Korkunun prostata faydası yok

  • 0
  • 862
Yazı Boyutu:

Ürolog Doç. Dr. Ömer Öge, erkeklerin prostat korkusunungeçmişte babalarının, amcalarının, dedelerinin yaşadığı kötü tecrübelerdenkaynaklandığını söyledi.

20 yıl öncesi teknolojisinde ağır ve büyük ameliyatsayılan prostat ameliyatlarının yerini hastayı bir gün sonra taburcu edip, 4-5günde normal yaşantısına döndüren yöntemlerin aldığını belirten Doç. Dr. Öge,“Prostat önce sosyal yaşamı sonra da sağlığı çalıyor. Geç kalındığında dünyanınen güzel ameliyatları bile kişiye fayda etmez” dedi.İzmir Kent Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Öge, erkeklerinkorkulu rüyalarından biri olan prostat büyümesinin hastaların yaşam konforunualt üst ettiğini söyledi. Prostat büyümesi nedeniyle idrar yapmakta zorlanankişilerin gece gündüz tuvalete taşınmak zorunda kaldığını, bunun kişileri çokhuzursuz, mutsuz yaptığını belirten Doç. Dr. Öge, “bazı hastalarda ise  idrar yapmak eziyetli oluyor, yanma, acı ile sıksık tuvalete kalkıyorlar. Hastalık ilerlediğinde zor idrar yapmanın yanında birde idrar kaçırma problemini tecrübe etmeye başlıyorlar. Bu gerçekten çoksağlıksız ve konforsuz bir durum. Öncelikle iyi huylu büyüme ile kötü huylu büyümeyi yani kanseri ayırtetmek gerekiyor. Kanser için herhangi bir şikayet beklemeden 45 yaşını geçen erkeklerher yıl düzenli olarak bir üroloji uzmanına başvurmalı. İyi huylu büyüme için özelliklekişiler idrar yapma ile ilgili sıkıntı yani sık idrar, rahat idrar yapamama,idrar tutmakta zorlanma, idrarda kanama gibi bulguları gördüklerinde yaşabakmadan doktora gitmeli” diye konuştu.

MAKATTAN MUAYENE İTİCİ GELİYOR

Doç. Dr. Öge, prostat muayenesinin makattan yapılmasınedeniyle itici bulunduğunu ve bu nedenle erkeklerin doktora gitmekistemediğini söyledi. Prostat için parmakla muayenenin dışında başka bir yöntemolmadığını belirten Öge, “Başka yolu yok. Kan tahlili ve ultrason gibigörüntüleme yöntemleri özellikle prostat kanserini ayırmakta yüzde yüz yardımcıdeğil, öyle olsaydı muayeneye gerek olmazdı. Ama muayene tamamlandığında iletama yakın tanı koyma şansımız oluyor, bu muayene şart” dedi ve prostat korkusuile ilgili şunları söyledi:DEDELERDEN, BABALARDAN MİRAS“Erkeklerin prostat ameliyatlarından korkusunun altındageçmişin izleri var. 20 yıl öncesine kadar prostat ameliyatları özellikle çokağır, ürkütücü yeri geldiği zaman ciddi ölüm oranlarına sebep olabilen büyük veağır ameliyatlardı. Ameliyatlar sonrasında kişilerin yaşadığı komplikasyonlaryüksek orandaydı. İdrar kaçırma, iktidarsızlık problemleri yaşadılar, bunlarsorun teşkil eden komplikasyonlardı. Bunlar, babasında, amcasında, dedesinde buameliyatları tecrübe etmiş, eski teknolojiyle yıllar önce yapılan ameliyatlarıtecrübe etmiş erkeklerde yerleşmiş korkulardır. ‘Babamı götürdüm, ameliyat olduama 10 yıl bezle yaşadı.’ Erkeklerin kafasında bu korkular var. Ama teknolojideğişti, biz artık korkuya yer olmadığını söylüyoruz, bu oranları görmüyoruz.Prostat ameliyatlarının en sık görülen komplikasyonları özellikle eskiteknolojide kan nakilleri gerektiren ciddi kanama problemleriydi. Yeniteknolojiyle özellikle lazer teknolojisiyle kanamayı hiç görmüyoruz. Ciddi kansulandırıcı kullanan hastalarda bile bu ameliyatları yapabiliyoruz. Ameliyatabağlı ağrı görmüyoruz, çünkü lazer ameliyatları ağrısız ameliyatlardır. Normalhayata dönme süresi çok kısadır, bugün ameliyat ettiğimiz hastayı yarın taburcuedebiliyoruz ve 4-5 gün sonra hasta normal yaşantısına dönebiliyor. Dahaönceden iktidarsızlık, idrar kaçırma gibi problemleri her ne kadar bunlarcerraha bağımlı oranlar olsa da artık inanılmaz derecede az oluyor.”

VURAN AYAKKABIYI GİYMEK ANLAMSIZ

Doç. Dr. Öge, prostat ameliyatından kaçmanın ileride dahaciddi sorunlara yol açabileceğine dikkat çekti, şu uyarı ve önerilerde bulundu:“Bir ayakkabı vuruyorsa o ayakkabıyı giymenin bir anlamıyoktur, bir sene giyersiniz bir sene ayağınızı vurur. Yani hayat kalitesinidüşürmüş bir prostat tablosu yaşadığınız her süre sizin yanınıza zarar olarakkalacaktır. Ve o hayatınızdan konfor çalmış, sosyal yaşantınızı bitirmişolacaktır . Uykusuz geceler, idrar kaçırmalar, kişinin kendine güveninikaybetmesi, sağlıksız bir yaşantı verecektir, birincisi bu.  İkincisi; eğer doktora gitmemekte daha daüstelerse prostat bu defa sağlığından çalmaya başlar. Hastanın idrar kesesinibozar, daha ötede de böbreklerini bozar. Ve hasta daha sonra geç kalmış birameliyat olduğu zaman mesanesini veya böbreklerini kaybetmiş hale gelir. Ozaman dünyanın en güzel ameliyatları bile kişiye fayda vermez.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Arşiv