Kentsel yenilemeye ‘bilimsel’ destek

  • 0
  • 764
Yazı Boyutu:

Gediz Üniversitesi,kentsel dönüşümde eksikliği hissedilen uzmanları yetiştirmek için kollarısıvadı. Pek çok yönüyle ilk olan yüksek lisans programı açıldı. Mimarlık,hukuk, inşaat mühendisliği ve kamu yönetimi ağırlıklı eğitim verilecek


Depreme dayanıksız ve çarpık yapılaşma kıskacındakibüyükşehirlerin kurtuluş projesi olarak görülen kentsel yenilemeye GedizÜniversitesi’nden destek geldi. Kentleri çirkin görünümden kurtaracak,vatandaşı da sağlıklı yaşam alanlarına ve sağlam yapılara kavuşturacak tarihidönüşümde eksikliği hissedilen uzmanlar yetiştirilecek. Bu amaçla ‘kentselyenileme yüksek lisans programı’ açıldı. Şehir ve bölge planlama, mimarlık,hukuk, siyaset bilimi ve kamu yönetimi, inşaat mühendisliği, çevremühendisliği, peyzaj mimarlığı, çevre tasarımı, harita ve kadastro mühendisliğialanlarında lisans diploması sahibi olanlar başvurabilecek.

Öğrenciler kentsel planlama ve tasarım, kentsel yenilemeimar hukuku, kentsel altyapı sistemleri, yerel yönetimler, coğrafi bilgisistemleri, afet riskli alanlarda sağlıklı yapı tasarımı, çevre hukuku, tapu vekadastro hukuku, inşaat hukuku, yoksulluk, göç ve sosyal politika, kentselyurttaşlık, Avrupa Birliği ve kentleşme politikaları konularında ders görecek.

 

Çok şey kazandıracak

Gediz Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. ÖzlemErkarslan, tezlide 2, tezsizde ise 1.5 yıl sürecek eğitimin, hukuk, kamuyönetimi, mimarlık ve inşaat mühendisliğini bir araya getirmesiyle ilk olduğunadikkat çekti. Doç. Dr. Erkarslan, İzmir, İstanbul, Ankara, Bursa gibibüyükşehirlerin geleceğini ilgilendiren böylesine önemli bir projede hem uzmanyetersizliğini hem de bilgi kirliliğini gidermeyi hedeflediklerini dilegetirdi, şunları söyledi:

“Kentsel yenileme ve dönüşüm şimdiye kadar ranta bağlı birkavram olarak gündeme geldi ve hep kötü uygulamalarla bilindi. Nasılgerçekleştirileceği, neleri kapsadığı ve neler değiştireceği tam olarakbilinmiyor. Bu konuda perspektif eksikliği var, mesleki eğitimde hep geridebırakılmış. Çok zor bir alan olduğu için şimdiye kadar hukuktan mimariye,inşaat mühendisliğinden kamu yönetimine farklı disiplinleri buluşturaneğitimler gerçekleştirilememiş. İşte bu eksikliği kapatmak, kentsel yenilemeyitüm yönleriyle bilecek, uygulayacak ve toplumun endişelerini giderecek uzmanlaryetiştirmek istedik. Kentsel yenilemeyi ilgilendiren tüm alanları içeren yükseklisans programımız, bu eksiklikleri ve bilinmezleri ortadan kaldıracak. Bireyinmemnuniyetini hedefleyen, sürdürülebilir çevreyi mümkün kılan kentsel yenilemeprojelerini gerçekleştirebilecek ve şehirlerimizde güzel izler bırakacakdonanımda mezunlar vereceğiz. Bu uzmanlara yakın gelecekte büyük iş vesorumluluklar düşecek.”

 

Halka da eğitimolacak

Doç. Dr. Özlem Erkarslan, kentsel yenilemeye dönük başkakatkılarının da olacağını vurguladı, “Başta İzmir olmak üzere halkımızıbilgilendirmek ve bilinçlendirmek istiyoruz. Bu amaçla seminerler, söyleşilerdüzenleyeceğiz. Toplum bu konuda ne kadar bilgili ve istekli olursa, başarışansı da o kadar fazla olur. Gediz Üniversitesi Mimarlık Bölümü, bunu birsosyal sorumluluk projesi olarak görüyor” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahnede şarkı, parkurlarda oyun

Kalitesini bir kez daha tescilledi

Genlerimizde ‘iyi eğitim’ var

Deü'nün Kalitesine Bir Tescil de Epdad'dan

Yaşar Üniversitesi 23 yaşında

57. Alay temsili sancağını 1 milyonun üzerinde kişi ziyaret etti

Arşiv