KEÇE ‘KADIN’I YANSITTI

  • 0
  • 771
KEÇE ‘KADIN’I YANSITTI
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Keçe kadının ruhuna büründü ve Türkiye’den Litvanya’ya ulaştı.
Keçeden ürettikleri objelerle kadının ortaya çıkışını, hayat vermesini ve ölümünü sembolize eden İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarım Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elvan Özkavruk Adanır ile Öğretim Görevlisi Jovita Sakalauskaite Kurnaz, eserlerini ilk kez Litvanya’da sergiliyor.
 
Litvanya Kauno Kolegija Uygulamalı Sanatlar Üniversitesi Sanat Galerisi’nde sanatseverler, keçenin kadınla buluşan uzun yolculuğuna tanıklık ediyor. 

İEÜ Moda ve Tekstil Tasarım Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elvan Özkavruk Adanır, kadını keçe üzerinden oluşturdukları objelerle simgelediklerini belirterek, keçeyi aldığı şekiller nedeniyle tercih ettiklerini söyledi.
 
Tarih boyunca farklı isimlerle Ana Tanrıça/Toprak Tanrıçası kültü ile karşılaştıklarına değinen Prof. Dr. Adanır,  kadının bugün gücünün hiçe sayıldığını kaydetti. Prof. Dr. Adanır, “Ana Tanrıça genellikle analığı, üremeyi, dişiliği, hayatın sürmesini ve dolayısıyla bereket ve bolluğu simgeler. Biz de günümüze yeniden kadının ana tanrıça olduğunu göz önüne sermek istiyoruz” dedi.
 
‘Sonsuz döngüdeki güçlü kadınlar’
Sergiye “Sonsuz Döngü: Ortaya Çıkmak, Hayat Vermek, Ortadan Kaybolmak” adını verdiklerini bildiren Prof. Dr. Adanır, ana tanrıça figürlerinden yola çıkarak üç boyutlu objeler oluşturduklarını anlattı.
 
Ortaya çıkış, hayat verme ve yok olma süreçlerini işlediklerini vurgulayan Prof. Dr. Adanır, “Tarih boyunca kadınlar doğurabilme yeteneğine sahip oldukları için anne olarak erkeklerden üstün tutulur. Kutsal bir varlık olarak kabul edilirken cinsel bir objeye indirgendiklerinde aşağılanan ve şiddet uygulanabilen ikinci sınıf bir varlık muamelesi de görüyor. 20. yüzyıldaki muazzam insani gelişmeler bile ne yazık ki bu konuda büyük bir adım atılmasını sağlayamadı. Bu projede biz binlerce yıldan bu yana değişmeyen bu duruma ve kadının ne kadar güçlü bir varlık olduğuna dikkat çekmek istiyoruz”  diye konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Ücretsiz oyunlarla buluşuyorlar

Fakir Baykurt'a rekor başvuru

100. Yılın Öyküsü, Şiiri” ödülleri sahiplerini buldu

Küresel Geri Dönüşüme Vefa Sergisi

Koşulsuz sevginin adıdır İsmail Sivri

Caz Festivali’ne Unutulmaz kapanış

Arşiv