Karaciğer nakilli sporcudan anlamlı yarış

Dünya Transplant Oyunlarına katılıp organ bağışının hayat kurtardığının canlı kanıtı olduğunu gösterecek, farkındalık yaratacak

  • 0
  • 1.205
Karaciğer nakilli sporcudan anlamlı yarış
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Yaklaşık 6 yıl önce İzmir Kent Hastanesi’nde kutsal bağışla gelen karaciğerin nakledildiği eski milli atlet Teoman Erdoğan (57) önemli bir misyonla döndüğü pistlerde yarışmadan yarışmaya koşuyor. Balkan Atletizm Şampiyonasının yorgunluğunu atmadan 15-23 Nisan’da yapılacak Dünya Transplant Oyunlarına gitmeye hazırlanan Erdoğan, “Organ bağışının hayat kurtardığının canlı kanıtıyım. Hem donörüme minnet borcumu ödeme hem de organ bağışına dikkat çekip, farkındalık yaratma çabasındayım” dedi.

5 YILI GERİDE BIRAKTI
Bodrum’da yaşayan Erdoğan’ın yaşamı, Ekim 2013’de turist rehberliği yaparken sağlığının bozulmasıyla alt üst oldu. Şiddetli mide ağrısıyla gittikleri hastanede “Primier bilier siroz” tanısı koyulan Erdoğan karaciğerinin iflas ettiğini öğrendi. İlaç tedavisi görmeye başlayan Erdoğan’un durumu karaciğer nakli için canlı donör bulma arayışındayken kötüleşti. O dönemde İstanbul’da tedavi gören Erdoğan’ın şansı, kadavra listesine yazıldığı İzmir Kent Hastanesi’nden gelen telefonla döndü. Yapılan kadavra bağışın kendisine uygun olduğu söylenen Erdoğan soluğu İzmir’de aldı. Nakil 26 Ekim 2017’de Kent Hastanesi Karaciğer Nakli ve Hepatobiliyer Cerrahi Bölümü kurucu başkanı Prof. Dr. Murat Kılıç, Doç. Dr. Cahit Yılmaz, Opr. Opr. Dr. Rasim Farajov, Opr. Dr. Zaza Iakobadze, Doç. Dr. Mert Akan, Uzm. Dr Alihan Pirim ve Uzm. Dr. Özgür Bolat’tan oluşan ekip tarafından gerçekleştirildi. Nakilden sonra hızla toparlanan Erdoğan normal yaşamına döndü, ardından da ara verdiği spora yeniden başladı.

ORGAN BAĞIŞININ HAYAT KURTARDIĞININ CANLI KANITIYIM
Her şey bitiyor derken, Kent Hastanesi’nden gelen müjdeyle hayatının değiştiğini kendisine bir yaşam hediye edildiğini belirten Erdoğan, “organ bağışının hayat kurtardığının canlı kanıtıyım” diyerek şöyle konuştu: “Eski bir milli sporcu olarak sporla geniş kitlelere ulaşarak dikkat çekebileceğimi düşündüm. Bana hediye edilen hayatın nasıl sürdüğünü, organ bağışçıma ve ailesine olan minnettarlığımı gösterme, ülkemizde çok az olan kadavradan organ bağışı konusunda farkındalık yaratma amacıyla yeniden spora başladım. Organ bağışlarını, organ bekleyen hastaların umutlarını artırmayı, ülkemizin organ naklindeki başarılarını göstermeyi amaç edindim. Nitekim nakil olduktan 4 ay sonra yavaş yavaş egzersiz yapmaya başladım. O zamanki hedefim 2019 yılında İngiltere’de yapılan Dünya Transplant Oyunlarına katılmaktı. Benim için harika bir deneyim oldu. 61 ülkeden gelen farklı spor dallarında mücadele eden 8-80 yaş aralığındaki nakilli bireylerin dünyaya organ bağışı farkındalığı mesajını vermek için çaba gösterdiklerine şahit oldum. Bu ilk yarışımda uzun atlama, basketbol ve gülle atma müsabakasında ülkemizi temsil ettim. Oyunlara Türkiye’den katılım çok azdı. Avrupa Organ Nakilliler ve Diyaliz Sporcuları Federasyonuna üye olmadığımızı fark ettim. Gerekli koşullar sağlanarak geçen yıl üyeliğimiz gerçekleşti.
Ancak ülkemizde spor yapan organ nakilli bireyleri bir çatı altında toplayabilecek ne bir federasyon ne de bir dernek var. Nitekim 2022 Ağustos’ta İngiltere’deki şampiyonada ülkemizi tek ben temsil ettim. Uzun atlamada 3 .lük ve gülle atmada 2.lik kazandık ben ve donörüm. Donörüm diyorum, çünkü onun sayesinde yaşıyorum, yarışıyorum. 18-19 Mart 2023 tarihinde Balkan Masterler Salon Atletizm Şampiyonasında normal sporcularla yarıştım. Antrenman amaçlı, 15-23 Nisan’da Avustralya’da yapılacak Dünya Transplant Oyunlarına hazırlık için bu yarışmaya katıldım. Bu oyunların misyonu çok önemli. Bir ülkede transplant oyunları düzenlendiğinde özellikle basın, sosyal medyada büyük ses getirdiği ve istatistiklere göre bir yıl sonra o ülkede kadavradan bağışları yüzde 18/35 oranında artırdığı saptanmış. Bu oyunlar ülkemizde de farkındalık yaratmak, organ bağışı konusunda bilinci artırmak, organ naklinde geldiğimiz başarılı noktayı dünyaya göstermek açısından çok önemli. Ancak yarışmalara katılabilmek için devletin önderlik edip tüm paydaşların destek vermesi gerekiyor. Her kesimden bu çabalara destek verilmesini istiyor, bekliyorum. ”

Öte yandan Prof. Dr. Murat Kılıç da Erdoğan’ın organ naklinin hayat kurtarıcı olduğunu kanıtlayan en güzel örneklerinden biri olduğunu belirterek, “Üstlendiği misyon da hastalara umut verici” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv