Kaval Dünya literatürüne taşınıyor

  • 0
  • 1.759
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi  Konservatuarı’nda Dünya Ses Günü etkinlikleri kapsamında Doç. Dr. F. Reyhan Altınay  ve Öğr. Gör.  Ali Tunç, TRT İzmir Radyosu kaval sanatçısı Fedai  Tekşahin’in  yedi yılda tamamladığı kaval metodu  ve kavalın tarihçesi üzerine söyleşi gerçekleştirdiler. Söyleşinin ardından Çorum’dan derlenen türkülerin konseri verildi.
1999 tarihinden bu yana her yıl nisan ayında düzenlenen Dünya Ses günü etkinlikleri bu yıl Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı’nda gerçekleştirildi. TRT İzmir Radyosu Kaval Sanatçısı Fedai Tekşahin kaval hakkında bilgiler verdi. Hazırladığı kaval metodu hakkında sunum da yapan Tekşahin “ Üflemeli çalgılardan olan kaval konusunda metod bulmak önemli bir sorundu. Bu eksikliği tamamlamak için 7 yıllık büyük bir çabanın ürünü olan Kaval Metodunu hazırladım. İçerik olarak müziğe yeni başlayanlar için temel bilgiler yer alırken, kavalın yapısal tarifi, dilli ve dilsiz kaval çeşitleri, kaval perdeleri anlatılmaktadır. Aynı zamanda kaval bakımı ve ölçüleri, kavalın icrası ve çalış teknikleri, kavalın tutuş pozisyonları hakkında bilgiler de yer alıyor” dedi. 22 yıldır kaval üzerine birçok denemeleri olan Fedai Tekşahin söyleşi esnasında anlatılan bilgilere ek olarak da örnek eserler çalarak, dinleyici ve katılımcılara mini bir konser verdi.  
 
HEDEF DÜNYADA BİR KAVAL LİTERATÜRÜ OLUŞTURMAK
 Keman, ud, gitar, kanun gibi enstrümanların metodları olduğu gibi  gelişim ve gücünü Anadolu’dan alan kavalın da bir dünya literatürü olması gerektiğinden bahseden  Tekşahin, konservatuar öğrencilerine de bu yönde tavsiyeler de bulundu.
 Etkinlik sonunda ise Türk Sanat Müziğine katkılarından dolayı sanatçıya Doç. Dr. F. Reyhan Altınay tarafından Konservatuar yönetimi adına plaket verilirken Ege Üniversitesi Konservatuarı öğrencileri tarafından da Çorum’dan Derlenen Türküler söylendi.İZMİR(Ege Ajans/ Melike Günhan- Göksel Özkan Hekimoğlu)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çekirdekten Ormana

Yeni Türkü fırtınası

Ali Ekber Çiçek, Ege'de anıldı

Dostluk Kazansın gün sayıyor

Okumaktan ve yazmaktan vazgeçmeyin

Genç sanatçıdan keman resitali

Arşiv