Karar İzmir'in, İzmirli'nin

Folkart, TMSF’den tapusunu alıp inşaat çalışmalarını sürdürdüğü alanla ilgili, proje seçimini başlattı. Altı mimarlık ofisi sunumları arasından, Tabanlıoğlu, DDG ve Mad Architects’in projeleri seçildi. İzmirliler bu 3 proje için, ‘kararizmirin.com’ sitesi üzerinden oylamaya katılıp tercihlerini bildirebiliyor.

  • 0
  • 1.581
Karar İzmir'in, İzmirli'nin
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Folkart, TMSF’den tapusunu alıp inşaat çalışmalarını sürdürdüğü alanla ilgili, proje seçimini başlattı. Altı mimarlık ofisi sunumları arasından, Tabanlıoğlu, DDG ve Mad Architects’in projeleri seçildi. İzmirliler bu 3 proje için, ‘kararizmirin.com’ sitesi üzerinden oylamaya katılıp tercihlerini bildirebiliyor.
 
Folkart, özel sektörde Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilecek bu örnek uygulamada, İzmirliler’in en çok beğendiği projeyi seçip, hayata geçirecek. İzmirliler, proje tercihleriyle birlikte, başında FOLKART bulunacak şekilde, projenin ismiyle ilgili önerilerini de yazarak iletebiliyor.
 
ORTAK AKIL PLATFORMU TÜRKİYE’DE ÖRNEK ‘İLK’
Folkart, İzmir’de Türkiye’deki tüm şehir projelerinde katılımcılıkta ‘özgün ve örnek bir ilk’ olarak gösterilecek ‘Proje Oylaması’nı hayata geçirdi.  ‘İzmirlilerin ortak aklını’ önemseyen Folkart, İzmir Basmane’de ‘utanç çukuru’ adını alan arazide gerçekleştireceği büyük projeyle ilgili, kentlilerin fikrini alıyor. İzmir’in kalbindeki alan için TMSF’nin açtığı ihaleyi 80 milyon dolar bedelle kazanan Folkart, dünya çapında 6 mimarlık ofisi ile anlaşmıştı. Uzman bir kurulun bu ofisler arasından Tabanlıoğlu, DDG ve Mad Architects’in projelerini seçtiğini belirten Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak; “Üç projeyi inceleyerek, İzmirliler hangi projeyi tercih ettiklerini belirleyecek. Biz de bu tercihi büyük bir heyecanla hayata geçireceğiz. Amacımız ortak akıl platformunda buluşmak, şehrimize büyük bir eser kazandırmaktır.” diye konuştu.  
 
YENİ YILA, YENİ PROJE AÇIKLAMA LANSMANDA
Folkart’ın bir web sitesi üzerinden sürdüreceği, ‘proje anketi ve oylama’,  31 Aralık 2016 gecesi saat 24.00’e kadar devam edecek. Tarih ve saatler, 2017 yılını gösterirken, anket otomatik olarak kullanıma kapanacak. Bu saate kadar ‘kararizmirin.com’ sitesi aracılığıyla ankete katılan İzmirlilerin çoğunluğunun tercihi dikkate alınarak, projenin seçimi gerçekleştirilecek. 2017 yılına girildiğinde İzmirlilerin seçimiyle, Basmane Çukuru adını alan alanda, İzmir’in geleceğinde çok önemli bir simge olması hedeflenen, ‘sanat eseri’ özellikleri taşıyacak proje, artık belirlenmiş olacak. Yine aynı eğilim yoklamasında, İzmirlilerin çoğunluğunun önerdiği ve en çok sevdikleri isim, projenin adı olarak seçilecek. Folkart’ın anketinde çok önemli bir detay, hangi projenin seçildiğinin, 2017 yılında yapılacak lansmanda açıklanacak olması.

Bu ayrıntı, Folkart yönetimi tarafından önemseniyor ve ‘Pazarlama Stratejisinin’ gereği olarak görülüyor. Folkart bu stratejisine özenle uyarak, İzmirlilerin tercih ettiği projeyi sürpriz olarak elinde tutup, 2017 yılında gerçekleşecek ‘lansmanda’ açıklayacak. Yılbaşına kadar inşaatta zemin çalışması sürecek, proje seçimi sonrasında ise İzmirlilerin yaptığı tercihe göre, seçilen projeye uygun inşaat çalışmaları devam edecek. Seçilen projenin, bütün detaylarıyla 2019 yılı sonunda ya da en geç 2020 yılı başlarında tamamlanması hedefleniyor.    
 
