Karanlıkta uyu, kanserden, diyabetten korun

  • 0
  • 795
Yazı Boyutu:

Enkdokrinoloji Profesörü Dr. Mitat Bahçeci, uyku sırasında beynin hipotalamus bölgesindensalgılanan ve gece salgılandığı için “Drakula hormonu”  denilen melatonin, kanser ve diyabete karşıkoruyucu etkiye sahip olduğunu bildirdi. Melatoninin yeterlisalgılanabilmesinin “karanlıkta uyuma” ile mümkün olduğunu belirten Prof. Dr.Bahçeci, “Melatonin parlak ışık altındaki uyku sırasında yeteri kadarsalgılanmaz, o nedenle televizyon karşısında uyumak iyi değil.  Sabahları dinç uyanmak ve bağışıklıksisteminizi güçlendirmek istiyorsanız, karanlıkta uyuyun. Unutmayın ki, geceçalışıp gündüz uyuyanlarda kanser oranları daha yüksek” dedi.

İzmir Kent Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. MitatBahçeci, uyurken bile vücudun kendisi için yararlı çalışmalar yapmaya devamettiğini söyledi.  Buna örnek olarak uykusırasında salgılanan melatonin hormonunun gösteren Prof. Dr. Bahçeci,  güneş batıp hava kararınca beyin ortasındabulunan bezelye büyüklüğündeki pineal bezinin uykuyu başlatan melatoninhormonunu salgılamaya başladığını belirtti. Gece boyunca yüksek olan melatoniningündüz ölçülemeyecek düzeye indiğini kaydeden Prof. Dr. Bahçeci, hormonunkaranlıkta salgılandığını, parlak ışığın salgılanmaya engel olduğunu ifadeetti. O nedenle hormonun “Drakula hormonu” olarak adlandırıldığını vurgulayanBahçeci, “Melatoninin salgılanmasını sadece gün ışığı değil, yapay ev içiaydınlatma ve özellikle mavi ışık da engelliyor” diye konuştu.

GECE ÇALIŞANLAR TEHDİT ALTINDA
Melatonin hormonunun bağışıklık sistemini güçlendirdiğininaltını çizen Prof. Dr. Bahçeci,  şöylekonuştu:“Bu hormon kişinin dinç kalmasını sağlıyor. Diyabet vekanser dâhil pek çok hastalığa karşı olumlu etkileri olduğu gösterilmiş. Gecemesaisinde çalışan insanlar incelendiğinde gündüz çalışanlara göre kansergörülme oranı daha yüksek olduğu saptanmış. Kişi devamlı gece çalışıyorsa vegündüz de loş ya da karanlık ortamda uyumuyorsa melatonin düşük salgılandığıiçin koruyucu etkisi de ortadan kalkmış oluyor. Birçok hastalığa ve olumsuzsonuçlara yol açıyor.  Melatonin hormonuparlak ışık karşısında salgılanamıyor. Işık skalası içinde en çok mavi ışıkmelatonini baskılar. Mavi ışığı engelleyen gözlüklerin kullanılmasında bilemelatonin hormonunun arttığı gözlenmiş. Televizyon karşısında uyumayı hemenhemen herkes sever ama çok sakıncalı. Televizyondan yayılan ışık mavi veparlak. Eğer  televizyon karşısındauyumuşsak sabah kalktığımızda yeteri kadar dinç kalkmayız. Bunun nedeni parlakışıktan dolayı ortaya çıkan melatonindeki azalmadır.”

MELATONİN ZENGİNİ YİYECEKLER: ÜZÜM ,ZEYTİNYAĞI, MUZ
İzmir Kent Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı  Bahçeci, üzüm, zeytinyağı ve muzun melatoninaçısından zengin yiyecekler olduğunu söyledi.  Bahçeci, “ağız yoluyla tablet olarak alınanmelatonin de var ancak çok önermiyoruz. Yapılan çalışmalarda vücudun kendi ürettiğimelatoninin yerini hiçbirinin tutmadığı görülmüş. Yani en iyisi, karanlıkta,zamanında ve yeteri kadar uyumak” dedi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Her ikrama ‘evet’ demeyin

Arşiv