yardımcısının istekleri doğrultusunda gerekirse tekrarlanabilecek. Hastaların evlerinde gerekli tadilatlar yapılarak su sistemi ve diyaliz cihazı kurulduktan sonra eğitimin son kısmı olan hemodiyaliz tedavisi, uygulanacağı ev ortamında tekrar edilecek. Diyalizini evde yapabilecek düzeye gelen hastaya yeterlilik sertifikası da verilecek. Tüm bu işlemlerin tamamlanmasından sonra evde hemodiyaliz yapmaya başlayan hasta, ayda sadece bir kez merkeze gelerek Nefroloji Uzmanı tarafından değerlendirilecek. Bu değerlendirmede klinik verileri ve laboratuvar sonuçları incelenen hastanın tedavisi ve ilaçları düzenlenecek. Hastalar Evde Hemodiyaliz Ekibi tarafından belirli aralıklarla veya gerekli görüldüğü durumlarda evlerinde ziyaret edilerek tedaviye uygunluk açısından değerlendirilecek.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv