Keskin’den yeni kitap: KARANLIĞA KALMA

Şair Tuğrul Keskin’in deneme türündeki yazıları, “Karanlığa Kalma” adıyla kitaplaştı.

  • 0
  • 1.575
Keskin’den yeni kitap: KARANLIĞA KALMA
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Şair Tuğrul Keskin’in deneme türündeki yazıları, “Karanlığa Kalma” adıyla kitaplaştı. Hayatı ve yaşantıları sorgulayan; edebiyatın şimdisi ve geleceğine ilişkin güçlü yorumlarıyla dikkat çeken ve Everest yayınları tarafından yayınlanan “Deneme-Anlatı” türündeki kitap, şairin bu türde yayınlanan ikinci kitabı.
 
Kırk yıldır şiirler yazan ve bu türde on beş kitabı bulunan şairin yeni kitabı; hayat, aşk, şiir, gelecek ve içinden geçtiğimiz sıkıntılı zamanlara ilişkin çözümler öneriyor.  İnsanın her sıkıntı ve karanlıktan çıkışının yine kendi içinde durmaksızın yanıp/sönen fenerde gizli olduğunu söyleyen yazılar; okura, umut ve aydınlık bir gelecek önermesinde bulunuyor.
 
‘Akşam Olur Karanlığa Kalırsın’
Tuğrul Keskin, yeni kitabına ilişkin şunları söylüyor:
“-Akşam Olur Karanlığa kalırsın- diye akıp giden haraketli bir türkü vardır hani, bilirsiniz. Karanlığa kalmanın sıkıntısı vardır o türküde biraz da. Bu kitabım folklorik olandan beslenmemekle birlikte, geleneksel olandan da büsbütün uzakta değil, oradan beslenmeyi sürdürüyor. Çünkü ülkemizin geçtiği bu zaman dilimi bana en karanlık geceleri çağrıştırıyor. Bundan ötürü ki halkıma sesleniyorum durmadan: ‘Karanlığa Kalma!
 
İtiraf etmeliyim ki yazı yazmak, bizim gibi ‘asıl işi yazı’ olmayanları, (çünkü asıl işim şiirdir benim) asli işinden alıkoyuyor çoğu zaman. Sonuçta yazı, anlamın kendisi ve salt gerçekle ilgiliyken, şiir, anlamı da aşan ve çoğu zaman gerçekliği yalnızca sezdiren bir ‘pratik’ olarak karşımızdadır… Peki karşılığı oluyor mu bu ‘şiiri boşlayarak’ yazıya yönelmenin derseniz eğer? Kuşkusuz sıkıntıları olmakla birlikte, söyleyeceklerini doğrudan haykırmak da iyi geliyor insana, derim. Bu karanlıktan yalnızca şiirini olanaklarıyla çıkılamayacağı apaçık ortada. Bundan ötürü ki yazıyla, şiirle, umutla, düşle, elimize geçen bütün mücadele araçlarıyla çıkacağız aydınlığa, buna inanıyorum; işte ‘Karanlığa Kalma’ bu umudun peşindeki yazılardan oluşuyor”
 
KİTAPLARININ ADI
Şairin daha önce yayınlanan kitapları sırasıyla şunlar:
Bir Suyun Kıyısında (l985), Kırılan Kar Sesi (l988), Babek (l990), Tacir ve Cinayet (l994), İpekler Çoğaltmaya (l999), Zifir (2004), Solgun (2004), Eski’ten (2005), Babek Bir İsyan (2005) Kanda'har (2009), Soğuk Yara (Seçilmiş Şiirler/2013) İkindi Şairleri Antolojisi (2013), Anılar Kitabı (2013) Zito i Epanastasis (Yaşasın İsyan) (2014) ve son olarak da Kavil (2018).
Sussam Gönül Razı Değil (2019)
 
ÇOK SAYIDA ÖDÜL ALDI
Şairin şimdiye kadar aldığı şiir ödüllerinden bazıları ise şöyle: Dokuz Eylül Şiir ödülü (1990), Yunus Nadi Şiir ödülü (Zifir’le/2004), Dionysos Şiir ödülü (2004), TTB Behçet Aysan Şiir Ödülü (Kanda'har ile/2008), Datça Edebiyat Günleri Onur Ödülü (Zito i Epanastasis ile/2014) Attlâ İlhan Edebiyat Ödülleri Şiir Büyük Ödülü (Kavil’le/2019)
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Ücretsiz oyunlarla buluşuyorlar

Fakir Baykurt'a rekor başvuru

100. Yılın Öyküsü, Şiiri” ödülleri sahiplerini buldu

Küresel Geri Dönüşüme Vefa Sergisi

Koşulsuz sevginin adıdır İsmail Sivri

Caz Festivali’ne Unutulmaz kapanış

Arşiv