Karaciğer hastası babasına canlı verici oldu

Yıllar önce organlarını bağışlayan, okulunda organ bağışıyla ilgili farkındalık projeleri yürüten öğretmen Asiye Kahraman’ın (35) “hayat verme” dileği bu dünyada gerçek oldu. Kahraman, babası Mehmet Yaşar’a (59) karaciğer donörü oldu.

  • 0
  • 1.649
Karaciğer hastası babasına canlı verici oldu
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Yıllar önce organlarını bağışlayan, okulunda organ bağışıyla ilgili farkındalık projeleri yürüten öğretmen Asiye Kahraman’ın (35) “hayat verme” dileği bu dünyada gerçek oldu. Kahraman, babası Mehmet Yaşar’a (59) karaciğer donörü oldu. Kent Hastanesi’nde gerçekleşen nakille babasının “hayat kahramanı” olan Kahraman, “Organ bağışında bulunurken kendi canım için gerekeceğini hiç düşünmemiştim, böyle bir şey yaşayacağım da aklımın ucundan bile geçmemişti. Bundan sonra organ naklinin önemini anlatırken canlı bir örnek olarak daha inandırıcı ve ikna edici olacağım. 2023 bize sağlıkla, ikinci hayatla geldi” dedi.

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Akşemsettin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmeni Asiye Kahraman’ı canlı donör olmaya götüren süreç 2021 Haziran’da başladı. Meslektaşı Ali Kahraman (41) ile evli, Melek (9) ve Mete (6) adlı iki çocuğu olan Asiye Kahraman’ın İzmir Narlıdere’de oturan babası emekli işçi, 2 çocuk 3 torun sahibi Mehmet Yaşar karın şişliği nedeniyle bir üniversite hastanesine başvurdu. Nedeni belli olmayan karaciğer sirozu tanısı koyulan Yaşar ilaç tedavisi gördü, doktor takibine alındı. Ancak bir süre sonra Yaşar karın zarı iltihabı geçirince “henüz uzaksınız” denilen karaciğer nakli gündeme geldi. Kadavradan bağış beklenirken Yaşar’ın KOAH hastası da olması durumunun daha da kötüleşmesine neden oldu, canlıdan acil karaciğer nakline karar verildi, hasta nakil için Kent Hastanesi’ne yönlendirildi. Yaşar’a gönüllü verici olan iki çocuk annesi kızı Asiye Kahraman’ın nakil için uygun olduğunun belirlenmesi üzerine baba-kız geçtiğimiz 20 Aralık’ta ameliyata alındı. İzmir Kent Hastanesi Karaciğer Nakli ve Hepatobiliyer Cerrahi Bölümü kurucu başkanı Prof. Dr. Murat Kılıç da; Doç. Dr. Cahit Yılmaz, Opr. Dr. Kamil Kılıç, Opr. Opr. Dr. Rasim Farajov, Opr. Dr. Zaza Iakobadze, Doç. Dr. Mert Akan, Uzm. Dr Alihan Pirim ve Uzm. Dr. Özgür Bolat’tan oluşan ekibin gerçekleştirdiği nakil sonrasında hem hastanın hem de kızının sağlık durumlarının çok iyi olduğunu söyledi. Kadavradan bağışların yetersiz olması yüzünden özellikle acil karaciğer nakillerinde canlı vericinin hayat kurtarıcı olduğunu belirten Prof. Dr. Kılıç, “Bu hastamızın durumu da acildi ve organ bağışı konusunda oldukça duyarlı olan kızı vericisi oldu. Hekimler olarak bizim isteğimiz kadavradan bağışların artması. Asiye öğretmen gibi bu konuda çaba gösteren, farkındalık yaratan herkese çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv