Karşıyaka'nın taş çiçekleri

  • 0
  • 978
Yazı Boyutu:

Karşıyaka Belediyesi kentingeçmişine ışık tutacak bir kitap daha kazandırdı. Ege Üniversitesi öğretimüyelerinden Ertan Daş ve Şakir Çakmak tarafından hazırlanan kitap, belediyeninson on yıl içinde 34. yayını olarak raflarda yerini aldı. Kitapta Dedebaşı,Eski Örnekköy ve Soğukkuyu mezarlarında Osmanlı ve Erken Cumhuriyet dönemimezar taşları incelenerek geçmişe ışık tutan bilgiler toplandı.

Mezar taşlarında yapılanincelmede bazı dönemlerde salgın hastalıkların  arttığı görülürken, yazılarda ölenlerinKarşıyaka’ya nereden göç ettiklerini de ortaya çıkarıyor. Bir yıl sürenaraştırmada mezar taşlarında  Arapça,İbranice ve Türkçe yazılar tek tek incelendi. Taşlardaki süslemelerin yıllaragöre şekiller değiştirdiği görüldü.  Taşlartek tek numaralandırılırken, üzerlerindeki bilgi ve süslemeler gruplandırıldı.

Yazıtlarda bazen “Girdim henüz on dokuz yaşıma,Tifo hastalığından ölüm geldi başıma, Akıbet turab oldum bu yazıldı başıma, yada ah ölüm girmiştim henüz yirmi yaşıma, hamileyken sıtmadan ölüm geldi başıma,” gibi salgın hastalıklar belirtilirken, bazılarında da “hüvel baki sene 1312,Sakızlı Hacı Ahmet oğlu İsmail ya da Atinalı Derviş Hıdır’ın kerimesi “gibi  ailenin geldiği bölgeyi anlatanyazılar bulunuyor. Toplam 280 sayfa olan kitapta her mezarlıkta o dönemdeölenlerle ilgili yapılan kayıtların bilgileri ile genel değerlendirme yazılarıbulunuyor.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmirliler için çizecekler

Cumhuriyet Çocuklarından 23 Nisan Konseri

İzmir Kitap Fuarı kitapseverlerin Kültürpark özlemini giderdi

Nar Mevsimi okurları ile buluştu

İzmirliler İZKİTAP Fest’e akın etti

Festivali’nde Ayhan Sicimoğlu rüzgarı

Arşiv