Kanser tedavisinde, tümör konseyi farkı

Metastaz yapmış 4 evre kolon kanseri tanısıyla gördüğü tedaviler sonuç vermeyen hasta için verilen akıllı ilaç kararı yüz güldürdü.

  • 0
  • 1.834
Kanser tedavisinde, tümör konseyi farkı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Son 9 yılda kolon kanseri ve metastazlarıyla mücadele eden Müşerref Yıldırım (70) Kent Onkoloji Merkezi tümör konseyinin “akıllı ilaç tedavisi” kararı alması üzerine hem ameliyattan hem de kemoterapi görmekten kurtuldu. Kişiye özel tedavi planlamasında tümör konseylerinin önemine dikkat çeken Doç. Dr. Gürbüz Görümlü, “kemoterapilere kıyasla yan etki olasılığı da oldukça düşük olan bu tedavi ile tümörde tama yakın cevap elde ettik” dedi.

2014 YILINDA KOLON KANSERİ TANISI ALDI
Emekli polis eşi Erol Yıldırım (72) ile Aydın’ın Kuşadası ilçesinde yaşayan emekli öğretmen Müşerref Yıldırım’a 2014 yılında halsizlik şikayetiyle başvurduğu bir üniversite hastanesinde kalın bağırsak kanseri tanısı koyuldu. Yıldırım, ameliyat için Kent Hastanesi’ne yattı. Prof. Dr. Özdemir Yararbaş tarafından başarıyla gerçekleştirilen ameliyat sonrasında tetkikleri temiz çıktı ve kemoterapiye gerek duyulmadı. Rutin kontrollerle takip edildi. Ameliyattan yaklaşık 6.5 yıl sonra Yıldırım’ın karnının sağ tarafında başlayan ağrı üzerine ultrason çekildi. Ucu idrar yollarına uzamış kitle tespit edildi. Yıldırım Kent Onkoloji Merkezi’nde Prof. Dr. Cem Terzi tarafından başarıyla ameliyat edildi. Ameliyat sonrası 6 kür kemoterapi aldı, ancak 4 ay sonra 5 santimetre çapında yeni bir kitle tespit edildi. Genel Cerrah Prof. Dr. Terzi kemoterapinin yarar sağlamadığı hastası Müşerref Yıldırım’ın durumunu Tümör Konseyi’ne taşıdı. Ameliyat olmaya hazırlanırken Prof. Dr. Terzi’nin kendisini telefonla aradığını belirten Yıldırım, şöyle konuştu: “Doktorum, konseyin bana immünoterapi tedavisi önerdiğini, bu karara katıldığını söyledi. Bana da bu tedaviyi yaptırmamı önerdi. Nitekim 1 Haziran 2011’de immünoterapiye başladım. 21 gün arayla ilacı alıyorum ve kendimi çok iyi hissediyorum. Onkoloğum Doç. Dr. Gürbüz Görümlü ve hemşireler de iyi olduğumu söylüyorlar. Ameliyattan, kemoterapiden kurtulmak güzel. Ancak bu ilaçlar henüz geri ödeme listesine alınmadı ve her defasında bürokrasiyle uğraşmak zorunda kalıyor, öncesinde ilacı karşılayacak para bulma derdine ve stresine giriyoruz. Bu hayat kurtaracak ilaçlardan yararlanan çok hasta var. SGK tarafından karşılanması tüm hastaların dileği.”

DOĞRU İLACI DOĞRU HASTA İLE BULUŞTURUYORUZ
Öte yandan Kent Onkoloji Merkezi medikal Onkoloji uzmanı Doç. Dr. Görümlü hem konseyler hem hasta hakkında şu bilgileri verdi:
“Kolon kanserinde en önemli gelişmelerden biri birçok kanser türünde son dönemde kullanmaya başladığımız immunoterapilerin (bir akıllı ilaç çeşidi) özellikle msı-h (mikrosatellit instabilitesi) adı verilen bir moleküler genetik özelliğin tespit edilmesi durumunda son derece iyi sonuçlar elde edebileceğimizi görmemiz oldu. Bu tedaviler FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından onaylandı. Bu noktada kişiye özel tedavi yaklaşımları büyük önem kazandı. Tümörün gen haritasının çıkarılması olarak da tanımlayabileceğimiz yeni nesil kapsamlı genetik moleküler analizler günlük pratiğimizin önemli bir parçası haline geldi. Bu moleküler genetik analizler yapıldıktan sonra multidisipliner tümör konseylerinde hastalarımızın tedavileri alanında uzman bir ekip tarafından değerlendirilerek tedavi planlamaları yapılıyor. Hastamız 4.evre metastaz yapmış bir kolon kanseri tanısı ile daha önce iki farklı kemoterapi tedavisi almasına rağmen hastalıkta ilerleme gözlenmesi üzerine bu genetik testlere başvuruldu. Bu testin sonucunda hastamızın tümör hücrelerinde msı-h adı verilen (mikrosatellit instabilitesi yüksek) genetik değişiklik tespit edildi. Bu belirteç tümör lokalizasyonu ve tipinden bağımsız olarak immunoterapi tedavilerinin hastamız için yüksek oranda faydalı olabileceğini gösteren bir sonuç olarak değerlendirilerek immunoterapi tedavisine geçiş planlandı. İmmunoterapi tedavisi ile tümörde tama yakın cevap elde edilen ve kemoterapilere kıyasla yan etki olasılığı da oldukça düşük olan bu tedavi ile hastamızın takibi ve tedavisi devam etmektedir. Onkoloji alanında çığır açan ve son yılların en önemli gelişmelerinde olan moleküler genetik analizler ve bu testlerin sonuçlarının multipdisipliner konseylerde değerlendirilerek ortaya konan bireyselleştirilmiş tedavi yaklaşımları tedavi başarımızı çok belirgin olarak arttırmakta, doğru ilacı doğru hasta ile buluşturmamızı sağlamaktadır. Ve tedaviye dirençli hastalarda dahi yüz güldürücü sonuçlar elde edebilmemize olanak tanımaktadır. Onkologlar olarak hastalarımızın bu ilaçlara daha kolay ulaşması için geri ödeme listesine alınmasını istiyoruz. ”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv