Kent’ten nakil atağı

  • 0
  • 828
Yazı Boyutu:

İzmir Kent Hastanesi Kemik İliği Nakli Merkezi sessiz sedasız açıldı ve hasta kabulüne başladı. Merkezde 4 nakil adayı tedaviye alınırken, ilk  kök hücre  nakli  de Mustafa Karaman’a (52) yapıldı.  Her yıl 5 bin civarında hastanın bu tedaviye ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Genel Müdür Dr. Ruşen Yıldırım, “Ege bölgesi’nde kemik iliği naklini başlatan ilk özel hastaneyiz. Ancak hastalarımız  karaciğer ve böbrek nakillerinde olduğu gibi kemik iliği kök hücre naklinde de hiç ücret ödemiyor. Hedefimiz; doku ve organ nakillerinde Türkiye ve çevre coğrafyanın en büyük  Organ Nakli Merkezi konumuna gelmek” dedi.
 
İzmir Kent Hastanesi Organ Nakli Programı’na karaciğer ve böbrekten sonra kemik iliği nakli de eklendi.  Mikroplara geçiş izni vermeyen hepafiltreli, en son teknoloji ürünü aferez cihazı, laboratuvar donanımı, özel izolasyonu sağlanmış 10 odada hizmet verecek merkezin yönetimine de hematologlar Prof. Dr. İsmet Aydoğdu ve Doç. Dr.  Özcan Çeneli getirildi. Lösemi, lenfoma, anemi gibi hastalıklarla mücadele eden  hastalar için “ikinci hayat” adresi olacak merkezde allojenik (kardeş, aile ya da akraba dışı donörden yapılan nakil) ve otolog nakiller (hastanın kendi kök hücrelerin kullanılması) gerçekleştirilecek.  Kemik İliği nakli Merkezi’nde 4 hastayı tedaviye aldıklarını ve ilk otolog kök hücre naklini Hodgkin lenfoma hastası 52 yaşındaki Balıkesir Manyaslı Mustafa Karaman’a gerçekleştirdiklerini belirten Prof. Dr. Aydoğdu, “Özellikle kemik iliği kökenli lösemi, lenfoma gibi lenf bezi kanserinde bu tedavi yöntemleri çok önemli.  Ancak bu tedavi yöntemlerinin de başarıyla uygulanabilmesi için ekip, ekibin eğitim ve deneyimleri, her türlü donanıma sahip merkezin olması çok önemli. Biz de böyle bir merkez kurduk ve hastalarımızın hizmetine sunduk. Diğer nakil programlarımızda da olduğu gibi kemik iliği kök hücre nakli de hastanemizde ücretsiz gerçekleşiyor. Şu anda 4 hastamız var. İlk nakil hastamız Mustafa Karaman oldu. Nakil yapılacak diğer hastamız ise Metin Aydoğdu. (29). 9 ay önce lösemi tanısı koyulan Metin Aydoğdu’ya ablası Gülbahar Aydın’dan alınacak kemik iliği kök hücre nakledilecek.  Yatan iki hastamızın da nakil hazırlıkları sürüyor. Gelişen tıp teknolojisi sayesinde eski uygulamaların yerini yenilerinin alması hastalara önemli konfor sağladı. Artık hastalarımız televizyon seyrederken nakilleri gerçekleşiyor. Böyle bir merkezle ihtiyacı olan hastalara hizmet vermeye başlamanın onurunu yaşıyoruz” diye konuştu.
Öte yandan Genel Müdür Dr. Yıldırım da  İzmir ve Ege Bölgesi’nde özelde açılan ilk kemik iliği merkezinin Kent Hastanesi’nde olduğunu vurgularken, organ nakillerinin bir “ekip” işi olduğuna dikkat çekti. Dr. Yıldırım, “Böbrek ve karaciğer nakillerimizden sonra kemik iliği nakli merkezimiz de aynı anlayışla kuruldu. Türkiye’de her yıl 5 bin civarında hastanın bu tedaviyi alması gerektiği biliniyor, ancak iki bin kadarı yararlanabiliyor. Pek çok hastayı da tedavi olamadan kaybediyoruz. Kent olarak bu ihtiyacın karşılanmasında biz de varız. Bu tedaviye ihtiyaç duyan hastalarımıza, allojenik ya da otolog kök hücre nakliyle ikinci hayatın adresi olmak istiyoruz.  Merkezimizde hastalarımız hiç ücret ödemeden tedavi oluyor.  Amacımız doku ve organ nakillerinde Türkiye ve çevre coğrafyanın en büyük  Organ Nakli Merkezi konumuna gelmek.”
 
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

Arşiv