ÜÇ PROJEDE, EN YÜKSEK NOKTA: 248, 270, 315 METRE
İzmirlilerin tercihine sunulan 3 özel projenin, birbirinden ayrı, en yüksek noktalarının 248, 270 ve 315 metre dolaylarında olduğu bildirildi.   Projelerde, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet binası da yer alıyor.
Projelerde ağırlıklı olarak ‘konut ve ofis’ konumlanması öne çıkıyor. Kamusal alanlar ile bütünleşen, halka açık bu alanlara tamamen serbest ‘geçiş’ özelliği taşıyan simge projede; ‘dinlence, eğlence, marka yeme-içme, kültür-sanat, spor, seçkin alış-veriş noktaları’ da bulunuyor. ‘Esnafın göreceği zarar’ ve ‘çok aşırı artan trafik yükü’ faktörleri değerlendirilerek, kent lehine ‘alışveriş merkezi’ yapılmasından vazgeçilen projede; tüm çevreyi olumlu etkileyecek, İzmir’in kalbine renk katacak cazibe merkezi olacak özellikte, yeni butik çarşı modeli yer alacak. Projeler;  yeşil, çevreci, evrensel eğilimlerin öne çıktığı; güçlü sanatsal mimari bir dilin kullanıldığı ‘karma özellikli’ eser yapılarıyla, dikkat çekiyor. Projelerin kat sayıları ise birbirinden farklı. Bir proje iki ayrı kulesiyle ilgi çekiyor.

 
BÜYÜK SORUMLULUK
Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, yaptıkları dikkat çekici oylama ile ilgili, “Projelerin seçiminde gösterdiğimiz özen, ortaya koyduğumuz bu oylama yaklaşımı, ortak akılda buluşma çabamız, çok sevdiğimiz İzmir’e ve İzmirlilere karşı, aslında nasıl bir sorumluluk duygusu içinde olduğumuzun göstergesidir. Türkiye’de örnek gösterilecek bir ilktir. Folkart İzmir sevgisiyle, bu dev eseri hayata geçirmek için, büyük bir sorumluluk üstlenmiştir. Bu eser şehrimize yeni bir değer katacaktır.” dedi.
Mesut Sancak, İzmirlilerin utanç çukuru adını verdiği bu alanda, artık İzmir’in gurur duyacağı, güzellik simgesi, sanat eseri özelliğinde bir yapı yükseleceğini vurguladı. Sancak,  İzmir’in kalbinde, ‘sanatsal yaklaşımın yansıdığı mimari bir dille ortaya konan projelerin’, tüm İzmirlilerin projesi olduğunu söyledi. Mesut Sancak, “Folkart’ın İzmirlilerin seçeceği projesi, güzel İzmir’e çok yakışacak. Hepimize mahcubiyet duygusu hissettiren bu çukurdan bir sanat eseri yükselirken, tüm kent bu alanın yaydığı negatif enerjinin etkisinden çıkarak, bu eser kent tarihine bir dönüşüm, büyük bir değişim simgesi olarak geçecektir.” diye konuştu.
Çukurdan yükselecek eserle, Avrupa’nın en önemli, dünyanın ilk 20 projesi arasına girecek bir projenin hayata geçirilmesi hedefleniyor.
 
240 MİLYON DOLARLIK BÜYÜK KAMU MENFAATİ
Mesut Sancak, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, Avrupa’nın en modern hizmet binasıyla, bu projede yer aldığına bir kez daha işaret etti.
Arsa sahibi İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, çok iyi bir anlaşma ile kamu menfaatini, geçmiş yıllara kıyasla, çok ciddi oranda artırdığını belirten Sancak, bu yaklaşım sonucu 160 milyon dolarlık bir değer ortaya çıktığını bildirdi. İzmir’in kalbindeki bu eserin, çok değerli bir Büyükşehir Belediyesi hizmet binasıyla taçlanacağını vurgulayan Sancak, şöyle konuştu:
 “İzmir Büyükşehir Belediyesi için yapmayı öngördüğümüz brüt 40 bin metrekare hizmet binasının değeri, piyasa koşullarında 160 milyon dolardır. Bu durumda Folkart,  proje bütününde TMSF’ye ödeyeceğimiz 80 milyon dolar ile birlikte, kamu yararına 240 milyon dolarlık bir artı değer yaratmaktadır.”

Folkart, bu arada 2017 yılında Avrupa ve Türkiye’de konuşulacak düzeyde, çok dikkat çekici, sürpriz bir ‘lansman’ yapmayı planlıyor, hazırlıkları da sürüyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Alaçatı Ot Festivali coşkuyla başladı

“Maratonİzmir” için geri sayım başladı

ilk resmi ziyaret mezun olduğu üniversiteye

Baharı Başkan Mutlu’yla karşıladı

Kültürel mirasımızı korumak en önemli amacımız

162 bin araç, 1 milyon civarında kişi

Arşiv