Kentin yoğunlaşan nüfusuna göre artan su ihtiyacını kesintisiz ve sağlıklı bir şekilde karşılayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir yandan su kalitesinin, bir yandan da nehirlerin, denizlerin, tarım ve su havzalarının korunması konusunda önemli yatırımlar yapıyor. 22 Mart Dünya Su Günü ile dolayısıyla bir açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sağlıklı bir dünya ve yaşam için suyun önemine dikkat çekerek, su kaynaklarının temiz kalması, hor kullanılmaması ve kirletilmemesi için yoğun çaba harcadıklarını, İzmirlilerin de aynı çaba içinde olması gerektiğini kaydetti.

Geçmiş yıllarda yaşanan olumsuzluklara rağmen İzmirlilere kesintisiz ve sağlıklı su verebilmenin mutluluğunu yaşadıklarını kaydeden Başkan Kocaoğlu, Türkiye gibi su fakiri bir ülkede suyu akıllı kullanmak, su kaynaklarımızı korumak durumundayız. Küresel iklim değişikliklerinin etkilerini tüm gücüyle hissediyoruz. Son günlerde hem Türkiye genelinde hem de İzmirde yağan yağışlar bizleri sevindirse de, gelecek yıllarda yaşanması muhtemel kuraklık tehlikesini unutmamamız ve suyu tasarruflu kullanmamız gerekiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak önceliğimiz su diyoruz. Çok geniş bir yelpazede sürdürdüğümüz çalışmalarla gelecek nesillere temiz ve sağlıklı bir çevre bırakmak istiyoruz diye konuştu.
İzmirde sağlıklı çevre ve temiz su için neler yapılıyor?
40 noktadan suyumuz izleniyor
Kente verilen içme suyu kalitesini izlemek ve kaynağından itibaren istenilen kaliteyi garanti altına almak için 40 ayrı noktadan haftalık aralıklarla su kalitesi izleniyor. Alınan su örneklerinde içme suyunun kalitesini belirlemekte kullanılan 16 ayrı parametre analiz ediliyor ve analiz sonuçları İZSU Genel Müdürlüğünün web sitesinde yayınlanıyor.
Arıtmalar
Çevre yerleşimlerin en büyük problemlerinden biri olan suyun kullanımından sonra ortaya çıkan evsel atıksu sorunu İzmir Büyükşehir Belediyesinin kurduğu arıtma tesisleri ile çözülüyor. Tarım havzaları, denizler ve nehirler kirlilikten kurtuluyor. Küçük Menderes, Gediz, Nif ve Yarımada bölgelerine hizmet edecek arıtma tesisleri hızla devreye girdi. Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Urla, Bayındır, Torbalı, Ayrancılar Yazıbaşı, Menemen, Seferihisar arıtma tesisleri tamamlandı. Mayıs ayında Kemalpaşa ve Aliağa Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisleri hizmete girecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi 10 yeni arıtma tesisi daha kuracak. İzmir arıtma yatırımlarıyla Türkiyedeki en büyük arıtma kapasitesine sahip il oldu.

Yeni su kaynakları
2004 2009 yılları arasında 177 kuyu açılarak 81 milyon metreküplük ilave su kaynağı yaratıldı.
Ayrancılar bölgesindeki mesire alanı ile Menderes bölgesindeki kuyulardan kışın boşa akan kaynak sularını Tahtalı Barajına aktaracak (saniyede 350 - 400 litre) 2.1 milyon TLlik yatırım tamamlandı.
Gördes Barajının suyunu sağlıklı içme suyuna dönüştürecek Sarıkız Arıtma Tesisi için ihaleye çıkıldı. 2010 yılı sonunda bu hattan kente yılda 47 milyon metreküp su verilecek.
Arsenik arıtma tesisi, Türkiyeye örnek oldu
Küresel ısınma nedeniyle bazı yer altı kaynaklarında 2008 yazında görülen arsenik artışı üzerine harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, 4 ay gibi kısa bir sürede 15 milyon euroluk yatırımla 3 arsenik tesisi birden kurdu. Kısa sürede sudaki arsenik değerini Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği sınır değerin çok altına çekmeyi başaran İzmir Büyükşehir Belediyesinin bu çalışmaları Türkiyeye örnek oldu. Dünyanın en büyük arsenik arıtma tesislerinden biri olan Manisadaki kompleks, İzmire gelen çeşitli meslek gruplarınca ilgiyle ziyaret ediliyor.
Su tasarrufu kampanyası
İzmir Büyükşehir Belediyesinin 2007 yılında küresel ısınmanın tehlikelerini önceden sezerek başlattığı su tasarrufu kampanyası, İzmirlilerin kampanyaya büyük desteği ile Türkiyeye örnek oldu. İZSU Genel Müdürlüğü, suyun önemi ve tasarruflu kullanımı konusunda eğitim çalışmalarını okullarda sürdürüyor.
Su kaçakları azalıyor
Uygulanan su kaçakları projesi, yeni cihazların alınmasıyla geliştirildi. Su kaçaklarını tespit etmek için son teknoloji yeni cihazlar alan İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, kent genelinde oluşturduğu 376 izole sayaç bölgesindeki verileri günlük olarak alıp değerlendirmek ve su kaçaklarına anında müdahale edebilmek için uzaktan okuma sistemini hayata geçirdi. Böylelikle 2009 yılında 57.7 milyon metreküp su kazanıldı. Metropolde su kayıplarına neden olan eskimiş şebekeleri yenileyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, çevre yerleşimlere ağırlık verdi. 2009 yılında 358 kilometre uzunluğunda yeni şebeke döşendi.
Su kaynakları güvence altında
İzmirin en önemli su kaynaklarının başında gelen Tahtalı Barajı ve havzasını çevre kirliliğinden korumak için yoğun çaba harcayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bölgede yürüttüğü kamulaştırma çalışmalarını tamamlama aşamasına geldi. Kamulaştırması sonuçlanan 300 hektarlık alanda 450 bin fidan dikerek İZSU Ormanı oluşturan Büyükşehir Belediyesi, 150 hektarlık alanın daha ağaçlandırılması için de çalışmalara başladı. Kentin güneyinde yeşeren binlerce fidan ile hem İzmirin yeşil dokusu güçlendirip hem de havzayı koruyan Büyükşehir Belediyesi, sadece bu iş için 46 milyon lira harcadı.










