KÖSEM SULTAN 18 Ocak 2014’te yeniden sahnede…

  • 0
  • 834
Yazı Boyutu:

İzmir DevletOpera ve Balesi’nin 12 Mart 2011 tarihinde “Dünya Prömiyeri”ni gerçekleştirdiğiKÖSEM SULTAN,  bu sezonda dört gösteriyleİzmirli sanatseverlerin izlenimine sunuluyor… 

Müziği, koreografisi ve öyküsü ile Türk olan bale eseri Kösem Sultan’ın,müziği Tevfik Akbaşlı’ya, koreografisi Uğur Seyrek’e, metni de IşıkNoyan’a ait. Üç yıllık bir düş ve uğraşın ürünü olan eserin sahnelemesini KoreografUğur Seyrek gerçekleştirdi. Şef Ali Hoca yönetiminde sahnelenmekte olan KösemSultan’ın dekor tasarımları Çağda Çitkaya, kostüm tasarımları Gülay Korkut tarafındanhazırlandı. Eser, Dokuz Eylül Üniversitesi Sabancı Kültür Sarayı’nda sahnelenecek. 

 Bale sanatçılarının yanı sıra koronun da görev aldığı Kösem Sultanbalesinde, dans diline insan ve çalgı sesi eşlik ediyor. Eserde soprano soloyu FilizGüneş ve Sevinç Sayın dönüşümlü seslendiriyorlar. Başlıca rolleri üstlenen balesanatçıları da şunlar: Yasemin Altınel, Aslı Kaynarsu, Dolun Doyran, EmreKaynarsu, Tolga İyiuyarlar, Kıvanç Ekin, Burcu Olguner, Aslı Ayhan. 

Bu eserde; Osmanlı tarihinde “Kadınlar Saltanatı” diye bilinen ve yüz yılsüren (1550-1656) dönemin en önemli karakterlerinden biri olan Kösem Sultan’ınyaşamı, günümüz insanında da var olan “güçlüysen, sınır tanımadan bunukullanmalısın” ilkel anlayışını ortaya koyan, insan hırsının sınırsızlığınıanlatmaktan yola çıkılarak sahneye aktarılıyor. Koreograf Uğur Seyrek, KösemSultan’ı sahnelerken; eseri “kumdaoynama” olarak tasarımladığını, başında da sonunda da yaşamın tamamıyla kumdaoyundan ibaret olduğunu, karşılaşılan güçlükle baş edilemediğinde bedelininölüm olduğunu anlatmayı denediğini vurguluyor.                    

 20 Ocak 1977 tarihinde Ankara’da Dünya Prömiyeri yapılan ve müziği NevitKodallı’ya, koreografisi Oytun Turfanda’ya ait olan “Hurrem Sultan” adlıbaleden sonra, müziği, koreografisi ve metni Türk olan, Osmanlı İmparatorluğu’ndakadınların bu dönemdeki etkinliğini anlatan Kösem Sultan, Türk baletarihinde bu anlamda ikinci eser. 

Kösem Sultan’ın müziğiniyazan Tevfik Akbaşlı İzmirli bir aileden gelmekte. Müzisyen olarak İzmir DevletOpera ve Balesi korosu ve orkestrasının yanı sıra Ankara ve İstanbul DevletOpera ve Balesi orkestralarında da görev aldı. 1993 yılından başlayarakbesteler yapan sanatçı, çeşitli sazlar için yazdığı eserlerin yanı sıra, Kutsal Sandık, Kehribar ve Muhteşem Süleyman adlarıylaüç opera, Fetih ve Kösem Sultan adlarıyla iki bale, Dinozorlarda Gençti adlı gençlik müzikali, Sevgili Barış adlı çocuk müzikali,oyun müzikleri; aralarında Beyaz Melek, Güneşi Gördüm, New York’ta Beş Minare,Gecenin Kanatları gibi filmlerin de olduğu sinema filmi müzikleri yazdı. TevfikAkbaşlı, Cumhuriyet döneminin başlıca yetmiş bir bestecisinden biri olarakkabul edilmektedir.    

Koreograf Uğur Seyrek, 1977’de Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde solistdansçı olarak başladığı bale yaşamını şu an İzmir’de koreograf olaraksürdürüyor. 1980 yılında Almanya’ya giden sanatçı, Berlin Devlet Balesi’nde,Stuttgart Devlet Balesi’nde solist dansçı olarak görev aldı. 58 ülkedetemsiller yapan Uğur Seyrek, aralarında 20. yüzyılın en büyük koreograflarındanBejart, Cranko, Balanchine’in de bulunduğu koreograflarla çalıştı. Çok sayıdaorijinal koreografi yapan Uğur Seyrek, 29 Kasım 2008’de İzmir’de “DünyaPrömiyeri” yapılan Otello balesindeki büyük başarısı nedeniyle pek çokkurum tarafından ödüllendirildi.   

Kösem Sultan, bu sezonda; 18, 21ve 30 Ocak ile 1 Şubat 2014 tarihlerinde baleseverlerin izlenimine sunulacak.     
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Bornova’da Halk Dansları Festivali

Tümbaş'ın kaleminden: Söz Yazıya Dokunursa

Hastalar ve hekimler aynı sahnede

Mitoloji Film Festivali Büyüyor

Konservatuvardan “TENDuo” Konseri

Başkan'dan; Kızılcıklar Oldu mu

Arşiv