KETEM’den ücretsiz kanser taraması

  • 0
  • 4.462
KETEM’den ücretsiz kanser taraması
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

 Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu bünyesindeki “Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’nin (KETEM)” ülke genelinde uygulamaya başladığı halka açık ücretsiz kanser taraması projesine İzmir’de ilk kez bir üniversite hastanesi destek verdi. DEÜ Hastanesi Başhekimliği ile İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü;  bağırsak, meme ve rahim ağzı kanserlerinde erken tanı ve tedavi olanağı sunan üçlü tarama projesini üniversite bünyesinde hayata geçirmek üzere işbirliği protokolü imzaladı. DEÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Can Karaca ile İzmir Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Bediha Salnur’un imzaladığı protokol töreni, DEÜ Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Handan Güleryüz ve İzmir Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Neşe Zeren Nohutçu’nun katılımı ile yapıldı. Proje kapsamında, sosyal güvencesine bakılmaksızın vatandaşlık numarası ile başvuran herkese Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde kapsamlı bir tanı ve tedavi olanağının sunulacağı belirtildi. Sağlık hizmetinden yararlanmak isteyenlerin Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi yanındaki eski Dekanlık Binası’nda yer alan KETEM Ofisi’ne hafta içi her gün 08.30-17.00 saatleri arasında başvurabileceği, bilgi için 0.232. 412 20 22 numaralı iletişim hattını arayabileceği belirtildi. 

Taramaların; 50-70 yaş grubundaki tüm erkek ve kadınlarda gaitada gizli kan testi, 30-65 yaş arası tüm kadınlarda HPV-DNA smear testi, 40-69 yaş arası tüm kadınlarda mamografi testi olarak üç kategoride gerçekleştirileceği ifade edildi. Sadece İzmir değil, Türkiye’nin her yerinden başvuruların kabul edileceği bu sağlık hizmetinde, risk grubunda görülen hastaların DEÜ Hastanesi’ndeki ilgili bölümlerde takiplerinin yapılarak ücretsiz tedavi olabileceği belirtildi. Uygulama kapsamında DEÜ Hastanesi personeline de tarama testleri başladı, isteyen herkes test yaptırmaya davet edildi. Kanser yapma ihtimali olan virüs taraması ile 5 yıl içinde kanser olma olasılığı profilinin çıkarılabildiği tarama testleri, sorumlu bir doktor ve iki hemşire eşliğinde başladı.  
         
İzmir Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Bediha Salnur, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Can Karaca’ya böyle önemli bir projeye verdikleri destek ve ev sahipliği için teşekkür ederek şöyle konuştu: “Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi ile güzel bir işbirliği içindeyiz. Bu çalışma, özellikle ulusal kanser tarama programı çerçevesinde hedef yaş grubunda kanser tarama farkındalığını artırmayı ve daha fazla tarayabilmeyi hedefliyor. Bu kapsamda Dokuz Eylül Üniversitemizin sağlık personellerinden başlayarak hedef yaş grubundaki vatandaşlarımız taranacak. İstiyoruz ki erken tanı koyalım, kanserden kaynaklı ölümlerin önüne geçelim ve hayat kalitemizi bozan sıkıntılı kanser tedavi sürecini yaşatmayalım, yaşamayalım. Koruyucu hekimlik yönümüzü İl Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak Dokuz Eylül Üniversitemizin işbirliği ile öne çıkaralım. Verilen bu destek çok kıymetli, ben çok teşekkür ediyorum” dedi.
       
Toplum sağlığını korumaya yönelik bir sosyal sorumluluk projesinde yer almaktan mutluluk duyduklarını belirten Başhekim Prof. Dr. Can Karaca da, kurumlararası işbirliğinin önemine dikkat çekerek, “Sağlıkta böyle bir çalışmanın gerçekleşmesine bir cerrah olarak çok seviniyorum. Benim cerrahi uygulama alanımda onkoloji cerrahi de söz konusu ve bu işbirliklerinin aynı zamanda güçbirliği olduğuna, güçbirliklerinin de gerçek, değerli, sürekli, gelişen bir birliktelik olduğuna inanıyorum. Bu çalışmanın bölgemize ve ülkemize de olumlu etkilerinin olacağı, güçbirliğinde motivasyonu artıracağı inancındayım” dedi.      

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv